NOVOSAĐANI U PANICI ZBOG MRLJE U DUNAVU: Građani ne piju vodu, hitno se oglasili nadležni organi!

Autor:

Vesti

22.06.2023

18:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povodom izlivanja nafte oglasilo se i Minstarstvo zaštite životne sredine koje je građane obavestilo o preduzetim merama.

NOVOSAĐANI U PANICI ZBOG MRLJE U DUNAVU: Građani ne piju vodu, hitno se oglasili nadležni organi!

Foto: pixabay.com, Shutterstock

Iz broda koji je pod bugarskom zastavom plovio Dunavom izlilo se 35.000 tona goriva, a naftna mrlja koja pluta ovom rekom zabrinula je građane. Pojedini su čak počeli da tvrde da se pijaća voda u Novom Sadu oseća na naftu, a neki su u panici prestali da piju "česmušu" jer su nadležni zabranili kupanje na gradskoj plaži "Štrand".

Naime, građani su na društvenim mrežama počeli da šire objave u kojima navode da voda smrdi, da je promenila ukus, ali i pitaju svoje sugrađane šta da rade.

Voda u Novom Sadu se oseća na naftu, nemojte je piti! - glasila je objava jednog građanina na društvenoj mreži.

Sa druge strane, pojedinci su samo tražili savet u raznoraznim grupama, a odgovori su bili različiti. Tako je jedna Novosađanka pitala da li drugi građani piju vodu sa česme s obzirom na to da je kupanje na Štrandu zabranjeno, prenosi Telegraf.

Dok su jedni tvrdili da bez opterećenja piju vodu i ne misle da postoji veza između naftne mrlje i zagađenja pijaće vode, drugi izrazili sumnju u isprvnost.

- To se i ja pitam, zataškalo se nešto - započeli su građani raspravu.

Blago vama hrabrima koji pijete tehničku vodu iz česme. Vi čekate da vam neka struka iz TV kutije javi da voda nije za piće.Jednostavno je, odnesite vodu na pregled zbog vaše dece i naravno recite da je voda iz nn izvora. Srećno!! - glasio je drugi komentar.

- Godinama ne pijem vodu, jednostavno ne podnosim hlor, a ko zna šta tu svega ima - nastavili su raspravu građani, dok su pojedinci savetovali komšijama da nose uzorak vode na analizu kako bi saznali da li piju bilo kakve štetne materije.

Da li naftna mrlja i zabrana kupanja na plaži imaju ikakve veze sa ispravnosti vode u Novom Sadu? Odgovor nadležnih iz JKP "Vodovod i kanalizacija" je jasan - mesta za paniku nema, jer voda iz Dunava nije ona koja završi u česmama građana.

Na pitanje portala Telegraf.rs da li ih je neko zvao da se žali na smrad o kom se priča u "virtuelnom svetu", nadležni kažu da prvi put čuju za ovako nešto, a da nema potrebe za strahom jer se voda redovno kontroliše.

- Zašto bi nas zvali, kada mi obrađujemo podzemne vode, a ne vodu iz Dunava. Prvi put čujemo tako nešto, sa druge strane Institut za javno zdravlje Vojvodine je potvrdio da je voda za piće sasvim ispravna i bezbedna za piće, a oni su nadležni i za nas. Pored toga u našim laboratorijama se svakodnevno kontroliše i hemijska i mikrobiološka ispravnost vode tako da apsolutno ne treba da postoji nikakav strah niti razlog za brigu. U sistemu ne može da završi ništa što nije ispravno za piće - jasna je naša sagovornica iz Vodovoda.

Podsetimo, povodom izlivanja nafte oglasilo se i Minstarstvo zaštite životne sredine koje je građane obavestilo o preduzetim merama.

- Nakon izlivanja nafte na glavnom toku Dunava, koje se dogodilo, hitnom zajedničkom akcijom JVP "Vode Vojvodine" i JVP "Srbijavode" započeta je sanacija i sve druge potrebne procedure kako bi se što brže i delotvornije otklonila sva zagađenja, naftna mrlja iz reke i sve štetne posledice - naveli su.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading