ČETIRI DANA PAKLA: Udarne pesnice Vašingtona, Londona i Pariza stižu u Beograd

Autor:

Vesti

07.12.2022

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od ponedeljka, kao na traci, smenjivaće se zapadni zvaničnici koji će pojačati pritisak na Srbiju zbog kosovskog pitanja, ali i zbog zahteva da naša zemlja uvede sankcije Rusiji.

ČETIRI DANA PAKLA: Udarne pesnice Vašingtona, Londona i Pariza stižu u Beograd

Foto: Tanjug/AP/profimedia

Derek Šole, Gabriel Eskobar, Leo Dokerti, Ameli de Monašlen

Iz Prištine, gde će pričati s Aljbinom Kurtijem, na razgovor sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem dolazi američki izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar. Samo dan kasnije udarna pesnica Bele kuće i savetnik Entonija Blinkena Derek Šole pojačaće pritisak Amerike na Srbiju.

Već 14. novembra u srpskoj prestonici biće engleski ministar za EU Leo Dokerti. Kraj nedelje, i to dva dana, rezervisan je za francusku ministarku za EU Ameli de Monašlen. Njen posao biće da promoviše francusko-nemački predlog za rešenje situacije u južnoj srpskoj pokrajini.

KRCATA AGENDA

Izvori Srpskog telegrafa ističu da je će kraj godine biti paklen za naš državni vrh:

- Zapadne zemlje, one najmoćnije, žele da se što pre reši pitanje Kosova. Tu nema previše razumevanja za pozicije i interese Srbije. Na to je i predsednik države otvoreno ukazao rekavši da Zapad neće menjati svoj stav. Ipak, kao što je Vučić rekao, mi ćemo se boriti za naše interese.

Dodaje da će naredna nedelja biti teška, ali da će se i posle nje nastaviti pritisci na našu zemlju.

- Biće još jači i još intenzivniji, ali i naša borba za Srbiju će biti jača i intenzivnija - uveravaju naši izvori iz diplomatskih krugova.

CRVENE LINIJE

Srbija ima svoje crvene linije, od kojih, kako je istakao ministar odbrane Miloš Vučević, neće odstupiti. Rekao je da se to odnosi na dve teme:

- Kosovo kao nezavisna država i nepoštovanje principa.

Srbiji je, kaže, neophodno da bude za pregovaračkim stolom.

- Time pokazujemo da smo ozbiljni, odgovorni i ne dozvoljavamo da, kao devedesetih godina, stalno budemo neki remetilački faktor i kavgadžije na Balkanu - rekao je Vučević gostujući na TV Prva.

Republika

Foto: YouTube/Printscreen

 

 

Ističući da je reč o teškim razgovorima, ministar je poručio da je "bolje i 1.000 dana na pregovorima nego jedan sat u rovovima".

- To ne znači da se mi plašimo, ne znači da smo slabi, ne znači da smo neodlučni, već da je nama cilj da se nađe političko rešenje, a ne da idemo u eskalaciju - naglasio je Vučević.

Fokus na energetiku i velike projekte

Iako su glavne teme s kojima su došli zvaničnici Vašingtona, Pariza i Londona teške za našu zemlju, upućeni tvrde da će iz ovih poseta i biti dobrih vesti za Srbiju.

- Fokusiraćemo se na saradnju na energetske teme i nove projekte, to su teme koje će Srbija gurati u prvi plan i koje su od obostranog interesa - navode naši sagovornici.

Naš sagovornik podseća da su, pre svega, američki zvaničnici više puta hvalili ideju "Otvorenog Balkana", te apelovali na države iz našeg regiona da podrže i pristupe toj inicijativi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading