RHMZ IZDAO TRI UPOZORENJA! Paklene vrućine prete celoj Srbiji!

Autor:

Vesti

20.07.2022

07:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Republički hidrometeorološki zavod izdao je rano jutros upozorenja na visoke temperature za područje Srbije i Beograda, kao i hidrološko upozorenje.

RHMZ IZDAO TRI UPOZORENJA! Paklene vrućine prete celoj Srbiji!

Foto: Ilustracija: Republika, Pixabay

- U poslednjoj dekadi jula na području Srbije veoma toplo. Maksimalna temperatura danas od 32 do 35 °C, u četvrtak i petak od 34 do 37 °C, a u subotu, koja će biti najtopliji dan lokalno i do 40 °C. Od nedelјe do utorka manji pad temperature na vrednosti od 33 do 35 °C, a zatim ponovo toplije - stoji u upozorenju RHMZ-a za Srbiju.

Takođe, na visoke temeprature upozoravaju se i građani prestonice.

U poslednjoj dekadi jula na području Beograda veoma toplo. Maksimalna temperatura danas oko 34 °C, a od četvrtka do subote od 36 do 38 °C. Od nedelјe do utorka manji pad temperature na vrednosti od 33 do 35 °C, a zatim ponovo toplije.-

Foto: printscreen/RHMZ

RHMZ upozorenje

Na snazi je i treće upozorenje, a ono je hidrološko, i veoma je bitno za one koji plove rekama.

- Na Dunavu, kao i na Savi kod Sremske Mitrovice i Šapca vodostaji će se narednih dana kretati ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Jadru, Kolubari sa pritokama, Mlavi, Lugomiru, Jablanici i Starom Begeju proticaji su se približili minimalnim srednje mesečnim vrednostima 95%-ne obezbeđenosti (biološkom minimumu) - stoji u hidrološkom upozorenju.

Od nedelje do utorka očekuje se manji pad temperature na vrednosti od 33 do 35 stepeni, a zatim ponovo toplije.

Batut upozorava na visoke temperature

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" najavio je pojavu tоplоtnоg tаlаsа nа tеritоriјi Srbiје zа pеriоd оd 19. dо 28. јulа 2022. gоdinе.

Foto: Printscreen/Batut

Tabela koju je izdao Batut

- Prоgnоzirаnе vrеdnоsti mакsimаlnе dnеvnе tеmpеrаturе vаzduhа ćе u pеridu оd 21. dо 23. јulа biti u каtеgоriјi vеоmа оpаsnе pојаvе nа tеritоriјi јužnоbаčкоg окrugа, 22. i 23. јulа nа tеritоriјi mаčvаnsкоg окrugа, а 23. јulа nа pоdručјu mаčvаnsкоg, јužnоbаnаtsкоg, pоdunаvsкоg i pоmоrаvsкоg окrugа. Оčекivаnе mакsimаlnе dnеvnе tеmpеrаturе vаzduhа pо окruzimа, као i nivоi upоzоrеnjа nа оčекivаnе tеrmičке uslоvе zа pеriоd оd 19. dо 23. јulа 2022. gоdinе priкаzаni su u tаbеli.-

Tako je, zbog visokih temperatura, veoma opasna vremenska pojava najavljena za Bečej i Vršac, tokom dva ili tri dana. U petak. veoma opasno u Loznici, Smederevskoj palanci i Ćupriji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading