SVAKOG TRENUTKA ĆE SE DESITI FENOMEN REKE TISE! Svi željno iščekuju, ipak sve zavisi od OVOGA

Autor:

Vesti

08.06.2022

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U gornjem toku Tise kod Kanjiže i nizvodno u mestima susednih opština severnog Potisja iščekuje se ovih dana jedinstven prirodni fenomen cvetanja reke Tise.

SVAKOG TRENUTKA ĆE SE DESITI FENOMEN REKE TISE! Svi željno iščekuju, ipak sve zavisi od OVOGA

Foto: Tanjug/J.PAP

Pre četiri godine u ovo vreme cvetanje Tise je već bilo veoma intenzivno, a i ove sezone samo što nije počelo. Međutim, ovaj prirodni fenomen koji se u Evropi može doživeti samo na reci Tisi i u svetu na Žutoj reci (Huangho) u Kini, zavisi od hidroloških i klimatskih uslova.

Cvetanje se dočarava rojenjem prastarog insekta iz porodice vodenih cvetova latinskog naziva Palingenia longicauda, kod nas popularno nazvanog tiski cvet. Prirodni fenomen se dešava od početka juna pa do pred kraj ovog meseca.

Prethodnih godina cvetanje se dešavalo od 6. do 26. juna, a dobri poznavaoci prilika na reci ukazuju da je neophodno da se sklope prirodni, hidrološki i vremenski uslovi da iz staništa u glinovitom koritu larve insekta iz dubine reke izađu na površinu reke i započnu ljubavni ritual parenja.

- Uslovi za početak cvetanja Tise su ekstra. Voda je čista, vodostaj reke je je letnji i samo se čeka da sve bude potaman, pre svega temperature vode koja je sada oko 22 stepena Celzijusa, a za cvetanje je potrebno da bude 23 stepena. Kada će cvetanje početi, sve zavisi da li će biti toplo vreme, ili će se u slučaju kiše i zahlađenja voda u reci malo rashladiti i pomeriti početak cvetanja. To se nikada ne zna, treba biti strpljiv i dočekati tiski cvet - kaže Čaba Šarnjai iz Kanjiže, koji u vreme cvetanja Tise brodićem "Tisin tango" sa znatiželjnim ljubiteljima prirode već godinama kod Kanjiže krstari rekom.

Foto: Tanjug/J.PAP

 

Da prate i uživaju u jedinstvenoj čaroliji koju dočarava Tisin cvet, na obale reke Tise i krstarenje brodićima i čamcima dolaze ne samo znatiželjnici iz potiskih i vojvođanskih mesta, nego i turisti iz svih krajeva Srbije i inostranstva.

Prvih dana se u "predcvetanju" stidljivo pojavljuje manji broj insekata tiskog cveta, a kada rojenje počne punim intenzitetom, Cvetanje Tise se dešava u predvečerje oko 18 sati i potraje oko dva sata. Tada se na deonicama reke sa glinovitim koritom na površini najpre pojavljuju larve iz kojih se za kratko vreme izluče nežni insekti lepršavih svilenkastih krila, bezopasno izleću na biljke, drveće pa i ljude i otpočinju presvlačenje u zrele jedinke.

To su nedozreli mužjaci koji tek posle presvlačenja postaju sposobni za parenje i oplodnju ženki, koje se pojavljuju nešto kasnije na površini vodenog ogledala reke. Nakon toga počinje parenje, a kovitlac mnoštva jedinki šuštanjem lepršavih krila u ljubavnom zanosu dočarava cvetanje.

Republika

Foto: Tanjug/J.PAP

 

Nakon parenja mužjaci ubrzo umiru, a ženke lete iznad površine reke još neko vreme i spuštajući se na vodu odlažu do 7.000 sitnih jajašaca koja tonu na dno reke. Iz oplođenih jajašaca se za dve do tri nedelje izlegu larve, koje se ukopavaju u glinovito korito reke i tu budu tri godine, a za to vreme presvlače se oko 20 puta, dok ne dođe vreme da izrone na površinu reke.

U čast cvetanja Tise turistički poslenici Sente i Novog Bečeja organizuju i festivale sa prigodnim kulturno zabavnim i edukativnim sadržajima, piše Dnevnik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading