UHAPŠEN ALBANSKI TERORISTA U SUBOTICI: Planirao napad u EU i Velikoj Britaniji?

Autor:

Vesti

15.11.2022

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Policija kod Hetaja Dine (36) pronašla tri putne torbe u kojima se nalazilo pet automatskih pušaka, više pištolja i preko 500 metaka.

UHAPŠEN ALBANSKI TERORISTA U SUBOTICI: Planirao napad u EU i Velikoj Britaniji?

Foto: Privatna arhiva

Hetaj Dine

Hetaj Dine (36), s Kosova, član međunarodne kriminalne grupe koja se bavi krijumčarenjem oružja i narkotika, na čijem je čelu Valjon Arifaj iz Prizrena, uhapšen je juče u Subotici zbog sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Kako saznaje naš portal, nadležni proveravaju informacije da je Dine planirao terorističke napade u EU i Velikoj Britaniji.

PUN KEŠA

U hapšenju Dine učestvovali su pripadnici MUP, Udarne operativne grupe, Novosadskog odreda Žandarmerije i Policijske uprave Subotica, a policija je prilikom pretresa kuće u kojoj živi osumjičeni u Subotici pronašla tri putne torbe u kojima se nalazilo pet automatskih pušaka, više pištolja i preko 500 metaka. Dine je i prevozio ilegalne migrante ka EU i Velikoj Britaniji, a bio je potpuno spreman za akciju, policija mu je pronašla i veliku količinu novca. Određeno mu je zadržavanje od 48 sati.

Republika

Foto: Printscreen

Srđan Graovac

Analitičar Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost kaže da ovakve stvari ne treba da nas iznenađuju jer su Albanci oduvek vrbovani za realizaciju terorističkih ciljeva.

- Takve stvari ne bi trebalo da nas iznenađuju pošto su Albanci još devedesetih godina, naročito u predvečerje NATO agresije na SRJ, već bili povezani sa određenim islamističkim, fundametalističkim, ekstremističkim strukturama. I nakon što se srpska vojska i policija povukla sa KiM, te strukture su ostale na Kosovu, pojačale svoje pozicije, prisustvo, a samim tim i vrbovanje Albanaca za realizaciju svojih i terorističkih ciljeva - objašnjava naš sagovornik.

OPRAVDANA SUMNJA

Ističe da bi i slučaj Dine mogao biti dokaz za takve akcije:

- I zato se ni u kom slučaju ne bi mogla isključiti mogućnost da je zadatak uhapšenog Albanca, ako se već bavio i ilegalnim prevozom migranata, bio i napad u nekoj od država EU i, naročito, Velikoj Britaniji.

Hapšenje Dine usledilo je samo nekoliko dana pošto je nova vlada u Londonu ušla u rat s Albancima upravo zbog teme imigracija i kriminala (pogledajte okvir).

Mafijaši i kriminalci među migrantima

Republika

Foto: Nigel Farage/ Twitter printscreen

Protest Albanaca u Londonu

Tenzije u Velikoj Britaniji su eskalirale nakon što je zvanični London okrivio albanske imigrante za porast kriminalne stope.

Oko 1.500 Albanaca okupilo se u subotu na protestnom maršu ka Vestminsterskoj palati. Povod za protest bila je izjava ministarke unutrašnjih poslova Suele Brejverman, koja je više puta ukazala da se stopa kriminala povećala s dolaskom albanskih migranata. London je posebno zabrinut zbog porasta broja zločina, obračuna kriminalnih bandi, dilovanja droge... Nadležni smatraju da se među tražiocima azila skrivaju kriminalci, pa i mafijaški bosovi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Opanak

15.11.2022 23:36

Sto bre hapsite kalimera pustite ga odmah da ide na ostrvo oni su najveci prijatelji na Kosovu...sto se bre mi srbi u dvaku corbu turamo nije mi nikako jadno...gledajmo svoj intetes i pustimo druge sto dalje od nas.