NOVE UREDBE VLADE SRBIJE! Evo kako će se ubuduće određivati cene goriva!

Autor:

Vesti

29.12.2022

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako bi se omogućilo nesmetano snabdevanje tržišta derivatima nafte i očuvao standard građana, Vlada Srbije donela je odluku o privremenom smanjenju iznosa akciza na pojedine derivate nafte za 10 odsto.

NOVE UREDBE VLADE SRBIJE! Evo kako će se ubuduće određivati cene goriva!

Foto: Tanjug/T. Radovanović

Vlada Srbije

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte kojom se njeno trajanje produžava do 31. januara 2023. godine, a u cilju daljeg sprečavanja većih poremećaja na tržištu i očuvanja životnog standarda stanovništva.

Kako bi se omogućilo nesmetano snabdevanje tržišta derivatima nafte i očuvao standard građana, Vlada Srbije donela je odluku o privremenom smanjenju iznosa akciza na pojedine derivate nafte za 10 odsto.

U cilju ublažavanja posledica i sprečavanja kritične nestašice mleka i proizvoda od mleka, a usled povećanog izvoza i potreba snabdevanja stanovništva zabrana izvoza ove robe produžena je za još mesec dana i trajaće do 31. januara naredne godine.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Evropske unije i Republike Srbije o učešću Republike Srbije u programu Erazmus+ - programu Evropske unije za obrazovanje, obuke, mlade i sport, s obzirom na to da je održavanje punopravnog učešća u tom programu jedna od obaveza Srbije na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Novi program Erazmus+ je najznačajniji instrument za uspostavljanje Evropskog obrazovnog prostora koji predstavlja važno strateško opredeljenje Unije za sektor obrazovanja do 2025. godine.

Republika

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav/printscreen

Vlada Srbije

 

Takav obrazovni prostor se uspostavlja radi prevazilaženje strukturnih barijera u procesu sticanja znanja i veština, a zarad boljih izgleda za zapošljivost ljudi širom Evrope i odnosi se na kvalitet i inkluzivnost obrazovanja, zelene prakse i digitalne veštine, kvalitet inicijalnog i kontinuiranog obrazovanja nastavnika, jačanje saradnje među visokoškolskim ustanovama, kao i na geopolitičku dimenziju obrazovanja.

Na sednici je usvojena Odluka o obrazovanju Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije čime su obezbeđeni uslovi za dalje efikasno sprovođenje mera predviđenih Programom za suzbijanje sive ekonomije i aktivnosti iz Akcionog plana. U radu Koordinacionog tela, po pozivu, mogu da učestvuju stručnjaci iz određenih oblasti, kao i predstavnici drugih organa, kada se raspravlja o temama iz njihovog delokruga.

Članovi Vlade usvojili su Odluku o obrazovanju Koordinacione komisije za usklađivanje, odnosno koordinaciju inspekcijskog nadzora u Republici Srbiji zbog formiranja novih ministarstava u čijoj nadležnosti je inspekcijski nadzor. Razlog za danošenje Odluke o obrazovanju ove komisije je sveobuhvatniji i delotvorniji nadzor i izbegavanje preklapanja i nepotrebnog ponavljanja nadzora.

Na sednici je doneta i odluka o privremenom produženju zabrane izvoza Evro dizela EN 590 do 7. januara naredne godine, dok će odluka o privremenoj zabrani izvoza i iznošenja prirodnog gasa važiti još mesec dana.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading