PAŠALIĆ: NAJVAŽNIJE JE PROPOZNATI TRGOVINU LJUDIMA

Autor:

Vesti

27.05.2022

14:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da je u borbi protiv trgovine ljudima najvažnije blagovremeno prepoznavanje da je reč o trgovini ljudima bilo u porodici ili u određenim društvenim grupama, a zatim i hitna, adekvatna i koordinirana reakcija nadležnih organa na zaštiti žrtava trgovine ljudima.

PAŠALIĆ: NAJVAŽNIJE JE PROPOZNATI TRGOVINU LJUDIMA

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ


„Trgovina ljudima predstavlja ozbiljan društveni problem, koji je često nevidljiv i koji može biti svuda oko nas a da ga nismo svesni. Zbog toga je važno da se na vreme prepozna da je reč o trgovini ljudima, na šta posebno treba da obrate pažnju nadležni organi čiji će rad nadzirati Zaštitnik građana kao nacionalni izvestilac u oblasti trgovine ljudima, koji se i prethodnih godina bavio zaštitom žrtava trgovine ljudima“, rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi na osnovu saznanja iz medija da postoji sumnja na trgovinu ljudima pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Centra za socijalni rad „Solidarnost“ iz Pančeva, Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva unutrašnjih poslova. Ovaj slučaj je pred sudom okončan osuđujućom sudskom presudom protiv zlostavljača.

U postupku kontrole, Zaštitnik građana je utvrdio da CSR u Pančevu i Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima nisu blagovremeno reagovali u ovom slučaju čime su stvorili okruženje koje je dovelo do trgovine ljudima jer nisu na vreme prepoznali da je u pitanju trgovina ljudima, i ovim organima uputio preporuke za otklanjanje nedostataka i unapređenje rada.

„Kada se na vreme ne propozna da je reč o trgovini ljudima traume koje žrtva trpi su izuzetno teške i trajne. Zbog toga je veoma važno da se, na osnovu raspoloživih informacija, što pre utvrdi da je reč o trgovini ljudima, posebno kada su žrtve te trgovine deca“, naglasio je Pašalić.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading