BILA SU DVE GRUPE ATENTATORA! Šok tvrdnje hirurga koji je pokušao da spase život Zoranu Đinđiću! NIKAD NIJE POZVAN ZA SVEDOKA, A ON OTKRIVA I RAZLOG!

Autor:

Vesti

10.03.2023

20:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dvanaestog marta se navršava 20 godina od ubistva premijera Zorana Đinđića.

BILA SU DVE GRUPE ATENTATORA! Šok tvrdnje hirurga koji je pokušao da spase život Zoranu Đinđiću! NIKAD NIJE POZVAN ZA SVEDOKA, A ON OTKRIVA I RAZLOG!

Foto: ST/Vladimir Lukić

Dr. Miljko Ristić

Tog kobnog dana Beograd je bio preplavljen policijskim patrolama, hapšenja su trajala danima, a saslušano je više od 11.000 ljudi. Ubrzo je otkriveno da je ubica Zvezdan Jovanović.

Prof dr. Miljko Ristić, čuveni srpski kardiohirurg, nalazio se u operacionoj sali kad su uneli teško ranjenog Zorana Đinđića, pokušao je da mu spase život, a sada je otkrio nove detalje u Pulsu Srbije na Kurir televiziji.

To je događaj koji ne mogu nikada da zaboravim. Uvek mi se motalo po glavi zbog čega se neki atentat izvršio, odnosno kome je taj čovek smetao. Mislim da su međunarodni interesi u pitanju - započeo je Ristić.

UPUCAN U 12.30

Premijer Srbije Zoran Đinđić, podsetimo, ubijen u atentatu na stepeništu zgrade sedišta Vlade Srbije oko 12.30 sati tog 12. marta 2003. godine.

Metak mu je prošao kroz srce, hitno je odveden u bolnicu, a lekari su nakon samo sat vremena konstantovali smrt. Premijer je bio pri svesti na putu ka Urgentnom centru.

Oba metka je iz snajpera sa 130 metara udaljenosti iz zgrade u Admirala Geprata ispalio pripadnik crvenih beretki Zvezdan Jovanovi koji je kasnije pravnosnažno osuđen na 40 godina zatvora.

Od drugog ispaljenog metka teško je ranjen šef obezbeđenja Milan Veruović.

Nastavio je priču sa detaljima o samoj rani, ali i čaurama.

Ulazna rana je bila s desne strane grudnog koša, a izlazna rana na levoj strani grudnog koša nešto niže. Dakle, metak je upućen sa visine jer nije imao horizontalni put. Za mene predstavlja dilemu da li je premijer ulazio glavom prema vratima zgrade vlade ili leđima. Nije logično. Ako je ulazio glavom prema vratima, pod tim okolnostima, nemoguće da je pucano iz ulice za koju se sumnja već je metak došao iz totalno suprotnog pravca - izneo je šokantne tvrdnje Miljko Ristić.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Zoran Đinđić

 

Potom je objasnio zašto smatra da su postojale dve grupe atentatora iako je zvanična istraga osporila takve tvrdnje.

Smatram da su postojale dve grupe atentatora. Pogođen je i (šef obezbeđenja Milan) Veruović koji je bio uz premijera. Metak kojim je Đinđić pogođen ima ogromnu razornu moć, a s obzirom na to da je pogođen Milan Veruović, da je to bilo od istog metka, ne bi ni on preživeo. Dakle, jedna grupa atentatora je pucala iz jednog oružja, a druga iz drugog - ubeđen je hirurg.

Nakon toga, shodno svim saznanjima koje poseduje o ovom atentatu, odgovorio je zbog čega nikada nije svedočio:

- Mi smo samo dužni da napišemo operativni protokol, a to smo i uradili... Sudska medicina se bavi tim obdukcijama i očekivao sam neki poziv među 400 svedoka koji su svedočili, međutim, nikada nisam pozvan. Tek sad mnoge stvari izlaze u svetlu stvarnosti. Amerika je ona koja rukovodi Evropom, a Đinđić je tada bio miljenik Nemačke. Sve zavisi od Amerike. Đinđić je bio u dobrim odnosima sa Nemačkom, tamo je studirao i dobio svetsko priznanje. Verovatno je pretila opasnost da on sa Srbijom uđe u neki pakt sa Nemcima, a Amerikanci očigledno žele da imaju odlučujuću reč u Evropi - rekao je Ristić.

(Republika/Kurir)

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vanja

11.03.2023 20:05

Šta mu ovo treba? Bas ružno od jednog profesora univerziteta.