DEŠAVA SE ONO NA ŠTA JE VUČIĆ UPOZORAVAO! Beriša: Spremni smo, u slučaju rata sa Srbijom borićemo se i za Niš, Kuršumliju, Rašku i Sandžak

Autor:

Vesti

11.05.2023

17:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Upozorio je da "Kosovo ima oko 70.000 vojnika sa ratnim iskustvom, koji će braniti suverenitet".

DEŠAVA SE ONO NA ŠTA JE VUČIĆ UPOZORAVAO! Beriša: Spremni smo, u slučaju rata sa Srbijom borićemo se i za Niš, Kuršumliju, Rašku i Sandžak

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić, Gazeta Blic

Poslanik Demokratske partije Kosova Hisen Beriša rekao je da je tzv. Kosovo spremno za rat ukoliko se naruši njegov integritet i suverenitet, i da će se u slučaju sukoba sa Srbijom boriti i za Niš, Kuršumliju, Rašku i Sandžak, prenosi Kosovo onlajn.

On je to napisao na Fejsbuku komentarišući izjavu specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, da je na severu Kosova moguća samo normalizacija ili konfrontacija.

- Gospodine Lajčak, ne ucenjujte! Gospodine Lajčak, Kosovo je spremno za rat, ako se naruši sloboda, integritet i suverenitet zemlje. Ali treba da znate da ovo neće biti jedini sukob! Podsećam vas i simpatizere Srbije da će u slučaju rata sa Srbijom doći do bitke i za Niš i Kuršumliju, zemlju mojih predaka, Rašku i Sandžak - poručio je Beriša.

Upozorio je da "Kosovo ima oko 70.000 vojnika sa ratnim iskustvom, koji će braniti suverenitet".

- Nećemo dozvoliti da izgubimo suverenitet sporazumima koje sponzorišu diplomate, kao što ste vi gospodine Lajčak! Zato, gospodine Lajčak, nemojte ucenjivati - rekao je Beriša.

Kosovo je, dodaje, ušlo u politički proces sklapanja nezavisnosti, u granicama koje, kako kaže, priznaju SAD i preko stotinu zemalja, uključujući i najmoćnije na svetu.

Prema njegovim rečima "pravo Kosova na nezavisnost pravno je potvrdio Međunarodni sud pravde".

- I EU i vi kao posrednici ste tu da olakšate dijalog, a ne da degradirate nezavisnost, ucenjujući nas sukobom sa Srbijom, na severu zemlje. Kosovo i njegov narod ne vole rat, ali mi smo spremni da se žrtvujemo za njega, verujući u garanciju našeg glavnog saveznika u ratu i miru, Sjedinjenih Američkih Država - istakao je Beriša.

Izaslanik EU je danas posle sastanka sa Kurtijem naglasio da će posetiti i sever Kosova kako bi razumeo i video "tamošnje stanje", nadajući se da će "postojati političko rešenje sa fokusom na normalizaciju i dogovor".

- Možemo imati ili normalizaciju ili sukob. Naravno da želimo da se u potpunosti fokusiramo na normalizaciju, zato želimo da izbegnemo bilo kakvu eskalaciju, to nikome nije u interesu - rekao je Lajčak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (169)

Loading
Bojana

11.05.2023 17:19

Koji su to jadnici. Neka se samo usude.

Mila

11.05.2023 17:20

Srbija ce nastaviti borbu za mir!

Dara

11.05.2023 17:20

Borice se Srbija mirno i civilizovano da do rata ne dodje jer to nam je prioritet iako bi mnogi voleli da uskoro zapucamo. Ali isto tako,ako dodje do rata,necemo se povlaciti,naprotiv.

Zaga

11.05.2023 17:20

Ma kako da ne. Da ne bi celu Srbiju južno od Beograda.