PRVI VASKRS U SVOM DOMU: Porodice Pešić, Gošić i Ostojić imaju u ove praznične dane dvostruki razlog za slavlje! (FOTO)

Autor:

Vesti

14.04.2023

12:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zahvaljujući konkursu Ministarstva za brigu o selu, životi devetoro mališana i njihovih roditelja dobili su novi smisao

PRVI VASKRS U SVOM DOMU: Porodice Pešić, Gošić i Ostojić imaju u ove praznične dane dvostruki razlog za slavlje! (FOTO)

Foto: ST/P Divac

ST/P Divac

Radost vaskršnjeg nedeljnog jutra za stotine porodica širom Srbije ovog aprila biće još i veća. Među njima su Ostojići iz Novih Kozaraca, Pešići iz Doljevaca i Gošići iz Lipenovića. Jedan od najlepših hrišćanskih praznika ove godine pamtiće čitav život. Prvi put ga proslavljaju u sopstvenom domu.

Svi su se nedavno uselili u kuće koje su dobili na konkursu Ministarstva za brigu o selu, u programu koji su osmislili ministar Milan Krkobabić i njegov tim, a pokazao se kao pun pogodak.

Dalje od gužve

Anastasiji Pešić, samohranoj majci tri devojčice, ovaj program promenio je život. Odlučila je da s ćerkama napusti Niš i preseli se u ušuškano selo Malošište, nedaleko od Doljevca.

Promena sredine, velikog grada za selo, gužve za mir, bulevara i betona za šumu, baštu i zelenilo donela im je neizmernu radost i vedrinu.

- Godinama smo živele kao podstanari, pa je mogućnost da dobijemo svoju kuću bila kao san, naročito jer sam već dugo razmišljala o novom početku u selu. Novi dom polako sređujemo, deca su se uklopila u škole, a imam velike planove da gajim koke zbog mesa i jaja, povrće, kao i voće, od kog bih pravila sopstvene proizvode za prodaju. Ovih dana smo posebno srećni jer su u toku pripreme za Vaskrs, pravimo medenjake, kolače, smišljamo kako ćemo da šaramo jaja. Darija (14) i Ksenija (7) veoma su kreativne, pa se spremaju da oslikavaju jaja, dok je Evgenija (1) još mala da razume i učestvuje, mada i te kako oseća našu sreću. Moram da naglasim koliko nam je divan komšiluk, da se u Malošištu svuda čuje dečja graja, da moje devojčice rastu u predivnom okruženju. Darija je dobila ogromnu podršku nastavnice koja je prepoznala njen dar za matematiku i fiziku. Osim toga, naš kulturni centar je veoma aktivan, dolaze nam pozorišne trupe, održavaju se razne manifestacije - priča Anastasija.

Iz zajednice koja je donedavno brojala četiri generacije i 15 članova, ove godine se, takođe zahvaljujući programu Ministarstva za brigu o selu, odvojila šestočlana porodica Gošić iz sela Lipenović kod Krupnja.

Mirko i Jelena sa Urošem (12), Katarinom (10), Jovanom (9) i Vasilijem (2) ove godine dobili su kuću sa 50 ari placa, kako kažu, samo dva ćoška od stare, pa neće daleko od familije. Supruga je u Gošiće došla iz obližnje Šljivove, a i ove godine vaskršnja jaja spremaće sa svekrvom Bosom, koja je i dalje glavna kada je kuhinja u pitanju.

- Zna se, osim crvene boje, najvažnija je lukovina, a deca će rado da sakupe i donesu listiće i cvetiće. Uroš će, inače, kao najstariji, prvi da dobije svoju sobu i raduje se tome - priča Jelena s osmehom. 

Najbolja odluka

Ovaj Vaskrs biće poseban i za Lidiju i Krstana Ostojića iz Novih Kozaraca kod Mokrina i njihovo dvoje mališana: Taru (2) i devetomesečnog Božu. Najradosniji praznik spremaće prvi put pod svojim krovom. Odluku da se iz Kikinde preseli u rodno selo supruga Lidija smatra kao najbolju za svoju porodicu:

- Veoma smo zadovoljni našim novim domom i što ćemo moći da gajimo zdravu hranu za svoje mališane. Imaćemo voćnjak, posadili smo povrće, nabavili kokoške. Vrtić i škola su blizu. Mislim da je neprocenjivo to što svojoj deci možemo da priuštimo zdrav život, čist vazduh, domaću hranu i mir.

Ministar Krkobabić: Ovako praznici dobijaju novi smisao

Kako za Republiku kaže ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, sopstveni krov nad glavom, bez sumnje, želja je svakog čoveka.

- Kada ga stekne, onda je svoj na svome. Tada i sami praznici dobijaju novi smisao u vidu tradicionalnog porodičnog okupljanja. Na nama, državi Srbiji, jeste da omogućimo svima koji to žele da dođu do svog doma u nekoj od praznih seoskih kuća širom Srbije - poručuje ministar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading