IMALI SMO VEOMA PLODONOSNE RAZGOVORE: Vućić iz Verone o Otvorenom Balkanu

Autor:

Vesti

02.04.2023

12:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prethodni samit Otvorenog Balkana bio je krajem prošle godine u Beogradu i održan je u senci rata u Ukrajini i energetske krize, koja je bila najveći izazov za sve tri države. Ovo je prvi put da se susret lidera inicijative Otvoreni Balkan, održava van granica Zapadnog Balkana.

IMALI SMO VEOMA PLODONOSNE RAZGOVORE: Vućić iz Verone o Otvorenom Balkanu

Foto: Printscreen

Na jezeru Garda nedaleko od Verone, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u okviru inicijative Otvoreni Balkan, sastao se danas sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim.

Kako je planirano, posle sastanka, trojica lidera održava se zajednička konferenciju za novinare, a očekuje se će se glavna tema sastanka biti dosadašnji postignuti rezultati u okviru inicijative, ali i naredni planovi koji bi trebalo da olakšaju život građanima i privrednicima regiona.

Odgovori na pitanja novinara

O oprečnim pogledima Srbije i Albanije po pitanju KiM

- Ja i Edi pričamo o saradnji, možda imamo nekada oprečne izjavi, ali je ekonomija osnov odnosa između dve zemlje i bitno je da se građani osećaju sigurnjim i dobro primljenim kada odu u druge zemlje - naveo je predsednik Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

- Ako bi nastavili da ne pričamo jedni sa drugima to bi bilo jako teško za sve nas. Ponekad zaista postoje velika neslaganja i postoji velika razlika u pogledima, pogotovu kada je reč o Kosovu i Metohiji, ali da li je to razlog da ne pričamo ili da pričamo više? Ja mislim da je to razlog da pričamo više. Dijalog je najvažnija stvar i on se upravo danas odvija - istakao je Rama.

Rama je dodao je prilikom susreta sa tzv. premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem pre nekoliko danas istakao da Zajednica srpskih opština mora da bude garantovana 100 posto za Srbe na KiM.

- To može da bude most ka budućnosti, a ne problem. Mora se ići dalje - istakao je on.

Republika

Foto: Printscreen

 

 

Obraćanje predsednika Vučića

- Imali smo plodonosne razgovore o pitanjima koji se tiču pitanja Otvorenog Balkana. Razgovarali smo kako možemo da otklonimo sve prepreke, da omogućimo slobodnu trgovinu i protok roba usluga i kapitala. Razgovarali smo i o mnogim drugim pitanjima što se tiče bezbednosti hrane i kako bi obezbedili pristup drugim zemljama. Razgovarali smo i o elektronskim kartama za sve ljude, da mogu da budu usaglašene. Ta mala stvar označava veliki napredak. Takođe, pričali smo i prijemu novih indetifikacionih kartica i sva trojica smo se složili da ćemo moći da napravimo neki napredak po tom pitanju u narednim mesecima. Dogovorili smo se o završetku procesa osiguranja radnih dozvola i to bi bilo, usuđujem se d akažem, osnova ekonomske saradnje među nama.

Obraćanje Edija Rame

Premijer Albanije istakao je da je trgovinska razmena između zemalja Otvorenog Balkana porasla 24,8 odsto.

- To je ogroman porast i rezultat rada na projektu "Otvorenog Balkana".

Rama je rekao da je projekat Otvoreni Balkan izuzetno važan za te tri zemlje i da ga smatraju komplementarnim sa Berlinskim procesom.

Obraćanje Dimitra Kovačevskog

Kovačevski je zaključio da je inicijativa "Otvoreni Balkan" nešto što je organsko, autentično i što je bazirano na dobroj volji i odnosima između naših zemalja.

Benefiti koji će se pokazati u budućnosti su veliki motiv i za druge zemlje da dođu da se pridruže Otvorenom Balkanu.

- Ako smo zajedno jači, uvek ćemo biti jači - naveo je Kovačevski.

- Otvoreni Balkan nije politička već ekonomska inicijativa. Baziran je na slobodnoj trgovini, robi i dobrima.

Republika

Foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

 

 

Prethodni samit Otvorenog Balkana bio je krajem prošle godine u Beogradu i održan je u senci rata u Ukrajini i energetske krize, koja je bila najveći izazov za sve tri države. Ovo je prvi put da se susret lidera inicijative Otvoreni Balkan, održava van granica Zapadnog Balkana.

Razlog je što su lideri tri zemlje doputovali u Veronu, kako bi na sajmu "VinItaly 2023", pružili podršku sajmu "Vinska vizija Otvorenog Balkana", događaju koji je u okviru inicijative bio realizovan prošle godine u Beogradu, a biće održan i u novembru ove godine.

Predsednik Vučić posetu Italiji nastaviće i u ponedeljak, kada je planiran obilazak našeg štanda na sajmu "VinItaly 2023", na kojem se se predstavljaju domaći proizvođači.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (89)

Loading
Jela

02.04.2023 12:32

Svi sastanci Vučića, Rame i Kovačevskog doprinose očuvanju mira u regionu,nadamo se pozitivnim utiscima

Caca

02.04.2023 12:32

Sa nestrpljenjem očekujemo obraćanje našeg predsednika!

Tanja

02.04.2023 12:32

Otvoreni Balkan u Veroni je odlična prilika da Srbija predstavi naše vinarije I učvrsti o dobre međunarodne odnose

Beba

02.04.2023 12:33

Dogovori i inicijative u okviru Otvorenog balkana za unapredjenje saradnje