ODNOSI SRBIJE I MAĐARSKE NA ISTORIJSKOM MAKSIMUMU! Vučić poslao poruku međunaodnoj zajednici - razgovor sa Kurtijem kad puste uhapšene Srbe

Autor:

Vesti

20.06.2023

10:48 >> 13:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sednica Strateškog saveta Srbije i Mađarske, kojoj su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Mađarske Katalin Novak, premijerka Ana Brnabić i njen mađarski kolega Viktor Orban, kao i članovi vlada dve zemlje, završena je, i počelo je potpisivanje niza sporazuma.

ODNOSI SRBIJE I MAĐARSKE NA ISTORIJSKOM MAKSIMUMU! Vučić poslao poruku međunaodnoj zajednici - razgovor sa Kurtijem kad puste uhapšene Srbe

Foto: Tanjug

 

 

PITANJA NOVINARA

- Išao sam na razgovore 11 godina tačno, gotovo 11 godina, za mesec dana 11 godina, svim razgovorima i pregovorima sam prisustvovao. Nijedan drugi čovek ne postoji koji je prisustvovao svim razgovorima, sem mene. Uvek sam želeo da razgovorima postižemo kompromise. Srbi vole ili da dobiju sve i da ne izgube ništa. Uvek smo želeli da čuvamo mir. Uz bezbroj teškoća i milion trzalica na dnevnom nivou uspevali smo u tome. Verovali smo u sebe i radili dobro i sve je to nekako moglo do dolaska Kurtija na vlast koji nikada nije pokazao želju da razgovara. Nikada nije razgovarao, dolazio je da drži monologe. Neću da govorim pred prijateljima iz Mađarske nešto što bi njih moglo da dovede u neprijatnu poziciju. Noćima ne spavam, nisam govorio o pretnjama koje su upućene Srbiji posle hapšenja policajaca ukoliko ne budu pušteni. Od kojih sve sila, na koje sve načine, šta će da urade, primao sam to na sebe, samo da ne kažnjavaju zemlju. Srpski narod više ne može da trpi zulum, svaki dan uhapse nekog Srbina zato što je kriv jer je živ. Kada pitate šta su uradili, kažu to je član 411, paragraf 3, stav 7 pa ti čitaj šta piše. Jesu li rekli kako smo izubijali policajce i da zato nećemo da ih pustimo? Jel su to objavili? Što lažu, niko ih nije pipnuo, jedu tortu, grožđe. Lepo jedu i piju i ništa im ne fali, a ne, mi smo zlikovci i divljaci, ako mi to nismo onda cela priča nema smisla. Viktor mi je rekao da jedva čekaju da donesu mere protiv naše zemlje i ako je jasno da mi nismo ništa krivi. Neću da idem da razgovaram sa Kurtijem sve dok ne bude pušten svaki uhapšeni Srbin, dok se ne povuku lažni gradonačelnici, a onda ćemo da razgovaramo o tome kako na najbrži način da se formira ZSO. Hoćete, hoćete, nećete, sa mnom ste završili - istakao je predsednik.

Obraćanje Viktora Orbana

- Nekoliko primedbi samo, lako je da vrednost tvog placa zavisi od vrednosti placa tvog suseda. Zbog toga smo zainteresovani da se jača vrednost Srbije jer je to dobro i za Mađarsku. Imamo slične stvari, sloboda, suverenitet, nezavisnost, to nam je u DNK.

- Ovo je 32. susret sa predsednikom Vučićem, prijateljstvo i savez se u politici mogu postići samo tvrdokornim radom. Sećam se i našeg prvog sastanka, bio sam zainteresovan za to kako razmišlja o prošlosti, a kako o budućnosti. Danas smo spojili važne stvari, Srbija nije članica NATO i EU, Mađarska jeste, razlike koje imamo na otežavaju našu saradnju nego joj dodaju vrednost. Kada spojimo dve zemlje u strateškoj saradnji imaćemo ogromnu energiju koju možemo da uložimo u interes i unapređenje položaja naših naroda - istakao je Orban.

- Pratimo događaje na Kosovu i vidimo šta se radi Srbima. Smatram, od strane Međunarodne zajednice da je neprihvatljivo da izbore sa učešćem od oko četiri odsto prihvataju kao legalne rezulatate, mi to vidimo i jasno nam je. Tri kosovska policajca, molim te dragi Aleksandre da razmislite o tome, neprijatelji jedva čekaju da naude Srbiji, to je takav predmet u kome mislim da bi bilo dobro da saslušate preporuku Mađarske i da tu trojicu Albanaca vratite Kosovu i mislim da bi vam to pomoglo da sopstvenu stvar unapredite. Zbog toga te molim to, da razmisliš - istakao je Orban.

Obraćanje premijerke Brnabić

Premijerka Srbije je rekla da je ovo istorijski dan, i da su naši narodi danas bliži nego ikada.

- Kada odgovorno i posvećeno radite na nečemu možete u potpunosti da promenite odnose između dve zemlje. Da izgradite istorijski najbolje moguće odnose i zalog za budućnost. Ovaj posao je sa naše strane počeo da radi Aleksandar Vučić kao predsednik Vlade. Meni je od 2017. godine bila izuzetna čast što sam mogla da nastavim taj put i da nas svi zajedno dođemo do ovog dana. Devet godina napornog i marljivog rada, ovakve stvari ne padaju sa neba.

- Predsednik Vučić je danas na sastanku rekao da je Srbija u teškim trenucima obično usamljena, ali da otkad imamo ovakve odnose sa Mađarskom, to više nije tako. To pokazuje i gest Mađarske koja se prva prijavila sa ponudom za konkretnom pomoći i to je poslednji primer u nizu, kada se Mađarska nama našla u trenucima kada nam je najviše potrebno - istakla je premijerka.

Obraćanje predsednice Mađarske

Predsednica Katalin Novak kaže da je odrasla u Segedinu, i da joj je drago što može da bude među prijateljima u prijateljskoj zemlji.

- Posebno mi je drago što smo radili na tome da naši odnosi budu još sadržajniji. Sa prijateljima se zajedno smejemo i plačemo, i to je tako u odnosu na Mađare i Srbe. Imamo mnogo uspeha iza sebe, i posebno se zahvaljujem za to - kaže ona.

Ona ističe da su Mađari plakali sa Srbima, zbog masovnih ubistava u školi Ribnikar, i rekla je da je u ime svih Mađara izrazila saučešće.

- Bilo je teško preživljavati sve. Takođe je teško zamisliti sve što se događa na Kosovu. A saosećamo sa Srbima i zbog poplava koje su se desile. Ali pošto smo prijatelji, tu smo da pomognemo bilo u dobra, bilo u zla vremena. Pružićemo vam pomoć kada god to bude bilo potrebno - rekla je predsednica Mađarske.

Rekla je i da je ovo zlatno doba odnosa Srbije i Mađarske, i da naše zemlje razmišljaju dugoročno.

- Želimo da nastavimo mađarsko-srpsku saradnju. Radi se o dva naroda koja su suverena, i koji poštuju jedni druge. Postoji volja i konkretni planovi da u budućnosti imamo konkretne rezultate. Formirano je 12 radnih grupa, od kojih očekujemo da postignu rezultate - kazala je ona.

Predsednica Novak kaže i da je razgovarano o ratu u Ukrajini, i o šansama za mir.

- Naša pažnja usmerena prema Ukrajini ne sme da nas dovede u situaciju da zanemarimo šta se dešava na Balkanu.

Obraćanje predsednika Vučića

- Mi smo danas napravili jedan u pravom smilsu reči istorijski korak. Nisam ja tvorac ove misli, već Viktor Orban. Rekao je da smo prešli jednu liniju i granicu koja je mogla da bude očekivana čak i kada gradite najbolje odnose, kao što smo gradili poslednjih 10 godina sa Mađarskom. Naši odnosi su sada najbolji, na istorijskom maksimumu. Politički, ekonomski odnosi, trgovinska razmena je 3,65 milijardi evra, gotovo pet puta više nego što je bila. Mađarska je danas peti trgovinski partner Srbije, treći iz EU - rekao je predsednik Vučić na početku obraćanja.

Predsednik Vučić ističe da su danas potpisani važni sporazumi iz oblasti bezbednosti i odbrane, iako je Mađarska članica NATO, a Srbija nije.

- Došli smo do tako dobrih odnosa da i u tako teškoj sferi za saradnju možemo da budemo najbliži. Sinoć sam dugo razgovarao sa Viktorom, danas i sa predsednicom Novak, i pričali smo kako da zaštitimo naše zemlje, i kako da uradimo najbolje stvari za naše narode. To je ogroman strateški iskorak - kazao je predsednik.

On kaže da nemamo problem sa gasom, i imamo ukupno 560 miliona kubnih metara uskladištenih u Srbiji i Mađarskoj.

- To su ogromne količine, čime garantujemo sigurnost našim ljudima. Imamo i rezerve nafte i dizela.

- Od izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta, do izgradnje terminala najvećeg u Evropi, da napravimo nešto veliko što će da bude drugačije, da nemamo problema sa čekanjem na Horgošu.

Održana je ceremonija potpisivanja bilateralnih dokumenata, nakon koje su planirane izjave za medije.

Potpisani su sporazumi iz sfere migracija, sporazum o izgradnji gasovoda Srbija-Mađarska, dogovor o zaštiti tajnih podataka, plan rada o stručnoj pomoći za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, poljoprivredni sporazumi, sporazumi o unapređenju putne infrastrukture.

Republika

Foto: Tanjug

 

 

 

"Strateško partnerstvo, razumevanje, međusobno uvažavanje, bliskost i prijateljstvo Srbije i Mađarske, danas će biti ponovo potvrđeni i konkretizovani novim sporazumima i projektima, na dobrobit svih naših građana.

Sa Katalin Novak, Viktorom Orbanom i Anom Brnabić dogovaramo velike i važne projekte koji će dati dugoročan doprinos rastu i razvoju Srbije i Mađarske, ali i obezbediti sigurnost za naše građane u vremenima koja dolaze. Time danas otvaramo još jedno poglavlje u saradnji i ispisujemo novu istorijsku stranicu u odnosima dve zemlje. Živelo prijateljstvo Srbije i Mađarske!", napisao je predsednik na Instagramu.

 

 

Podsetimo, prva sednica strateškog saveta za saradnju Republike Srbije i Mađarske, kojoj prisustvuju predsednici, premijeri i članovi vlada dveju zemalja, održava se na Paliću.

U 10.05 biće održan sastanak predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić sa predsednicom Mađarske Katalin Novak i predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom, saopšteno je iz Predsedništva.

Za tada su zakazani i bilateralni sastanci članova vlada Republike Srbije i Mađarske.

Sednica Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske zakazana je za 11.05, a zatim će uslediti ceremonija potpisivanja bilateralnih dokumenata.

Nakon toga predviđene su izjave za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednice Mađarske Katalin Novak, predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i predsednika Vlade Mađarske Viktora Orbana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (19)

Loading
Lazar

20.06.2023 10:52

Susret od velikog znacaja, primer dobrih medjunarodnih odnosa

Aca

20.06.2023 10:54

Nema lepseg osecaja nego kad se vidi da Srbija ima iskrene prijatelje, kao sto je Madjarska.

dejan

20.06.2023 10:57

Madjarska i Srbija su pravi prijatelji.

Jadranka

20.06.2023 11:13

Bravo,ovo je mnogo znacajno za nasu zemlju