KURTIJEV TEROR NA KOSOVU! SPECIJALCI NIŠANILI NAROD! Uzbuna u Severnoj Mitrovici - uhapšen Srbin

Autor:

Vesti

13.06.2023

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kik-boks trener Milan Milenković Lune opkoljen u frizerskom salonu s osam oklopnih vozila

KURTIJEV TEROR NA KOSOVU! SPECIJALCI NIŠANILI NAROD! Uzbuna u Severnoj Mitrovici - uhapšen Srbin

Foto: Tanjug/AP, Printscreen/KosovoOnline

Srbi u Severnoj Mitrovici našli su se pred podignutim cevima specijalaca prištinskog premijera Aljbina Kurtija nakon što je uhapšen Milun Milenković Lune, proslavljeni trener kik-boksa i osvajač nekoliko medalja.

Grad se stresao od sirena koje su zavijale sat vremena od trenutka kada je Milenković uhapšen kod tehničke škole, a iznad Srba su kružili helikopteri i dronovi. Kurtijevi specijalci s oklopnim vozilima utaborili su se u Bošnjačkoj mahali, a u tom trenutku okupilo se i nekoliko stotina Srba i svakog minuta ih je bilo sve više. Najviše Srba bilo je kod tehničke škole. Oko raskrsnice su bila parkirana tri vozila Hitne pomoći i jedno vatrogasno.

LAŽI IZ PRIŠTINE

O napetoj atmosferi svedočila je i fotografija na društvenim mrežama na kojoj se videlo kako specijalci drže cevi automata uperene u narod, a još su bacali suzavac. Srbi su se povukli ka domu zdravlja, a za to vreme italijanski karabinijeri nalazili su se na glavnom mostu na Ibru.

Hapšenje se dogodilo samo pola sata nakon što se Aljbin Kurti sastao s ambasadorima zemalja Kvinte (SAD, Francuske, Velike Britanije, Italije i Nemačke) i izneo predlog od pet tačaka za smirivanje tenzija na Severu Kosova. Odmah se videlo da od smirivanja tenzija nema ništa pošto su prve dve tačke predviđale "identifikovanje i procesuiranje kriminalnih grupa" i njihovo povlačenje i obustavljanje aktivnosti.

Prištinski ministar policije Dželjalj Svećlja saopštio je potom da je Milenković vođa civilne zaštite, koju je nazvao kriminalnom grupom. On je izneo tvrdnju i da je Milenković organizator napada na Kfor u Zvečanu, ali nije pružio nijedan dokaz.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da je Aljbin Kurti pokazao da je zainteresovan samo za sukobe i rat.

- Po Kurtijevom ličnom nalogu uhapšen je Milun Milenković Lune, koga je mesecima jurila kosovska policija i pretila mu hapšenjem jer je istaknuti borac za prava Srba na severu KiM. Uhapšen je u frizerskom salonu, koji je opkoljen s osam blindiranih vozila - naveo je Petković.

On je naglasio da Milenković nije kriminalac, već istaknuti i medaljama nagrađivani sportista, kod kog trenira mnogo dece, kao i da je u Mitrovici napravljeno opsadno stanje.

Milenkoviću je određeno zadržavanje od 48 sati, potvrdio je večeras za Tanjug advokat Nebojša Vlajić. Očekuje se da Milenković sutra bude izveden pred sudiju.

BACALI SUZAVAC

- Ogroman broj vozila kosovske policije ušao je u severni deo grada. Bacali su suzavac i nišanili prolaznike. Kurtijeva policija na severu služi samo da bi maltretirala srpski narod. Pozivamo Kfor da hitno sa severa KiM ukloni specijalce ROSU. Dok su oni na severu, neće biti mira za srpski narod - rekao je Petković i dodao da je predsednik Aleksandar Vučić nekoliko puta razgovarao s evropskim poslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom i drugim međunarodnim zvaničnicima da bi urazumili Kurtija.

Predstavnici Kvinte sutra u Beogradu

Predstavnici Kvinte i EU danas dolaze u Beograd kod predsednika Aleksandra Vučića.

Osim toga, Petar Petković je najavio da stiže i komandant Kfora s kojim će razgovarati predsednik Aleksandar Vučić i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović.

- Važno je da sačuvamo mir. Međunarodna zajednica poziva na deeskalaciju, a Kurti ide ka eskalciji. Srbi pozivaju da se oslobode uhapšeni, a Kurti hapsi - rekao je Petković.

Ministra u Leposaviću gađali jajima i crvenom bojom

Srbi su u Leposaviću crvenom bojom i jajima gađali džip kojim je prištinski ministar za infrastrukturu Ljiburn Aljiju otišao iz zgrade opštine u pravcu policijske stanice.

Kfor je 9. juna odbio zahtev Aljiua da obiđe zgradu opštine Leposavić. Međutim, Aljiju je iskoristio zoru, kada je oko opštine bilo manje Srba koji protestuju zbog nametanja nelegalnih albanskih gradonačelnika u opštinama na severu i prisustva prištinskih specijalaca. On je ušao i zadržao se pola sata kod Ljuljzima Hetemija, koji već 16 dana nije napuštao zgradu u kojoj sedi kao gradonačelnik, iako je na izborima 23. aprila, koje su Srbi bojkotovali, dobio samo 100 glasova.

Kada je Aljiju otišao, građani Leposavića prvi put su videli Hetemija da viri kroz prozor i gleda okupljene Srbe i pripadnike Kfora.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading