SNEG I DO METAR DO KRAJA NEDELJE! Meteorlog Čubrilo otkrio koliko će se snežni pokrivač zadržati!

Autor:

Vesti

20.01.2023

08:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sneg u Srbiji pada u nekoliko gradova uprkos tome što nije bio predviđen prognozom.

SNEG I DO METAR DO KRAJA NEDELJE! Meteorlog Čubrilo otkrio koliko će se snežni pokrivač zadržati!

Foto: Tanjug/J. ILIĆ

Zabeleo se Beograd, Novi Sad, Sjenica, Požega, Valjevo, Loznica, Zlatibor i Pešterska visoravan.

- Poslednji proračuni modela su ubrzali dolazak padavina i obliku susnežice i snega i one su već u petak ujutro zahvatile istočne, delom središnje i severoistočne oblasti Srbije da bi se zatim proširile nad najveći deo severne, središne i severozapadne Srbije, istočne Hrvatrske i delova istočne i severoistočne BiH - istakao je meteorolog Marko Čubrilo i dodao:

Republika

Foto: RINA

Sneg/Ilustracija

- Povremenih snežnih padavina će biti i nad ostalim delom regiona ali znatno manje. Nov talas padavina se očekuje u noći ka suboti i u subotu u toku dana i za razliku od prvog sada bi obilnijih padavina trebalo biti i nad Crnom Gorom kao i nad najvećim delom BiH i Hrvatske. Nad jugoistokom i istokom Srbije bi prvo bilo snega koji bi uz postepeno otopljenje prestao ili prešao u kišu, koja bi se ponegde nad krajnjem istoku Srbije na kratko mogla i lediti pri tlu.

Obzirom da će se centar ciklona u subotu nalaziti pred obalom srednjeg Jadrana vrlo loše vreme očekuje celo primorje gde će biti olujanog, na udare i orkanskog vetra kao i obilnihu padavina. Kako će se severni i srednji Jadran nalaziti u hladnom sektoru ovog ciklona uz olujnu i orkansku buru sneg je moguć i uz samo obalu. Nad južnim Jadranom će duvati jugo, na jugoisotku regiona jugoistočni i istočni vetar, a nad ostalim delom severoistočni. U subotu posle podne padavine će uglavnom oslabiti i prestati.-

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ilustracija

Dnevni maksimum u petak od -1 do +3 i neće se bitno manjeti sve do ponedeljka, oism možda na jugu Srbije i jugu Hercegovine gde će u nedelju biti oko +6 stepeni Celzijusa.

Od nedelje toplije

 

- Od nedelje će se ciklon nalaziti nad Tirenskim morem pri čemu će istočni i jugoistočni deo našeg regiona ući u njegov topao sektor gde će uz istočni vetar u nizijama biti kiše i susnežice, dok će na planinama i dalje padati sneg. Nastavak povremenih snežnih padavina se očekuje nad zapadnom i središnjim Hrvatskom, većim delom BiH (osim istoka i severoistoka) kao i nad planinskim delom Crne Gore.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ilustracija

U ovim predelima će se ispod 800mnv visine sneg održavati ili malo povećati ali predeli preko 800mnv,a posebno preko 1000mnv će dobiti konkretniji sneg i na najvišim planinama BiH, Crne Gore i zapadne Srbije on bi do kraja sledeće nedelje mogao biti i oko 1 metar. U nizijama bi od utorka ponovo malo zahladilo, posebno na istoku i osim kiše tada bi ponovo ponegde bio i snega uz moguće formiranje manjeg snežnog pokrivača - rekao je Čubrilo.

Vetar će u ponedeljak na istoku regiona biti istočni i jugoistočni,a u košavskom području na kratko vrlo jaka do oluja košava. Od utorka vetar slab do umeren istočni i severoistočni.

Od ponedeljka u Srbiji 10 stepeni

U ponedeljak se očekuje maksimum od 0 na zapadu do oko +10 ponegde na istoku regiona, a od utorak uglavnom do 0 do +5 stepeni Celzijusa, dok bi oko 27.01. uz moguće novo zahlađenje bilo još malo hladnije.

Republika

Foto: TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/ nr

Ilustracija

Proračun ECMWF-a i dalje posle 29.01. simulira naglo slabljenje zapadnih vetrova ali troposferna sinoptika za sada nema reakciju.

Naredni dani konačno donose zimske odlike vremena, sneg bi barem na kratko trebale imati i nizije, dok će planine dobiti i konkretniji sneg, naveo je Čubrilo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading