NIKOLA SELAKOVIĆ: Nekome smeta širenje istine o Jasenovcu

Autor:

Vesti

18.07.2022

08:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija i srpski narod nastaviće da se bore za istinu o tragičnim stranicama naše istorije, poručio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ističući da nekome smeta širenje istine o Jasenovcu.

NIKOLA SELAKOVIĆ: Nekome smeta širenje istine o Jasenovcu

Foto: ST/P. DIVAC

Nikola Selaković je naglasio da je Srbija bila prinuđena da reaguje na besramnu odluku hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova kojom je predsedniku Aleksandru Vučiću zabranjeno da poseti Jasenovac.

Selaković je, gostujući na televiziji "Pink", podsetio da je predsedniku Vučiću bilo zabranjeno da ode u Jasenovac ne samo kao predsedniku Srbije, već i kao čoveku čiji su preci tamo stradali.

Prema njegovim rečima, o tome šta je Jasenovac, koliko je to važno mesto u istoriji srpskog naroda kao najveće stratište i kakva je to mrlja u istoriji nama susednog hrvatskog naroda.

"Njihov glavni problem jeste ličnost našeg predsednika, zato što je on kao pojava za njih noćna mora, jer je unuk čoveka kojeg su ubili u Jasenovcu, koga su ubili u vreme nacističke NDH, on je čovek čijoj porodici su spaljene kuće i 1941. i 1991, on je čovek koji 30 godina ne želi da ćuti o istini i da prećutkuje bolnu priču o stradanju srpskog naroda", rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je objasnio da je predsednik Vučić čovek koji je okrenut budućnosti, ali je i taj koji širi istinu, koji je počeo da gaji kulturu sećanja, i da ga mrze zato što otvoreno i bez zadrške govori o tome koliku žrtvu je podneo srpski narod u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Selaković je poručio da je neophodno da se u našem narodu održava kultura sećanja i istina o stradanju našeg naroda.

"Važno je održavati kulturu sećanja, da bismo mi dobro znali svoju istoriju stradanja, patnji, bola, ali i pobeda i svetlih i dobrih trenutaka, jer ako ne budemo prenosili to sećanje na naše potomke, našim potomcima će kroz desetinu godina neko doći da priča da su Srbi u jasenovačku fabriku smrti odlazili dobrovoljno", istakao je Selaković.

Kako bi dodatno istakao važnost čuvanja od zaborava svih tragičnih događaja iz istorije, ministar se osvrnuo na "slučaj" naučnika Nikole Tesle, koga Hrvati danas prisvajaju, a upravo je njegova porodica stradala od ustaškog režima.

"Mi sada dolazimo dotle da, iako je preko 70 članova porodice Tesla ubijeno od strane ustaškog režima, čija su dva spomenika srušili i kuću zapalili, i njega bi ubili da je bio tu, oni drže događaje na kojima pričaju o hrvatskom znanstveniku Nikoli Tesli", rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je zaključio da će se Srbija protiv takvog licemerja i za istinu boriti dokle god postoji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading