(VIDEO) VUČIĆ OTVORIO AERODROM ROSULJE I OBIŠAO MORAVSKI KORIDOR: Znam ja ove iz Kruševca, tražiće mi i kosmodrom

Autor:

Vesti

26.06.2022

08:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas ceremoniji svečanog otvaranja aerodroma Rosulje kod Kruševca i obilazi radove na Moravskom koridoru, u okviru posete Rasinskom okrugu.

(VIDEO) VUČIĆ OTVORIO AERODROM ROSULJE I OBIŠAO MORAVSKI KORIDOR: Znam ja ove iz Kruševca, tražiće mi i kosmodrom

Foto: TV Pink/printscreen

Predsednik je tokom posete Rasinskom okrugu, najpre obišao radove na izgradnji deonice auto-puta Pojate-Preljina nazvanog Moravski koridor.


Posle obilaska radova na izgradnji auto-puta, Vučić u 11 časova prisustvuje ceremoniji svečanog otvaranja aerodroma Rosulje.

Na samom početku obilaska predsednik se našalio rekavši:

- Znam ja ove iz Kruševca već sutra će da mi traže produženje piste... tražiće mi i kosmodrom - kazao je Vučić na šta se nasmejala i gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović koja uz predsednika prisustvuje svečanosti, koja je potom počela izvođenjem himne "Bože pravde".

 

Skokove izvode pripadnici 63. padobranske brigade od kojih su neki izveli više od 400 i 300 skokova.

 

Obilazak Moravskog koridora: Tri-četiri fabrike bile bi spas

- Mnogo je važno za ljude u Trsteniku, trebalo bi između Kruševca i Trstenika da uradimo industrijsku zonu, da time podignemo dodatno oba grada. I jedna industrijska zona nam je potrebna između Čačka i Kraljeva, tri ili četiri velike fabrike bi bile spas, rekao je predsednik.

 

- Do Kraljeva ćete sada ići lagano za sat, sat i 15 lagane vožnje a nekada je trebalo i po dva i po sata - rekao je predsednik dodavši da smo sada premrežili Srbiju i da će sve to doneti dobrobit i recimo Pančevu za koje smatram da je grad budućnosti - rekao je Vučić.

 

Aerodrom Rosulje kod Kruševca će biti otvoren nakon dve godine izgradnje u koju je Vlada Srbije uložila 342 miliona dinara.

Aerodrom se prostire na površini od 40 hektara i uz aerodromsku zgradu i hangar poseduje rulnu stazu i pistu dužine 820 metara.

Nosiće kodnu oznaku 2B, što znači da će na njega moći da sleću avioni s rasponom krila do 24 metra, u šta spadaju sportski i manji avioni poput pajpera, cesne, manjeg lir džeta, laste i sličnih letelica koje imaju do 10 sedišta.

Aerodrom "Rosulje" nalazi se na 5,5 kilometara od centra Kruševca, na visoravni Jasikovica, na kojoj ima magle samo pet dana u godini i to tokom januara meseca.

Predsednik Vučić će na Moravskom koridoru obići radove na izgradnji mosta preko Zapadne Morave koji se nalazi na deonici 1 budućeg auto-puta, od Pojata do Kruševca, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Izgradnja ovog objekta, čija je dužina oko 500 metara, počela je krajem prošle godine i do sada je završeno više od polovine planiranih radova.

Dužina Moravskog koridora je 112 kilometara, na njemu se gradi 88 mostova i nadvožnjaka, 29 podvožnjaka i 11 petlji, a biće i uređen tok Zapadne Morave.

Radove izvodi tursko-američki konzorcijum Behtel Enka, a vrednost radova je 745 miliona evra.

Saobraćajnica je projektovana za brzine do 130 kilometara na sat i biće prvi domaći digitalni auto-put.

Kada bude završen spajaće auto-put Beograd-Niš sa autoputom "Miloš Veliki" i povezaće veći broj lokalnih samouprava u centralnoj Srbiji, a od njega se očekuje da doprinese novim investicijama, zapošljavanju i znatnom povećanju standarda stanovnika ovog dela Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading