KNEZ TROVAČ I PREVARANT! Otkrivena još jedna teška malverzacija biznismena Srđana Kneževića: Pokušao da uvali 20 vagona krš mazuta!

Autor:

Vesti

09.06.2022

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle uzorkovanja u Makišu sprečeno da nekvalitetno ulje za loženje stigne do beogradskih toplana i napravi ogromne probleme.

KNEZ TROVAČ I PREVARANT! Otkrivena još jedna teška malverzacija biznismena Srđana Kneževića: Pokušao da uvali 20 vagona krš mazuta!

Foto: ST/V. LUKIĆ

Vlasnik "Knez Petrola" Srđan Knežević

Biznismen Srđan Knežević, vlasnik "Knez petrola", o čijim marifetlucima je Srpski telegraf više puta pisao, smislio je još jedan. On je, naime, pokušao da JKP "Beogradske elektrane" proda mazut čiji je kvalitet ispod svakog standarda. Pokušaj prevare je propao jer je uzorkovanjem utvrđeno da je ispod svih normi. Da kojim slučajem nije otkrivena, korišćenje takvog mazuta moglo bi da napravi ozbiljan problem, objašnjavaju stručnjaci.

Slučaj se odigrao 1. februara na Makišu. Tada je na carinsku ispostavu doterano 20 vagona mazuta, koji pripadaju firmi "Knežević petrol" d. o. o. Srđana Kneževića. Službenici Odeljenja za sprečavanje krijumčarenja su obavili uzorkovanje, a rezultati su bili zapanjujući.

DRŽ' NE DAJ

- To ulje za loženje je bilo potpuno krš. Njegova namera je bila da taj mazut uvali za sve beogradske toplane - prepričava izvor Srpskog telegrafa, šokiran smelošću da tako nešto uopšte pokuša. Takvo ponašanje, međutim, ne treba da čudi ako se ima u vidu da je on bio osuđivan za šverc nafte, te mu ovo nije ništa strano.

On navodi da je gazda Knez potom u panici zvao direktora, sve redom kumio i molio i pokušao da izvrši pritisak da mu to tako prođe, ali naravno da mu nije uspelo.

- Kumio je i molio, ali naravno da nije dopušteno da takav mazut bude korišćen za grejanje. Ko zna šta bi to napravilo, moglo je da dođe do neke havarije i ko bi onda bio kriv - navodi on.

ISPUŠTANJE SUMPORA

Stevan Blagojević, direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju, objašnjava da su dva problema kod nekvalitetnog mazuta.

- Prvi je ekološki, takav mazut ima mnogo više sumpornih jedinjenja, koja se ispuštaju prilikom sagorevanja. Mazut kakav se koristi u toplanama je maltene prečišćen od sumpora, daleko je manje zagađenje. Takav mazut je kao asfalt. Drugo, takav mazut može da zapuši dizne, da se kotao pokvari i šta sve ne - navodi Blagojević.

Iz "Knez petrola" nisu odgovorili na naša pitanja ovim povodom.

SVA NEPOČINSTVA "KNEZ PETROLA"

- Obogatio se švercom nafte koju je skidao s brodova na Dunavu. Godine 2004. osnovao je "Knez petrol", koji je munjevito napredovao na tržištu naftnih derivata

- Kao član naftne mafije, uhapšen je 2007. i u pritvoru je bio od 29. maja te godine do 17. aprila 2008. Pravosnažnom odlukom suda osuđen je 2016. na 20 meseci zatvora

- Kada je počeo rat u Ukrajini, koristeći strah od nestašice goriva, suprotno zakonu, ograničio je točenje goriva na svojim pumpama na 20 litara za automobile po rezervoaru, 50 litara za traktore i 100 litara za kamione. Zbog toga je reagovala i tržišna inspekcija

- Svojim kupcima koji imaju lojaliti kartice ukinuli pogodnosti ukoliko kupuju gorivo čija je cena bila ograničena uredbom Vlade

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Hommero

09.06.2022 19:47

Državo ako postojiš reaguj bez milosti,zapleni mu imovinu...raspali kaznu da mu da mu to više ne padne napamet.

Odgovori 10 2