U POSETI PRELEPOM I TAJNOVITOM MANASTIRU DAVIDOVICA: U svetinji mošti tri Nemanjića

Autor:

Vesti

07.01.2023

08:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovde su, prema predanju, rođeni kneginja Milica i njena braća devet Jugovića.

U POSETI PRELEPOM I TAJNOVITOM MANASTIRU DAVIDOVICA: U svetinji mošti tri Nemanjića

Foto: Privatna arhiva

Republika otkriva tajne Manastira Davidovica, nedaleko od Prijepolja, u kom počivaju mošti čak tri potomka loze Nemanjića.

Mada se o samom manastiru ne zna mnogo, vernici koji ga pohode kažu da je reč o velikoj svetinji. Prema predanju, u njemu su rođeni kneginja Milica i njena braća (devet Jugovića). Jedan je od retkih manastira koji ima sačuvanu povelju o gradnji, a za njega se vezuju i mnogobrojna čuda.

Protojerej Igor Erić, arhijerejski namesnik prijepoljski, koji je za naš portal govorio po blagoslovu episkopa mileševskog Atanasija, otkrio je mnogobrojne detalje koje vezuju za ovu svetinju:

- Manastir Davidovica je srednjovekovni nemanjićki manastir, a izgradio ga je Dmitar Nemanjić, kasnije monah David, po kom je manastir i dobio ime, najmlađi sin Stefana Vukana. Bilo je to u 13. veku, na temeljima vizantijske bazilike. U drugoj polovini 20. veka u dubrovačkim spisima pronađen je ugovor između ktitora manastira, tadašnjeg župana Dmitra i mletačkih graditelja, koji tačno opisuje kada i kako će se manastir izgraditi i koliko će koštati. Tako znamo da je sama gradnja manastira počela 3. avgusta 1281. i, kako se u spisima navodi, gradnja je koštala tadašnjih 150 zlatnika.

Erić je dodao i da se veruje da je upravo tu rođena kneginja Milica, supruga srpskog kneza Lazara Hrebljanovića:

- Vratko Nemanjić, koji je u narodnoj poeziji poznat kao Jug Bogdan, unuk je ktitora Manastira Davidovica. Dvor župana Vratka Nemanjića nalazio se u blizini manastira, u selu Slatina, te se veruje da su upravo tu rođeni kneginja Milica i njeno devetoro braće. Nakon Kosovskog boja Jug Bogdan je sahranjen u Manastiru Davidovica, kao i njegovi sinovi, čije mošti počivaju u manastirskom kompleksu. Za vreme seobe Srba Turci su razorili manastir, koji je bio u ruševinama sve do devedesetih godina prošlog veka. Blaženopočivši patrijarh Pavle je 20. septembra 1998. osvetio manastir, koji je tada i obnovljen.

Manastir Davidovica je posvećen Bogojavljenju. Manastirska crkva pripada raškoj arhitektonskoj školi i jednobrodna je građevina s kupolom, apsidom i kapelicama s kupolama. Zanimljivo je i da je manastir sagrađen od kamena sige, koji je dopreman iz Sopotnice, sela u blizini Prijepolja, poznatom po čuvenim Sopotničkim vodopadima.
Nekada sagrađen od kamena sige iz Sopotnice, Manastir Davidovica je istovetno i obnovljen.

Veliku mati Dariju obožavali muslimani

Velike zasluge, kada je opstanak Manastira Davidovica u pitanju, imala je igumanija manastira mati Darija, koja se 2021. upokojila nakon što je obolela od korone. Kako su za Republiku ispričali meštani, Dariju su voleli i Srbi i muslimani, kojih ima dosta u okolini.

Da je bila omiljena među ljudima različitih vera, svedoče i mnogobrojne oproštajne poruke žitelja prijepoljskog kraja posle njene smrti.

- U večno naselje preselila se moja druga majka. Moja i naša mati Darija. Mati moja draga, neka ti je laka crna davidovička zemlja. Nikada te nećemo zaboraviti. Ti si bila, bićeš i ostaćeš naša majka. Majka svih nas. Sada su reči suvišne. Sada si mi na boljem svetu. Gde nema patnje i bola. Bila si velika, tako si živela i voljom božjom napustila ovaj prolazni svet. Mi smo tu, kao i uvek što smo bili i bićemo. Hvala ti za sve. Halal ti bilo - napisao je Amel Kurbegović.

Njihove su mošti u manastiru

* župan Dmitar Nemanjić (monaško ime David)
* župan Vratislav Nemanjić (sin Dmitrov)
* Vratko Nemanjić (sin Vratislavov), poznat kao Jug Bogdan
* sinovi Jug Bogdana

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading