NAŠ IMPERATIV JE ZELENA SRBIJA! Ministarka Vujović: Situacija je danas neuporedivo bolja nego ranijih godina, ali je pred nama još mnogo posla

Autor:

Vesti

29.12.2022

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je na evropskom putu. Srpska napredna stranka preuzela je odgovornost u trenutku kad je naša zemlja bila na korak do bankrota. Nikada nije bilo lako, ali smo uvek pronalazili veru, snagu i hrabrost da se suočimo s najtežim problemima i da zahvaljujući odgovornoj, državničkoj i vizionarskoj politici predsednika Aleksandra Vučića obezbedimo političku i ekonomsku stabilnost. Na nama je velika odgovornost da sačuvamo sve što smo teškim radom zajedno s građanima izgradili prethodnih godina.

NAŠ IMPERATIV JE ZELENA SRBIJA! Ministarka Vujović: Situacija je danas neuporedivo bolja nego ranijih godina, ali je pred nama još mnogo posla

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka Vujović prisustvovala konferenciji

Ovo je poručila u intervjuu za Srpski telegraf ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović. Ministarka je dodala da je ponosna na sve realizovane projekte, naročito na one koji su doprineli boljem i kvalitetnijem životu građana.

* Jedna ste od retkih koja je zadržala resor koji je vodila i u prethodnoj vladi. Da li smatrate da je to dokaz da ste dobro obavljali svoj posao?

- Svaku dužnost koja mi je poverena obavljala sam odgovorno i posvećeno, nastojeći da poverenje predsednika Aleksandra Vučića, stranke čiji sam deo i svih građana Srbije opravdam predanim radom i rezultatima. Zahvalna sam predsednici Vlade Ani Brnabić na prilici da vodim Ministarstvo zaštite životne sredine i nastavim projekte započete tokom prethodnog mandata jer smo mnogo toga pokrenuli u svim segmentima zaštite životne sredine. Trudiću se da u novom mandatu radim još marljivije i energičnije za ostvarenje naše vizije čiste i zdrave Srbije.

* Koji su prioriteti ove vlade?

- Vlada ostaje posvećena evropskom putu, a jedan od prioriteta svakako je nastavak ulaganja u zaštitu životne sredine, kroz realizaciju konkretnih ekoloških projekata i unapređenje regulatornog okvira za efikasniju zelenu transformaciju Srbije u skladu sa ciljevima zelene agende. U fokusu ministarstva na čijem sam čelu i u narednom periodu će biti poboljšanje kvaliteta vazduha, uspostavljanje adekvatnog sistema upravljanja otpadom, izgradnja nedostajuće infrastrukture za tretman otpadnih voda, očuvanje prirode i borba protiv klimatskih promena.

Republika

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

 

 

* Da li se slika Srbije, kada je reč o ekologiji, promenila u odnosu na pre nekoliko godina? Kakav je vaš utisak?

- Zelenim projektima koje sprovodimo širom naše zemlje, ekološka slika Srbije se svakodnevno menja i unapređuje. Situacija je danas neuporedivo bolja nego ranijih godina, ali je pred nama još mnogo posla da bismo dostigli evropske standarde kojima težimo u ovoj oblasti. U prethodnom periodu bavili smo se gorućim problemima, zatvaranjem i sanacijom neuslovnih deponija poput Stanjevine u Prijepolju, nesanitarnih deponija u Čačku, Trsteniku, Bogatiću, Priboju. Samo u zadnje dve godine očistili smo i sanirali oko 750 divljih i nesanitarnih deponija u našoj zemlji i zbrinuli velike količine istorijskog otpada iz preduzeća u stečaju i postupku privatizacije. Gradimo kanalizacionu mrežu i postrojenja za preradu otpadnih voda širom Srbije, a velika sredstva ulažemo i u projekte za čistiji vazduh. Sve te investicije podižu standarde zaštite životne sredine, unapređuju kvalitet života građana i menjaju lice Srbije.

* Koji su najznačajniji projekti u okviru vašeg resora čija se realizacija planira?

- Najznačajniji kapitalni projekti su izgradnja sedam regionalnih centara za upravljanje čvrstim otpadom koji će pokrivati više od 40 lokalnih samouprava, kao i nastavak izgradnje nedostajuće kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

 

 

* Težak period je pred Srbijom.

- Podsetiću da je Srpska napredna stranka preuzela odgovornost za vođenje države u trenutku kada je Srbija bila na korak do bankrota. Nikada nije bilo lako, ali smo imali dovoljno vere, snage i hrabrosti da se suočimo s najtežim problemima i da zahvaljujući odgovornoj, državničkoj i vizionarskoj politici predsednika Vučića obezbedimo političku i ekonomsku stabilnost. Na nama je velika odgovornost da sačuvamo sve što smo teškim radom zajedno s građanima izgradili prethodnih godina, da sačuvamo mir i stabilnost i obezbedimo napredak u budućnosti, a sigurna sam da Srbija predvođena Aleksandrom Vučićem to može da ostvari. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading