ŽENE ILI MUŠKARCI - KO SU SAVESNIJI VOZAČI?! Načelnik saobraćajne policije dao odgovor na večito pitanje! (VIDEO)

Autor:

Vesti

01.05.2023

10:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo u tri dana imali smo više od 300 prekršaja evidentiranih novim uređajem duo radarom, kaže Slaviša Lakićević.

A gde se radi, tu je i Republika. Naša ekipa uputila se tako u akciju s načelnikom Uprave saobraćajne policije Slavišom Lakićevićem, koji je već treću deceniju u policiji, dok je na čelu Uprave saobraćajne policije od 2021. Kako kaže, sistemi kojima saobraćajna policija čuva bezbednost su najmoderniji i imaju izuzetnu efikasnost.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ima, kako nam je objasnio načelnik Lakićević, više od 250 radara.

- Novina koja je stigla je čuveni duo radar, koji smo već upotrebili u kontroli saobraćaja - kaže naš sagovornik.

Kako objašnjava, radi se o radaru koji ima mogućnost da snima čak pet saobraćajnih traka naizmenično u oba pravca:

- Koristili smo ih u prestonici i samo u tri dana smo imali više od 300 prekršaja evidentiranih novim uređajem, dok je u Pančevu za nekoliko dana otkrio 620 prekršaja.

Moram da kažem, nije radio u punom kapacitetu, već samo nekoliko sati - ističe Lakićević i dodaje:

- U celoj ovoj priči nama nije cilj fabrikovanje prekršaja, već to da unapredimo bezbednost saobraćaja, da iz saobraćaja isključimo vozače koji ne mare za svoj život i život drugih učesnika u saobraćaju.

Za razliku od većine muškaraca, Slaviša Lakićević smatra da su žene savesniji vozači.

- Nedavno sam izneo podatak da su od oko 3.100.000 vozača u Srbiji 36 odsto žene. A kada je reč o akterima saobraćajnih nezgoda, negde oko 24 odsto su žene, dok su ostatak muškarci. Što se tiče težine posledica, statistika kaže da su saobraćajne nesreće s materijalnom štetom u 16 odsto slučajeva izazvale žene. Kada je reč o nesrećama s povredama, tu je procenat 13 odsto. U nesrećama u kojima ima poginulih, procenat žena je sedam odsto. U skladu s ovim, ne mogu sa sigurnošću reći da su žene bolji vozači, ali da su bezbedniji, to svakako - kaže Lakićević.

Na pitanje koje su crne saobraćajne tačke u Beogradu Slaviša Lakićević odgovara:

- Nažalost, povećan je broj stradanja pešaka osam odsto. Što se tiče prestonice, veoma je teško odrediti crne tačke, ali ono gde imamo najviše nezgoda to su nadvožnjak kod Hipodroma, Kumodraška ulica u naselju Stepa Stepanović, pravci koji su duž Koridora 10, Ibarske magistrale, putni pravci koji vode ka većim gradovima poput Zrenjaninskog puta. Međutim, ono što je u prošloj i ovoj godini simptomatično jesu pešački prelazi ili blizina pešačkih prelaza, pa smo naše akcije usmerili na merenje brzine u neposrednoj blizini prelaza ili pak na samim pešačkim prelazima. Tu smo, verovali ili ne, evidentirali veliki broj prekršaja.

Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda s poginulima

1. Prekoračenje brzine
2. Upravljanje vozilom pod uticajem alkohola
3. Upravljanje vozilom pod uticajem psihoaktivnih supstanci
4. Nepropisne radnje vozilom

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading