KAKO JE PROPALA OPERACIJA "MRAK": Datum pažljivo odabran, strategija osmišljena, cilj nije ostvaren

Autor:

Vesti

10.12.2022

21:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otkrivamo sve detalje: ko je osmislio akciju, šta su bila očekivanja i kakva je panika zavladala kad se sve pretvorilo u fijasko.

KAKO JE PROPALA OPERACIJA "MRAK": Datum pažljivo odabran, strategija osmišljena, cilj nije ostvaren

Foto: ataimages/Promo/profimedia.rs

Propaganda akcija koju je izvela "Junajted medija" Dragana Šolaka, preko svojih kablovskih televizija N1 i Nova S, prekidom emitovanja programa na 24 sata, dok im je na ekranu na crnoj pozadini bila ispisana poruka "Mrak u Srbiji bez slobodnih medija", imala je za cilj da se podrže poslovni interesi ovog tajkuna i nanese šteta državi.

Hteli su da ubiju dve muve jednim udarcem, u saradnji s delom opozicije i pojedinim centrima u inostranstvu, međutim, tajkunu i njegovoj ekipi sve se vratilo kao bumerang. Sve što su uspeli jeste da svoje malobrojne gledaoce naprave budalama.

UPALI U KANCELARIJE

U podmukli performans uključili su svoje političko krilo - opozicionare u parlamentu i satelite u regionu, sve u cilju da od sebe naprave žrtvu, a od države i predsednika Aleksandra Vučića cenzora koji, tobože, sabotira slobodu medija. I sve je to planski izvedeno baš u utorak, kad je predsednik na Samitu lidera EU i zapadnog Balkana u Tirani branio nacionalne interese. Uz ideju da se izazove i reakcija EU.

Da sve to nema ama baš nikakve veze s novinarstvom i slobodom, ukazuje i to da je plan držan u strogoj tajnosti.

- Producenti su u ponedeljak veče samo upali u kancelarije i rekli: "Od sutra se ne emituje program." I od ponoći, u utorak, 6. decembra, zatamnili su ekran. Zaposleni su bili u šoku, nisu znali šta se dešava. Šta je povod, dokle će to da traje... A nikog nisu smeli niti imali da pitaju, čak ni urednici nisu znali šta se dešava. Mnogi su se pobunili protiv takve samovolje, zakulisne politike. Neki su sugerisali da će oterati i oglašivače... Sve je to bilo smišljeno zbog interesa gazde, nikakve to veze sa slobodom medija nema - priča za Srpski telegraf sagovornik iz "Junajted medije" koji je insistirao na anonimnosti.

Tako se ne radi kada se borite za slobodu novinarstva, već, kako je ocenila kolumnistkinja Nedeljnika Ljiljana Smajlović, kad se borite za neke interese.

Republika

Foto: printscreen

 

 

- Ono što nisu unapred znali novinari N1 i Nova saznali su opozicioni poslanici, koji su došli spremni na sednicu Skupštine s identičnim natpisima kao na ekranima tih televizija. To je sinhronizacija osmišljena na liniji medijskog gazde i političara, a ne borbe redakcije da se slobodno izražava. To nema veze sa slobodom novinarstva! Nije im vlast zamračila ekrane. To ima veze s nečijim poslovnim interesima.

Ištvan Kaić, medijski analitičar, ocenio je da su prevarili javnost i ponizili, pre svega, sopstvene gledaoce i napravili ih budalama:

Republika

Foto: printscreen/TV Happy

 

 

- Ko stoji iza ovog superglupog poteza? Pa ista pametnica koja je januara 2020. smislila da prvo pripreti "Telekomu" da skine sve kanale "Junajted medije" sa Supernove, a zatim pokrene akciju "da se vidi N1" i optuži isti "Telekom" za cenzuru i gušenje medijskih sloboda. Isti onaj genije koji je oktobra 2020, da bi pokazali da ne trpe pritiske menadžmenta, prisilio sve zaposlene, od vozača, kafe-kuvarica do voditelja vremenske prognoze, da se potpišu ispod saopštenja i time upravo dao dokaz za suprotno. Njeno cenjeno ime je Aleksandra Subotić, navodni stručnjak za medije i marketing, koja se ne razume ni u jedno ni u drugo i zna samo da pravi štetu. To je osoba za koju niko nikad nije niti bi čuo da nije Dragana Šolaka.

PANIKA U ŠTABU

Inače, prema saznanjima Srpskog telegrafa, u Šolakovom štabu je već u utorak sredinom dana zavladala panika jer im je postalo jasno da tamo gde su hteli nisu izazvali nikakvu reakciju. Mlak odjek, naime, imala su sva njihova nastojanja da alarmiraju Brisel, pokvare skup u Tirani i nametnu sebe kao temu (niko ih nije ni pomenuo), dok su čak i njihove pristalice počele da ih zasipaju kritikama na društvenim mrežama. Ni očajnički pokušaj dopisnika N1 iz Brisela da prekine konferenciju portparolke Evropske komisije (što je i učinio) nije se pokazao kao uspešan.

- Postojala je ideja da se gašenje programa produži i na dva ili tri dana i tako bi i bilo da se pokazalo da to ima efekta. Međutim, kada su shvatili kakav su fijasko doživeli, stigla je već oko 14 časova naredba da se od ponoći program ponovo emituje - otkriva izvor našeg lista iz "Junajted medije".

Više ih ne gledaju ni najbliži rođaci

Ivana Vučićević, direktorka i glavna i odgovorna urednica Studija B, ocenila je za Srpski telegraf da je antisrpka orijentacija Šolakovih medija još jednom zasijala u punom sjaju.

- U danu kada je Vučić u Tirani branio pravo Srba na KiM da žive kao sav normalan svet, N1i Nova S su zamračili ekrane želeći da isprovociraju reakciju zvaničnika EU i lažno optuže Srbiju za gušenje medijskih sloboda. Koliko su u tome uspeli, vidi se i po tome da se time niko u Tirani nije bavio jer je svima jasno da se radi o privatnim problemima Šolaka. Njegove programe, kako dodaje, zbog neistina i spletki prema sopstvenoj državi, više ne gledaju ni najbliži rođaci:

- Ili su akciju, možda, pokrenuli Šolakovi urednici kojima je dosta lažnih i naručenih priloga protiv Vučića i vlasti u Srbiji i žele slobodu u svom radu. U svakom slučaju, ova besmislena akcija napravljena je za uži krug Šolakovih ljubimaca, kojima sada jedino preostaje da akciju sprovedu i u Luksemburgu, možda će tamo imati više sluha za Šolakove bajke.

Poslanici imali spremne letke

Performans dve Šolakove televizije u utorak ujutru, zapeti kao puške, dočekali su i razradili poslanici dela opozicije u Skupštini Srbije. Na početku sednice ustali su i podigli crne papire s identičnom porukom onoj koja je bila na crnim ekranima Šolakovih televizija. Odakle im unapred spremni ti leci nisu ni pokušali da objasne. Kao po komandi, podršku su davali i po društvenim mrežama i pozivali maltene na haos na ulicama.

Sledećeg jutra puj-pike, više ne važi

Ištvan Kaić smatra da je naknadno objašnjenje da su zatamljenim ekranom želeli da pokažu kako bi bilo da nema slobodnih medija zapravo narcisoidna poruka kojom su uvredili i druge opozicione medije:

- Prevarili su javnost, ponizili, pre svega, sopstvene gledaoce i napravili ih budalama. Doveli su ih u zabludu i puštali da misle da se dešava nešto ozbiljno i da je Vučić pogasio kanale na, pazite sad, njihovom kablu. Za razliku od gledalaca i zaposlenih, akciju nisu tajili od opozicionih političara, kojima su, bukvalno, naredili, kao da su i oni njihovi radnici, da pokažu transparente u Skupštini. A onda su poslali neke prašinarke da saleću ministre i poslanike s pitanjem: "E, a šta mislite zašto nema programa na N1 i Nova?"

Istovremeno, njihov dopisnik alarmira Brisel, pa se oglašava i naivna Ana Pisonero, portparolka EK, dok poslanik Narodne stranke dobija otkucani tekst iz službe za odnose s javnošću "Junajted medije", s obavezom da to preda nekom komitetu SE i predstavi ga kao non-pejper! I tako sve do ponoći, a sledećeg jutra puj-pik, više ne važi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading