UŽASAN TREND U SRPSKIM ŠKOLAMA! Skeniraju etikete drugarima i podsmevaju im se ako odeća nije brendirana

Autor:

Vesti

17.09.2023

13:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Suluda igra otišla je do te mere da đaci koriste čak i aplikacije za skeniranje QR kodova na garederobi, pomoću kojih vide koliko je koštao odevni predmet.

UŽASAN TREND U SRPSKIM ŠKOLAMA! Skeniraju etikete drugarima i podsmevaju im se ako odeća nije brendirana

Foto: shutterstock

Trend "koliko košta tvoj autfit", koji je postao viralan na društvenim mrežama, preselio se izgleda i u školske klupe, pa učenici između sebe ocenjuju da li je odeća koju njihovi drugari nose "fejk" ili "original".

Suluda igra otišla je do te mere da đaci koriste čak i aplikacije za skeniranje QR kodova na garederobi, pomoću kojih vide koliko je koštao odevni predmet, da li je u pitanju neki poznati brend ili je kupljen recimo na nekoj uličnoj rasprodaji.

Dosadašnja praksa je pokazala da upravo ove razlike vode ka vršnjačkom nasilju, a najčešće stradaju deca koja potiči iz porodica kojima slabija platežna mož ne dozvoljava kupovinu skupocene i markirane odeće.

Da li su uniforme rešenje?

U jeku borbe da se nijedno dete ne razlikuje od vršnjaka, ponovo je pokrenuta priča o vraćanju uniformi za školarce.

Tim putem krenula je škola "Prota Stevan Popović" iz Čumića, kod Kragujevca, i tako postala prva je u Srbiji koja je uvela uniform.

Kodeks oblačenja u školama

Nekoliko dana pre početka nove školske godine, Trinaesta beogradska gimnazija, iako nema uniforme, uvela je određena pravila oblačenja.

Đacima su zabranjene kratke pantalone i bermude, trenerke, majice sa bretelama, kapuljače, kratke majice koje otkrivaju stomak i helanke.

Iz Srednje turističke škole rekli su nam da kodeks ponašanja postoji više od pet godina i da ga đaci, ali i profesori, strogo poštuju.

Zabranjene su mini-suknje, bermude, kratke majice i one na bretele. Đaci zaista poštuju pravila i nikada nismo imali problem. 

U srednjoj Medicinskoj školi zabranjeni su dugi nokti.

Inicijativa je krenula od samih učenika kada su se na đačkom parlamentu kao jedna od tema spomenule socijalne razlike. Đaci su primetili da se neka deca drugačije oblače od drugih i ideja je rođena.

Direktor Aleksandar Jovanović pomogao im je da se sve sprovede u delo, a oni su učestvovali u odabiru dizajna, boja i svega ostalog.

Uniforme smanjuju socijalne razlike

Zagovornik ove ideje je bio i bivši ministar prosvete Mladen Šarčević, koji je branio tezu da uniforme smanjuju socijalne razlike, ali i smanjuju nasilje u školama.

Nedavno je izjavio kako mu je drago što sada "sazreva" sve ono za šta se zalagao dok je vodio resor prosvete, da mnogi sada shvataju zašto su uniforme važne. One su odavno našle svoje mesto u Norveškoj, Francuskoj i mnogim drugim zemljama u svetu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading