GLAVNI STRATEŠKI PARTNER: Cilj nemačko-srpskog partnerstva je podrška!

Autor:

Vesti

21.05.2022

14:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Srbija je u Nemačkoj dobila strateškog partnera kada je u pitanju ostvarivanje ciljeva zelene agende, odnosno borba protiv klimatskih promena i uspostavila stalne kanale komunikacije na najvišem nivou, što je diplomatija visoke ekonomske frekvencije, izjavila je danas u Beogradu ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

GLAVNI STRATEŠKI PARTNER: Cilj nemačko-srpskog partnerstva je podrška!

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Ona je na Trgu republike, gde je obeleženo više od 20 godina Nemačke razvojne saradnje (GIZ) u Srbiji, rekla da je danas važan dan, ne samo u okviru procesa evropskih integracija već i za suštinske reforme u našoj zemlji.

- Mislim da je to od izuzetnog značaja jer je Nemačka snažna, uticajna zemlja u okviru EU i na globalnom nivou. I pored različitih stavova koje ponekad imamo, važno je što smo uspostavil stalne kanale komunikacije na najvišem nivou, to je diplomatija visoke ekonomske frekvencije - poručila je Joksimović okupljenima, među kojima je bio i ambasador Nemačke Tomas Šib.

Joksimović je istakla da je zahvaljujući saradnji sa Nemačkom i njenim investicijama, zaposlen veliki broj ljudi i obezbeđena nepovratna pomoć koju je Nemačka u proteklih 20 godina investirala u Srbiju.

- Nemačka je pomogla Srbiji da u nekim sektorima, za koje nikad i budžetu nemate dovoljno novca, dobije finansijsku podršku i radi u pravcu postizanja najviših evropskih standarda. Tu, pre svega, mislim na dualno obrazovanje, posebno srednjoškolsko, koje i u idućim godinama treba da se unapredi - navela je Joksimović.

Naglasila je da je danas najveći izazov energetska stabilnost kojom će, kaže, svi morate da se bave i u narednim godinama.

- To je ono što je tema svih u Evropi i mislim da je od velikog značaja što smo upravo u Nemačkoj pronašli strateškog partnera u okviru EU, kada je u pitanju ostvarivanje ciljeva zelene agende - rekla je Joksimović.

Ona je navela da je Srbija kroz razvojnu pomoć zajedno sa Nemackom sanirala i proširila kapacitete hidroelektrane u Bajinoj Bašti i Zvorniku i da je daljinski sistem grejanja rehabilitovan i potpuno rekonstruisan u 25 opština širom Srbije.

Takođe, izvršena je rekonstrukcija toplovoda daljinskog grejanja ispod mosta "Gazela", izgradnja postrojenja za kogeneraciju toplotne i električne energije "Voždovac", puštena su u rad prva dva postrojenja na biomasu u Priboju i Malom Zvorniku u okviru programa uvođenja obnovljive energije iz biomase.

Joksimović je navela i da su započeti ili realizovani projekti unapređenja sistema vodosnabdevanja i prečišćavanja i upravljanja otpadnim vodama u 24 opštine, te programi unapređenja energetske efikasnosti, čija se realizacija programa očekuje do 2024 godine.

Šib je izrazio zadovoljstvo postignutim i osvrnuo se na nedavni susret nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednika Aleksandra Vučića u Berlinu, gde su, istakao je, obojica potvrdili snažno partnerstvo Nemačke i Srbije, posebno u oblasti ekonomije.

Šib je poručio da dve zemlje gaje blisko i intenzivno partnerstvo i da je uz pomoć kredita Nemačke razvojne banke (KfW) smanjena emisija ugljen-dioksid u vazduhu.

Takođe, naveo je da GIZ implementira 26 projekata, među kojima su obuke mladih ljudi.

- Cilj našeg partnerstva je podrška koju pružamo Srbiji, kako bi nastavila put ka članstvo u EU. Posebno u tom smislu sarađujemo sa Ministarstvom za evropske integracije - rekao je Šib i zahvalio ministru Joksimović na saradnji.

Događaj na Trgu republike organizovale su Ambasada Nemačke i KfW.
 

Komentari (0)

Loading