NAŠ JEDINI GREH JE ŠTO SMO SRBI: Oglasio se Rakić nakon sastanka sa Grenelom

Autor:

Vesti

22.06.2023

17:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel i predstavnici Srba sa KiM obratili su se nakon sastanka koji su održali u Severnoj Mitrovici.

NAŠ JEDINI GREH JE ŠTO SMO SRBI: Oglasio se Rakić nakon sastanka sa Grenelom

Foto: printscreen/youtube.com

Susretu sa Grenelom prisustvovalo je najviše rukovodstvo Srpske liste, među kojima su predsednik Goran Rakić i potpredsednik Igor Simić, bivši gradonačelnik Opštine Zvečan Dragiša Milović, kao i direktori zdravstvenih i obrazovnih institucija sa Kosova.

- Imam čast da i vama, a i građanima na KiM kažem smo imali priliku i čast da danas ugostimo i razgovaramo sa gospodinom Ričardom Grenelom, koji je bio specijalni savetnik predsednika Donalda Trampa. Želim da se u svoje ime i ime građana ove opštine, i svih opština sa severa i južno od reke Ibra zahvalim što ste došli da čujete sa kojim se problemima suočavamo.

- Stavovi srpskog naroda, srpskih predstavnika opština sa severa su sledeći:

Da se specijalne jedinice ROSU naoružane dugim cevima povuku sa severa KiM, da se taj bezbednosni vakum prostor popuni EULEKS policijom i Kfor-om. Da prvi bezbednosni nivo bude EULEKS, drugi Kfor - rekao je Rakić i dodao:

- Drugi zahtev je bio da se svi uhapšeni neosnovano, neopravdano bez dokaza, uhapšeni Srbi puste na slobodu, tj. da se amnestiraju, kako oni što su uhapšeni, tako oni što su optuženi za bilo koji politički protest koji je bio na ovim prostorima. Ne tražimo da se oslobode kriminalci koji odgovaraju ili koji su optuženi za ubistvo ili seksualne delikte, i druga teška krivična dela i tako dalje. Tražimo samo da se uhapšeni i lica protiv kojih se vodi istražni postupak, a koji su učestvovali na barikadama oslobode - rekao je Rakić.

- Sledeće bi bilo da svi lažni gradonačelnici podnesu ostavku i nakon toga bi mogli da se održe fer, demokratski i slobodni izbori. I naravno, uslov svih uslova je formrianje Zajednice srpskih opština, o tim stvarima smo razgovarali sa Grenelom - naveo je Rakić.

- Mi Srbi imamo dva greha, prvi je zato što smo Srbi, drugi je zato što želimo da ostanemo na ovim prostorima, a grehove Prištine neću da nabrajam, znate ih i sami - zaključio je Rakić.

Grenel je tokom svog obraćanja rekao da je danas ovde zbog ovih 20ak ljudi koji su ovde da razgovaraju sa njim o problemima koji se dešavaju.

- Izuzetno sam frustriran da nemamo Međunarodnu zajednicu ovde. Zašto oni nisu ovde i ne slušaju? Treba da međunarodna zajednica dođe i čuje ove probleme. Ovde postoji velika zabrinutost, i verujem da će Međunarodna zajednica doći ovde i da nađe put koji će svima odgovarati. U poslednje tri godine situacija se ovde pogoršava. Srpski i albanski narod samo žele mir, tako da njihova porodica može da ostane ovde. To nije mnogo što traže. Moramo da se koncentrišemo na ekonomski razvoj, to je rešenje i molim EU da se koncentriše na ekonomske odnose ovde, da dođu ovde i da čuju i slušaju - rekao je Ričard Grenel.

On je dodao da vidi jasan put napred, deeskalizaciju, te da treba da napravimo neke hrabre korake.

- Kada sam došao ovde i čuo ove srpske lidere, otvorio sam oči i čuo za sve jednostrane akcije koje dolaze od Kurtija - rekao je Grenel.

Kako kažu u Srpskoj listi, sastanak sa Grenelom nije ranije najavljen iz bezbednosnih razloga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading