OVO JE ŽENA KOJU VUČIĆ UVEK HVALI: Ekskluzivni intervju sa Gabrijelom Grujić

Autor:

Vesti

07.01.2023

11:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gabrijela Grujić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje, govori za naš list o važnom segmentu prosvete.

OVO JE ŽENA KOJU VUČIĆ UVEK HVALI: Ekskluzivni intervju sa Gabrijelom Grujić

Foto: youtube/cerob

Ima bogato nastavno iskustvo, 23 godine rada u oblastima predškolskog, osnovnoškolskog, srednjeg, višeg i visokog obrazovanja. Već nekoliko godina aktivno radi u resoru prosvete, ali je medijski prepoznatljiva postala tek odnedavno.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić često je, naime, pominje u zvaničnim obraćanjima, posebno kada otvara neku fabriku. Po najboljem, naravno...

Kad šef države govori o neophodnosti svrsishodnog školovanja i kroz praksu, a zarad zapošljavanja mladih, novinari i javnost mogu da čuju ime Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete i direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje.

U razgovoru za naš list ona priznaje da svako pominjanje shvata kao viši stepen očekivanja, što znači veći nivo odgovornosti i rada.

* Prijaju li vam pohvale?

- Svakako da izražena očekivanja povećavaju i stepen odgovornosti, da moj tim i ja idemo u korak s razvojnom ekonomskom politikom Srbije. Stavljanjem u fokus dualnog obrazovanja u javnosti izražavamo posvećenost Srbije da se unapredi kvalitet obrazovanja i veru da će upravo kroz ovaj model obrazovanja mladi unaprediti svoje kompetencije i obezbediti sebi uspešnu karijeru.

* Neki bi kazali da uživate status miljenice?

- Rukovodeći se privredno razvijenim zemljama kao što su Austrija, Švajcarska i Nemačka, još od posete Vinterturu 2016, predsednik Srbije je upravo obezbedio podršku jednog od najvećih svetskih eksperata za obrazovanje prof. dr Ursule Renold da bismo u građenju nacionalnog modela dualnog obrazovanja bili što uspešniji i usaglašavali obrazovanje s najrazvijenijim zemljama u ovom pogledu. Idući u korak sa savremenim izazovima uspešne održivosti i inovativnosti naše privrede, ali i privlačenja budućih stranih investitora, posvetićemo se povećanju obuhvata učenika u dualnom obrazovanju, kao i fondu sati učenja kroz rad, da bismo unapredili relevantnost stečenih kvalifikacija.

Republika

Foto: youtube/cerob

 

 

* Zamera li vam Vučić još nešto, izuzev brzog govora? Kroz šalu vas je nedavno u Pančevu, pri obilasku fabrike kompanije ZF, zamolio da sporije govorite da bi mogli da vas isprate.

- Čini mi se da ponekad imam veoma malo vremena da predstavim postignute rezultate i u želji da ukažem na prednosti ovakvog modela učenja, gotovo uvek nesvesno ubrzam izlaganje (smeh). Shodno rukovodećem položaju, važno je uvek prihvatiti kako pohvalu tako i kritiku.

* Šta će biti benefiti dualnog obrazovanja?

- Sudeći prema odabiru najuglednijih svetskih kompanija Srbije kao relevantnog partnera za unapređenje poslovanja i otvaranje svojih novih fabrika, jedan od najvažnijih zadataka je usaglasiti obrazovanje s najsavremenijim dostignućima, a upravo je dualni model obrazovanja, gde učenici i studenti imaju prilike da uče u realnom radnom okruženju, model koji ove kriterijume može da ispuni. Dualno obrazovanje se u Srbiji utemeljilo 2017, kada je usvojen Zakon o dualnom obrazovanju. Danas možemo da govorimo o značajnim rezultatima, kako na srednjem tako i na visokom nivou obrazovanja. Dualni model studija je implementiran na visokoškolskim ustanovama od školske 2021/2022, a već do danas imamo kreiranih 36 studijskih programa prema ovom modelu, u okviru kojih se školuje oko 4.000 studenata.

Republika

Foto: youtube/cerob

 

 

* Da li se dualnim obrazovanjem posredno umanjuje broj fakultetski obrazovanih građana pošto mladi dobijanjem posla/plate odustaju od daljeg obrazovanja?

- Upravo obrnuto, Srbija ima od 2019. i Zakon o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju, koji propisuje, takođe, veći fond sati da bi i studenti imali unapređene kompetencije i da bi svoja znanja, ali i veštine usaglasili sa savremenim znanjima koja stiču učeći i u kompanijama. Naime, program učenja kroz rad postaje deo studijskog programa, nosi određeni deo ESPB, student ima finansijsku naknadu u iznosu od 50 odsto od plate zaposlenog za isto ili slično radno mesto, po svakom satu provedenom na učenju kroz rad, i dobijanjem diplome se garantuje i stečenost kompetencija.

Prate se digitalizacija, zelena agenda...

* Vlada je u novembru osnovala Kancelariju za dualno obrazovanje.

- Danom objavljivanja uredbe o osnivanju Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija u Službenom glasniku 18. novembra, kancelarija je započela s realizacijom aktivnosti iz planiranog delokruga. Samo smo dobili priliku da intenzivnije nastavimo s razvojem i unapređenjem dualnog obrazovanja, ali i razvojem celoživotnog učenja i nacionalnog okvira kvalifikacija. U narednom periodu ćemo se svakako baviti modernizacijom postojećih dualnih obrazovnih profila i izradom novih za potrebe privrede, a u skladu s procesima automatizacije, digitalizacije i zelene agende.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading