KINESKA AMBASADORKA ZAVRŠAVA MANDAT U SRBIJI! Ona je zacementirala čelično prijateljstvo: Kilometri puteva, fabrike, vojna saradnja...

Autor:

Vesti

02.08.2023

14:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada u Srbiji ispraćamo iskrene prijatelje, to radimo sa setom, ali i ponosom zbog časti i prilike da takvog prijatelja imamo, poručio je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije na oporoštajnom prijemu koji je preksinoć priredila kineska ambasadorka Čen Bo.

KINESKA AMBASADORKA ZAVRŠAVA MANDAT U SRBIJI! Ona je zacementirala čelično prijateljstvo: Kilometri puteva, fabrike, vojna saradnja...

Foto: Vladimir Sporcic

Reči šefa države ne čude s obzirom na to da je kineska ambasadorka dala lični pečat jačanju saradnje između dve države. Rezultati njenog rada i mandata koji je provela u Beogradu vidljivi su širom Srbije.

Izgrađeni su kilometri puteva, otvorene su fabrike koje znače više posla, bolje plate za naše radnike, ojačan je vojno-tehnička saradanja.

PRIJATELJI U ZLO DOBA

Kineski prijatelji bili su uz Srbe i tokom pandemije, njihovi stručnjaci su u jeku korone stigli u Srbiju da moogu ovdašnjim kolegama. Njih je, kao i vakcine koju su nam stizale iz Kine na beogradskom aerodromu uvek dočekivala Čen Bo.

- Ambasadorka Čen Bo je za nas mnogo više od diplomatskog predstavnika Narodne Republike Kine, zemlje koja u Srbiji ima najveće moguće poštovanje građana. Ona je, pre svega, nas dragoceni prijatelj - naglasio je predsednik Srbije.

Republika

Foto: Tanjug

 

 

I zaista, Čen Bo je dala sve od sebe da se ojačaju veze između dva naroda i da se cementiraju dogovori koje su postigli šefovi dve države Vučić i Si Đinping tokom susreta i razgovora koje su imali prethodnih godina.

RAZVOJ DRŽAVE

U svakom nastupu, pred radnicima, medijima, u susretima sa srpskim ministrima i državnim vrhom Čen Bo isticala je, kako je govorila, čelično prijateljstvo Srba i Kineza.

- Svih ovih godina kineske kompanije učinile su napore da doprinesu ekonomskom razvoju Srbije. Uverena sam da svi srpski građani mogu da vide, osete konkretne rezultate te saradnje - rekla je jednom prilikom ambasadorka.

Nije izostala ni politička podrška, pre svega kada je reč o Kosmetu. Poznato je da je Peking dosledan u podršci Srbiji u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta. To je, inače, nebrojano puta povila i Čen Bo.

 

 

Hvala na izuzetnoj saradnji

 Ambasadorka Čen Bo je pre prijema u amabsadi posetila ministre sa kojima je imala najitenzivniju sardanju. Među sagovrnicima bili su joj ministar odbrašeMiloš VUčćević, šef diplomatije Ivica Dačić, ministar finasija Siniša Mali, ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković...

Tokom susreta sa ministrima, ambasadorka je isticala da iznaše zemlje nosi veoma lepe uspomene.

- Zahvalna sam na izuzetnoj saradnji, razumevanju i prijateljstvu - poručila je Čen Bo.

Republika

Foto: Tanjug

 

 

Činjenice

* Kina u poslednjih 10 godina drugi najveci investitor u Srbiji

* Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine omogućiće još veći izvoz naših kompanija na kinesko tržište

* tokom mandata Čen Bo izvoz u Kinu dostigao je1,3 milijarde dolara godišnje

* kineske kompanije investirale 4,2 milijarde evra u privredu naše zemlje

Most prijateljstva

Ambasadorka Čen Bo navela je da je kineska firma "China Road and Bridge Corporation" (CRBC) jedno od prvih kineskih infrastrukturnih preduzeća koje je ušlo na srpsko tržište. Podsetila je da  je izgradnjom Pupinovog mosta započeta saradnja Kine i Srbije u oblasti infrastrukture te da je time potvrđeno i prijateljstvo dve države.

Ova komapnija dala je doprinos i u izgradnju infrastrukturnih projekata u Srbiji kao što su deonice auto-puta Miloš Veliki, brze pruge Beograd-Budimpešta kao i projekta Čista Srbija.

Republika

Foto: Tanjug

 

 

Čen Bo

* rodena u 1970.

* od 1992-1996. radila je u Direkciji za Istocnu Evropu i Centralnu Aziju Ministarstva inostranih poslova.

* mandat u Srbiji počela je u januru 2019.

* pre nego što je predala akreditivno pismo predsedniku Vučiću poklonila se Srspkoj zastavi

* svaki govor tokom svog mandata održala je na srpskom jeziku

* udata je i ima ćerku, piše u njenoj zvaničnoj biografiji

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading