NOVI PRITISCI NA SRBIJU: Iz Evropske unije traže donošenje "jasne odluke"

Autor:

Vesti

19.10.2022

11:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Vladimir Bilčik, danas je Tanjugu izjavio da se on i EU nadaju da će "Srbija doneti jasne odluke".

NOVI PRITISCI NA SRBIJU: Iz Evropske unije traže donošenje "jasne odluke"

Foto: www.profimedia.rs

Zastave Evropske unije i Srbije

"Nije vreme za dvosmislenost i Srbija mora da ostane na evropskom stolu. Nadam se da će ova poruka ne samo odjeknuti, nego da će se takođe čuti sada kada se razgovara o formiranju nove vlade", rekao je Bilčik.

U Evropskom parlamentu u Strazburu, danas je na agendi debata o proširenju i izveštaj hrvatskog poslanika Tonine Picule o ovoj politici Unije.


Ono što je za Bilčika najvažnije, kako kaže, jeste da se vidi da li je Srbija posvećena i koliko je ozbiljna za članstvo u EU.

"Ta posvećenost treba da bude puna, konsekventna, jasna i to je jedini put da bi mi imali uzajamno poverenje, zajedničku budućnost. Nadam da će izbor koji je Srbija napravila pre više godina za članstvo u EU, ostati jasan i sada kada smo suočeni s ruskim napadom u Ukrajini i kada je cela Unija pod ruskim napadom", rekao je Bilčik.

On uverava da Unija zaista želi da Srbija bude deo iste familije i da radi sa EU i da je sasvim logično da Srbija bude EU članica jednog dana. "To tog dana ima još puta i mi se nadamo da će Srbija doneti jasne odluke. Nije vreme za dvosmislenost i Srbija sada mora da ostane na evropskom stolu. Nadam se da će ova poruka ne samo ođeknuti nego da će se takođe čuti sada kada se razgovara o formiranju nove vlade", kazao je Bilčik.

Smatra, kao i većina njegovih kolega u EP, da Unija mora da produži sa proširenjem zato što je to jedna od najuspešnijih politika Unije. Bilčik podseća da sada, posle brutalne ruske agresije na Ukrajinu, pravila igre u proširenju su se promenila, s tim što sada ima još dve nove zemlje kandidate, a jedna od njih je pod napadom Rusije.

Za Tanjug Bilčik kaže da debata treba da se vodi oko toga kako Zapadni Balkan doprinosi stabilnosti i bezbednosti Unije.

"Za to su nam potrebni angažirani balkanski partneri, posvećeni našim vrednostima i stavovima", rekao je on.

Naveo je da su značajni stavovi država kandidata o ruskoj agresiji, o spoljnoj politici i sankcijama, o unutrašnjim reforme, strukturne promene i u oblasti energije.

Bilčik kaže da je važno i da se čuje gde balkanski partneri stoje u rešavanju konflikta iz prošlosti, kao što je to dijalog između Beograda i Prištine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading