BRNABIĆEVA SA JUNKEROM: Strategija za proširenje je ohrabrujuća poruka!

Autor: Tanjug

Vesti

27.02.2018

14:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je u Beogradu sa predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom o usvajanju Strategije o proširenju i budućim aktivnostima Srbije na njenom evropskom putu.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Brnabićeva na sastanku sa predsednikom Evropske komisije

Brnabić je istakla da je donošenje Strategije o proširenju ohrabrujuća poruka za čitav region Zapadnog Balkana.

Premijerka je naglasila da ohrabruje i činjenica da je region ponovo u fokusu Unije, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Ukazala je na važnost održavanja predstojećih samita o Zapadnom Balkanu, najpre u Sofiji, a zatim i samita u Londonu, koji se održava u okviru Berlinskog procesa.

 

Ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović, koja je prisustvovala sastanku, zahvalila je predsedniku Junkeru na jednoj novoj retorici i impulsu koji je dao politici proširenja i činjenici da je Srbiju prepoznao kao najozbiljnijeg kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Istakla je da će Srbija daljim reformama nastojati da vremenski rok pristupanja učini realističnim.

Predsednik Evropske komisije ponovio je da je važno nastaviti rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja kroz dijalog sa susedima, ne zbog toga što je to uslov za ulazak u Evropsku uniju, već zbog toga što je to od velikog značaja za građane Srbije i regiona.

Pozdravio je nastavak dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou i izrazio očekivanje da će obe strane aktivno i odgovorno raditi na implementaciji obaveza predviđenih sporazumom.

Sagovornici su podvukli značaj usvajanja višegodišnjeg Akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor Zapadnog Balkana, koji je usvojen na Samitu u Trstu.

Prema Junkerovim rečima, cilj je da se u narednom periodu još snažnije podrži ekonomski razvoj i saradnja u regionu i pomogne infrastrukturno povezivanje, navedeno je u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading