SRBIJA MAGNET ZA INVESTITORE, OTVORENA JOŠ JEDNA NEMAČKA FABRIKA: Premijerka Ana Brnabić na svečanosti u Kragujevcu

Autor:

Vesti

01.06.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prošla godina je bila rekordna s ulaganjima vrednim 4,4 milijarde evra, a ova može da bude još bolja.

SRBIJA MAGNET ZA INVESTITORE, OTVORENA JOŠ JEDNA NEMAČKA FABRIKA: Premijerka Ana Brnabić na svečanosti u Kragujevcu

Foto: Tanjug

Nemačka kompanija "Vaker nojson" otvorila je u Kragujevcu fabriku u prisustvu premijerke Ane Brnabić, koja je istakla da je u prvom kvartalu ove godine nivo stranih direktnih investicija u Srbiji iznosio 783,9 miliona evra. To je 39,6 odsto više nego u istom periodu prethodne, rekordne, godine, kada je Srbija privukla ukupno 4,4 milijarde evra direktnih stranih investicija.

ZAJEDNIČKI USPEH

- Posle mnogo godina Kragujevac ponovo postaje ne samo motor razvoja Srbije već i tehnološkog naprednog razvoja, na čemu je država dugo radila. Beskonačno sam zahvalna našim partnerima iz Nemačke za njihovo poverenje u Srbiju. Ali i za to što su nam bezbroj puta pokazali šta treba dodatno da uradimo da bismo imali još više investitora iz njihove zemlje - rekla je premijerka Brnabić.

Ona je istakla da nemački investitori, pored novih radnih mesta i novca, donose i nova znanja, tehnologije i jednu od najboljih poslovnih etika i standarda poslovanja, pa su, samim tim, deo i društvenih reformi u Srbiji.


- Nemačka je naš najvažniji ekonomski i trgovinski partner i takođe najveći bilateralni donator u Srbiji. Tokom 2022, ako pogledamo ukupnu spoljnotrgovinsku razmenu roba i usluga između Srbije i Nemačke, ona je dostigla oko 10 milijardi evra. Pritom je samo razmena roba dostigla rekordnu vrednost od 8,24 milijarde evra - rekla je premijerka.

Prema rečima premijerke, kada nemačke kompanije dođu da ulažu, onda ona nema bolje preporuke za investitore iz drugih zemalja.

BOLJI POSLOVI I PLATE

- Što je više nemačkih investitora u Srbiji, tako je veće i privlačenje stranih direktnih investicija (SDI), pa je 2022. bila rekordna s 4,4 milijarde evra, ali postoji mogućnost da taj rekord bude oboren ove godine - rekla je premijerka Brnabić.

Ona je dodala da privlačenje SDI za Srbiju znači nova i bolja radna mesta i veće plate, ali i ukupan dalji napredak i razvoj Srbije. Takođe da će s drugom fazom nemačkih direktnih investicija u Kragujevcu biti otvoreno još 800 radnih mesta.

Direktor: Nastavićemo da ulažemo

Generalni direktor dr Karl Tragl ukazao je da kompanija "Vaker nojson" postoji već 175 godina, a da je u poslednjem periodu doživela snažan rast, što je razlog za izgradnju pogona u Srbiji.


- Fabrika u Kragujevcu za proizvodnju čeličnih delova i opreme za mašine koje se koriste u građevinarstvu izuzetno jer važna za naš koncern zbog stručnosti i posvećenosti zaposlenih. Mi ćemo nastaviti da investiramo u njihovo znanje - poručio je dr Karl Tragl.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (5)

Loading
Tara

01.06.2023 20:37

Konačno i dobrih vesti u medijima. Veliki je trud i zalaganje da se dovede što već broj investitora.

Maja

01.06.2023 20:38

Dolazak investitora je samo dokaz naše stabilnosti.

Mina

01.06.2023 20:39

Vrednost Srbije se vidi kroz investicije stranih država.

Milovan

01.06.2023 20:40

Srbija je na putu ka modernoj i sigurnoj budućnosti. Razvija se na svim poljima i velikim koracima ide napred