UGROŽEN RAD KBC KOSOVSKA MITROVICA! Nema lekova! Hitno se oglasio direktor Elek!

Autor:

Vesti

03.08.2023

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

KBC deli sudbinu srpskog naroda na KiM i unazad tri godine, otkako je na vlasti vlada Aljbina Kurtij, kaže Zlatan Elek.

UGROŽEN RAD KBC KOSOVSKA MITROVICA! Nema lekova! Hitno se oglasio direktor Elek!

Foto: Kosovo-online

Direktor Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica Zlatan Elek izjavio je da ta ustanova ima ogromne i konstantne probleme sa dopremanjem lekova iz centralne Srbije i da će, ako se taj trend nastavi, biti ugrožen rad cele ustanove.

- KBC deli sudbinu srpskog naroda na KiM i unazad tri godine, otkako je na vlasti vlada Aljbina Kurtija. Nije nam dozvoljeno snabdevanje lekovima iz centralne Srbije. Ne samo lekova, već i fiziološki rastvori, sanitetski materijal, materijal za šivenje. U dva navrata rešavali su probleme sa snabdevanje kiseonikom, ali to su sve oročena snabdevanja sa dozvolama za tri meseca - rekao je dr Elek Tanjugu.

Dodao je da njihova sanitetska vozila imaju problem sa kretanjem sa mitrovačkim tablicama, jer su sanitetska vozila u velikoj većini registrovana na Kosovsku Mitrovicu, što je, kako je naveo, u skladu sa Briselskim sporazumom. Elek ističe da ne mogu pacijente u dovoljnoj meri da prebace sanitetima, da im je zabranjen ulaz na KiM, pa faktički ispada da ta vozila nisu u upotrebi.

- Svakako da mere Prištine nikako ne idu u prilog srpskom narodu na KiM. KBC Kosovska Mitrovica jedna je od najvitalnijih i najbitnijih ustanova na KiM, koja pruža 90 odsto ukupne zdravstvene usluge na KiM - poručio je Elek.

Na pitanje da li je ugrožen program operacija i lečenja pacijenata, Elek odgovara da će, ako se takav trend nastavi, sigurno biti ugrožen ceo rad u KBC.

- Za sada ne oskudavamo u tolikoj meri da odmah možemo da prekinemo sa programom, međutim, procene u zdravstvu dosežu od tri do šest meseci, a ja mislim da mi nemamo zalihe za taj period - rekao je direktor KBC Kosovska Mitrovica.

Kako kaže, posebno ga brine što nema nikakve reakcije nijedne humanitarne organizacije, nema reakcije međunarodne zajednice, iako u Povelji UN piše da je pravo na lečenje zagarantovano za svakog čoveka na planeti. 

- Zahvaljujem predsedniku Srbije i Vladi Srbije, Kancelariji za KiM, i zahvaljujući njima, mi uspevamo nekako da funkcionišemo. Mnogo nas više brinu međunarodni faktori i apelujemo na njih da apeluju na vlasti u Prištini da nam omoguće redovno snabdevanje i normalan život Srbima na severu KiM - kaže Elek.

Navodi da KBC ima 550 postelja od kojih je dve trećine popunjeno i da nisu bitni samo lekovi, već i namirnice za pacijente.

- Čak je i pošta prestala da radi, tako da Srbi imaju ogromni problem na celom prostoru KiM - zaključio je Elek.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading