POTPISANA IZJAVA PREDSEDNIKA VUČIĆA: Termin "prinudno nestali" naglašava okolnosti pod kojima je neko nestao

Autor:

Vesti

02.05.2023

20:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osoba može "prinudno nestati" kao posledica dela koje je počinio pojedinac, vojska, paravojna, politička ili druga grupa ili organizacija povezana sa sukobom.

POTPISANA IZJAVA PREDSEDNIKA VUČIĆA: Termin "prinudno nestali" naglašava okolnosti pod kojima je neko nestao

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u priloženoj potpisanoj izjavi uz Deklaraciju o nestalim licima koja je večeras usvojena u Briselu naveo da termin "prinudno nestali", koji se inače koristi u deklaraciji, nije striktno pravni termin, već da naglašava okolnosti pod kojima je neko lice nestalo, bez obzira na različite pravne kvalifikacije prema međunarodnim i nacionalnim zakonima.

"Ovo pojašnjenje je dato kako bi se izbegli bilo kakvi nesporazumi ili tumačenje termina 'prinudnog nestanaka' kao 'prisilnog nestanaka' koji ima jasno pravno značenje definisano Međunarodnom konvencijom za zaštitu svih lica od prisilnog nestanka (2006)", navodi se u izjavi koju je potpisao Vučić.

Dodao je da osoba može "prinudno nestati" kao posledica dela koje je počinio pojedinac, vojska, paravojna, politička ili druga grupa ili organizacija povezana sa sukobom.

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković rekao je večeras u obraćanju medijima u Briselu da je uz Deklaraciju o nestalim osobama priloženo i pismo koje je potpisao Vučić i kojim je zaštićena država Srbija.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (126)

Loading
Sanja

02.05.2023 20:59

Vučić odigrao ključnu ulogu u usvajanju deklaracije.

Romanija

02.05.2023 21:42

@Sanja - Sanja: Ovo samo potvrđuje da je Vučić odgovoran državnik i uvek maksimalno zastupa interese Srbije i njenih građana.

Olja

02.05.2023 21:01

Predsednik uvek vodi računa o Srbiji i ovom deklaracijom se približavamo rešavanju problema nestalih Srba na KiM.

Maja

02.05.2023 21:01

Ono sto je najvaznije za Srbiju je da Vucic sa svojim satadnicima majsimalno ulaze za narod.Mir i atabilmost su ono zasta se Vucic bori