LAZANSKI SVE PREDVIDEO! Zašto su Švedska i Finska uvek bile centar interesovanja SAD i SSSR!

Autor:

Vesti

05.07.2022

18:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Cela planeta usmerila je poglede ka Švedskoj i Finskoj petog jula, kada su potpisale protokol o pristupanju Severnoatlanske alijanse, a bile su jedine skadinavske zemlje koje nisu bile članice NATO.

LAZANSKI SVE PREDVIDEO! Zašto su Švedska i Finska uvek bile centar interesovanja SAD i SSSR!

Foto: Tanjug

Mladi novinar zagrebačkog prozapadnog nedeljnika START Miroslav Lazanski pisao o švedskoj neutralnosti sa vojnog aspekta. Naslov teksta u START-u bio je "Švedska bez nuklearnog kišobrana".

Foto: pixabay.com

 

Pokojni Lazanski svoj tekst počeo instaliranjem američkih balističkih raketa "Peršing 2" i krstarećih raketa na tlu Zapadne Evrope, što je izazvalo krizu u odnosima SAD i Sovjetskog Saveza. Instaliranje ovih raketa kao i kriza sa Sovjetskim Savezom kako piše Lazanski se odrazilo na koncepcijske postavke švedske odbrambene politike.

- Šveđani su zabrinuti za svoje nebo, za svoju neutralnost, koja je sa dolaskom novih američkih raketa srednjeg dometa na ozbiljnoj kušnji. Hoće li putanje raketa jednog i drugog bloka u slučaju eventualnog rata ići preko švedskog neba ili ne, teško je sada precizno predivdeti, ali da su Šveđani na takozvanom strateškom pravcu to se odavno zna. Naravno to treba gledati u kontekstu scenarija eventualnog sukoba između SAD i Sovjetskog Saveza, gde Švedska iako ne graniči se direktono sa SSSR-om vrlo blizu sovjetskog poluostrva Kola, koji je za Sovjete izuzetno važan strateški teritoriji - pisao je tada Lazanski i dodao da preko tog poluostrva ide i najkraći vazdušni put od SAD prema Lenjingradu i Moskvi, pa bi rakete obeju strana taj "koridor" u ratu verovatno iskoristile.

Istakao je da je zato poluostrvo Kola najveća sovjetska vazdušno-pomorska kopnena baza, gde je skoncentrisano 190 podmornica, 240 površinskih ratnih brodova, 300 pomoćnih brodova i oko 500 ratnih aviona.

Foto: Tanjug/AP

 

- Švedska je prisiljena povećati svoje odbrambene napore, jer područje Skandinavije postaje veoma zanimljivo za supersile - izjavio je još pre dve godine pomoćnik švedskog ministra odbrane Sven Hirdtman, upozorivši istovremno da Švedska neće moći nastaviti neutralnu politiku ako ne bude kadra da obezbedi nepovredivost svojih granica. A, ona, kao neutralna država ima, po međunarodnim propisima, dužnost da se odupre svakoj povredi teritrorija, prenosi Kurir. 

Šah-mat pozicija

Švedski viceadmiral Bengt Schuback rekao je nedavno da bi se Švedska uskoro mogla naći u situaciji kada će supersile pred nju početi da postavljaju zahteve, kako bi neutralne Šveđane prisilile da u slučaju krize ili rata izaberu stranu.

- Bilo koja od velikih sila može pod izgovorom da Švedska nije sposobna braniti sopstveni teritoriji, zatražiti pravo nadzora nad tim područjem, što mi, kao neutralna zemlja nikako ne bismo mogli prihvatiti - dodao je admiral Schuback Švedski stratezi su svesni svog položaja na granici Istoka i Zapada. Jasno im je da bi vrlo lako mogli postati plen nekog "zaštitnika" ako ne bi bili sposobni braniti svoj vazdušni prostor, kao što se to u prošlom ratu dogodilo Danskoj i Norveško, gde su Nemci preduhitrili Britance i stigli pvi, pisao je pre više od 40 godina Miroslav Lazanski u zagrebačkom START-u.

Foto: Tanjug/AP

 

Lazanski u svom tekstu objašnjava zašto je švedski vazdušni prostor veoma važan za napade na ciljeve u centralnom delu SSSR-a u uslovima velike koncentracije PVO snaga Varšavskog pakta.

- Nije tu samo reč o krstarećim projektilima i raketama "Peršing 2" nego i vazduhoplovnim snagama NATO pakta smeštenim na jugositoku Engleske.. koji su opremljeni za nošenje nukelarnih bomi i raketa mogli bi preleteti preko Severnog mora u pravcu severne Danske, gde bi se esakdrile lepezasto raširile, ušle u švedski vazdušni prostor i uputile prema ciljevima u Sovjetskom Savezu od Murmanska na severu, preko Lenjingrada, Moskve, Minska do Kijeva na jugu. Režim leta za avione na takvom zadatku bio bi prilagođen zahtevu da se što duže ostane neprimećen, a to znači letenje na velikim, ali i na ekstremno malim visinama, što za letelice tih tipova nije nikakv problem - pisao je u to vreme Lazanski.

Finsku čeka isto što i Švedsku

- Računajući na to da će Šveđani sa svoje strane sprečiti svako nadletanje, odnosno prodor prema južnim područjima Finske, Finci su skoncentrisali svoje vazduhoplovne i raketne snage na severu zemlje, kako bi se suprostavili bilo čijem prodoru prema sovjetskom poluostrvu Koli. Sada opet moraju razmišljati o tome jesu li Šveđani uopšte sposobni garantovati nepovredivost svog vazdušnog prostora , što Fince stavlja pred posebne teškoće, jer su oni, u pogledu bezbednosti, vezani odredbama ugovora o prijateljstvu i saradnji sa Sovjetskim Savezom, sklopljenim još 1948... Švedski ministar odbrane Eric Kronmark je prošle godine dva puta izjavio da je Švedska sposobna braniti i odbraniti svoju neutralnost bez obzira sa koje strane došao napad, istakavši istovremeno da Švedska neće "žmuriti" na jedno oko i pustiti strane avone da nadleću njen prosto, kao što se to dogodilo za vreme drugog svetskog rata - pisao je Lazanski.

Komentari (0)

Loading