ZA VUČIĆA KOSOVO UVEK SRBIJA! Britanski obaveštajac otkrio - znam po mapi u njegovom kabinetu

Autor:

Vesti

13.12.2022

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos pritiscima Amerike i Evropske unije, predsednik Srbije drži kartu na kojoj je Kosovo prikazano kao srpska pokrajina, kaže Robert Kuper.

ZA VUČIĆA KOSOVO UVEK SRBIJA! Britanski obaveštajac otkrio - znam po mapi u njegovom kabinetu

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

Aleksadndar Vučić

Međunarodna zajednica stalnim pritiscima pokušava da natera Srbiju da prizna Kosovo i kad imaju utisak da su nadomak cilja, da smo saterani u ćošak, pojavi se detalj, sitnica, koja im sugeriše da od tog posla ništa neće biti. Upravo takav jedan detalj otkriva britanski diplomata i obaveštajac Robert Kuper, nekadašnji posrednik u dijalogu Beograda i Prištine.

- Predsednik Srbije u kancelariji ima mapu Srbije koja Kosovo prikazuje kao njenu pokrajinu. To ne odgovora stanju u stvarnom svetu. I to mi se čini kao opasna situacija - rekao je Kuper u intervjuu za Glas Amerike.

Bivši posrednik je rekao da je 20 godina prošlo od sukoba na Kosovu, što je dug period, "a stvari nisu rešene":

- Stanje je bolje, neke od stvari su zaključene, ali proces nije okončan - što je uvek opasno.

Republika

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

 

 

Dodao je da je od vitalnog značaja da Amerika i Evropska unija zajednički rade na rešavanju problema Kosova jer je pokrajina kao bure baruta. Ipak, kaže da ima pomaka u odnosu na period kada je on bio neposredno uključen u proces pregovora.

- Mogućnost postizanja sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, zasnovanog na francusko-nemačkom predlogu koji je podržala EU, vidim kao odličnu priliku, iako ne znam detalje samog predloga. Davno je postignut i sporazum o Zajednici srpskih opština, što je razuman način da se priđe pitanju Srba na Kosovu. To nije teško ili komplikovano pitanje - rekao je Kuper i dodao:

- Reč je o nečemu što je u potpunosti usklađeno s ustavom Kosova. U to čvrsto verujem, uprkos tome što je kosovski ustavni sud izražavao rezerve prema tome. Razumem da je na kosovskoj strani bilo zabrinutosti da bi takvo telo moglo imati pravo veta na kosovsku legislativu - ali to ne bi bio slučaj. Takođe, svestan sam da strahuju da bi to bio pokušaj da se na severu Kosova uspostavi nešto poput entiteta Republike Srpske u BiH. Mislim da je to pogrešno gledište i da kosovske vlasti u vezi s tim nemaju razloga za zabrinutost.

Prema njegovim rečima, ZSO je dobra ideja i drago mu je što je pažnja ponovo usredsređena na to.

- Tu se ne radi o stvaranju još jedne RS, već o aranžmanu koji je ispregovaran. Oduvek mi je delovalo kao razumno rešenje ili, makar, kao dobra osnova za to - ukazao je Kuper.

Ko je Robert Kuper

Republika

Foto: Wikipedia

 

 

- penzionisani britanski diplomata i obaveštajni oficir visokog ranga, stručnjak za bezbednost

- bio šef službe za političko planiranje Forin ofisa, zamenik sekretara za odbranu i prekomorske poslove

- bio blizak Toniju Bleru, nekadašnjem premijeru Velike Britanije

- posredovao u razgovorima Beograda i Prištine 2011. i 2012.

- službovao u Tokiju i Bonu, u okviru britanskih diplomatskih misija

- funkciju specijalnog britanskog izaslanika u Avganistanu obavljao 2002.

 

Dobro je da Amerika rešava

Na pitanje da li je nedavni iskorak u vezi s registarskim tablicama u dijalogu svojevrsna potvrda većeg uticaja SAD u procesu nego što je to poznato jer je američki ambasador bio aktivno uključen u rešavanje tog problema Kuper je odgovorio da ne postoji nijedan problem na Balkanu koji nije rešen bez znatnog angažmana SAD.

- To je dobro. Sjedinjene Države su nesumnjivo uključene - samo je pitanje koliko je to vidljivo. Dok sam bio deo tog procesa - SAD su bile aktivne jer su, iako se radi o pitanju koje se ne tiče njih direktno, veoma dugo zainteresovane za njegovo rešavanje - zaključio je on.

 

Srbi da se vrate u institucije

Kuper je govorio i o izlasku Srba iz prištinskih institucija.

- Potrebno je da Srbi na severu budu zastupljeni u javnim institucijama značajnim za kvalitet njihovih života: sudovi, policija... Dakle, povratak u javne institucije je u njihovom interesu - naveo je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (2)

Loading
Nikola

13.12.2022 22:36

Potrebno je da se Kosmet vrati u ustavni poredak Srbije a predstavnici te pokrajine u Skupštinu Srbije

Boban

14.12.2022 10:36

Ako je Kosovo zavrsena prica sto nas tada ucenjujete da ga priznamo? A ako nije oteto sto se toliko plasite da cemo ga vratiti??? Izgleda da zapad pokazuje slabost i nesposobnost za bilo koji dogovor,tako da vreme je da izadjemo iz svih dogovora jer ionako niko i ne veruje u njih!!! Zapad je uvek bio lazljiv,ljigav, egoistican, nadmen i grabljivac...nije nam tamo mesto!!!!