PRIREĐENA SVEČANA VEČERA ZA VUČIĆA U ABU DABIJU: Lideri Srbije i UAE razgovarali o novim investicijama

Autor:

Vesti

10.09.2022

19:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Aleksandar Vučić stigao je u zvaničnu dvodnevnu posetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima na poziv šefa te države šeika Muhameda bin Zajeda.

PRIREĐENA SVEČANA VEČERA ZA VUČIĆA U ABU DABIJU: Lideri Srbije i UAE razgovarali o novim investicijama

Foto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ

Vučiću je tokom popodneva priređen doček na aerodromu u Abu Dabiju posle čega je usledila svečana večera koju je u njegovu čast priredio šeik Muhamed bin Zajed. Večera je trajala tri sata, a dvojica lidera su prema nezvaničnim saznanjima razgovarala o geopolitičkoj situaciji, bilateralnoj saradnji, ali i o drugim važnim temama.

Budući da u Abu Dabi uskoro dolazi i nemački kancelar Olaf Šolc, a da je šeik Muhamed dobar prijatelj francuskog predsednika Emanuela Makrona, predsednik Srbije je tražio podršku lidera UAE da se Srbija što bolje pozicionira u ovom trenutku na međunarodnom planu.

Šefovi država razgovarali su i o novim investicijama. UAE već godinama su jedan od najvećih investitora u mnogim zapadnim zemljama. U Ameriku su uložili gotovo 1.600 milijardi dolara, u Veliku Britaniju 120 milijardi dolara, a u Srbiji imaju brojne investicije i projekte.

O svemu tome biće reči i tokom sutrašnjeg dela dana kad će Vučić imati i zvanične razgovore sa šeikom Muhamedom bin Zajedom koga inače mnogi na Zapadu nazivaju najmoćnijim arapskim liderom i jednim od najuticajnijih ljudi u svetu u ovom trenutku.

Planiran je plenarni sastanak dve zemlje i potpisivanje devet sporazuma. Najvažniji je sporazum o strateškom partnerstvu vlada dveju zemalja, kao i drugi ugovori o saradnji u oblasti pravosuđa, kulture, sajber bezbednosti, borbe protiv trgovine ljudima.

Najvažnija tema u trenutku globalne krize je energetika s obzirom na to da su UAE sedma zemlja u svetu po naftnim rezervama. Govoriće se i o vojnoj saradnji imajući u vidu da su UAE u vrhu zemalja u svetu u koje Srbija izvozi naoružanje i vojnu opremu.

Inače, Vučiću je ovo prva zvanična poseta Abu Dabiju u novom mandatu, gde boravi na poziv šeika Muhameda bin Zajeda, koji je nakon smrti polubrata šeika Kalife u maju došao na čelo Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao treći predsednik te bogate zalivske države od 10 miliona stanovnika.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading