VUČIĆ NA PUTU ZA MOLDAVIJU: Deseti put čitam Arčibalda Rajsa i pripremam za važne sastanke sa evropskim liderima

Autor:

Vesti

01.06.2023

08:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće danas na Samitu Evropske političke zajednice koji se održava u moldavskoj prestonici Kišinjevu.

VUČIĆ NA PUTU ZA MOLDAVIJU: Deseti put čitam Arčibalda Rajsa i pripremam za važne sastanke sa evropskim liderima

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

- Na putu za Moldaviju! Deseti put čitam Arčibalda Rajsa i pripremam za važne sastanke sa evropskim liderima.

P.S. Kao okrepljenje uvek pijem limunadu sa malo nane. - objavio je Vučić na Instagramu "budućnostsrbijeav".

Tokom Samita u glavnom gradu Moldavije predsednik Vučić učestvovaće i na Okruglom stolu evropskih lidera o energetici i povezivanju, a planiran je i niz susreta predsednika Srbije sa svetskim zvaničnicima.

Među njima su predsednik Francuske Emanuel Makron, kancelar Nemačke Olaf Šolc, kancelar Austrije Karl Nehamer, predsednik Vlade Republike Češke Petr Fijala, predsednik Crne Gore Jakov Milatović, kao i visoki predstavnik EU za spolјnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Moldavija će danas biti domaćin drugog po redu samita Evropske političke zajednice, koji će okupiti sve najviše zvaničnike država Evropske unije i evropskog kontinenta.

Osim evropskih lidera, pozvani su i predsednik Evropskog saveta, predsednik Evropske komisije i predsednik Evropskog parlamenta.

Evropska politička zajednica, neformalni diplomatski forum, nastao 2022. godine, na inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona, ima za cilj promovisanje dijaloga i saradnje o pitanjima od zajedničkog interesa, jačanje bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta na evropskom kontinentu.

Prvi samit održan je u oktobru prošle godine u Pragu.

Tri glavne teme ovgodišnjeg samita su zajednički napori za mir i bezbednost, energetska otpornost i klimatske akcije i interkonekcije u Evropi za bolje povezan i stabilniji kontinent.

Na samitu neće biti razgovora o pristupnim procesima zemalja kandidata za Evropsku uniju, saopšteno je uoči događaja iz Jelisejske palate.

Ovo je prvi samit Evropske političke zajednice čiji je domaćin zemlja koja nije članica EU i to će biti najveći politički događaj ikada održan u Moldaviji.

Samit će biti održan u zamku Mimi u mestu Bulboaki, udaljenom oko 35 kilometara od Kišinjeva i oko 20 kilometara od ukrajinske granice.

U dvorištu zamka postavljen je medijski centar, a prema podacima organizatora, za događaj je akreditovano više od 600 medijskih ekipa iz celog sveta.

Naredni samit biće održan u oktobru u španskom gradu Granadi, dok će domaćin četvrtog susreta biti Velika Britanija.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (43)

Loading
Jana

01.06.2023 08:33

Oduvek je bio dobar sagovornik, diplomata i političar koji svoju zemlju predstavlja na najbolji mogući nacin i iz svake saradnje izvuče samo ono najbolje za svoju zemlju

Ivan

01.06.2023 08:35

Čekaju ga brojini razgovori i pregovori nema mesta za opuštanje

Ceca

01.06.2023 08:39

Prisustvo Vucica na Samitu Evropske politicke zajednice je veoma znacajno za dalji razvoj i napredak nase zemlje.

Jovana

01.06.2023 08:44

Ucestvovanjem Srbije na ovakvim skupovima je veoma znajacno za njen dalji put stabinosti, mira i nadam se ka evropskom putu.