SRPSKI DIPLOMATA O SUSRETU SA BIVŠIM I SADAŠNJIM ŠEFOM BELE KUĆE: Bajden čezne za Skadarlijom

Autor:

Vesti

23.04.2022

11:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skadarlija je ostavila jak utisak na američkog predsednika Džozefa Bajdena, te o poseti beogradskoj boemskoj četvrti i danas rado priča.

SRPSKI DIPLOMATA O SUSRETU SA BIVŠIM I SADAŠNJIM ŠEFOM BELE KUĆE: Bajden čezne za Skadarlijom

Foto: Twitter

Prema rečima Marka Đurića, ambasadora Srbije u Vašingtonu, šef Bele kuće mu je nedavno na sastanku koji su imali rekao da mu je ta poseta ostala u lepom sećanju.

U razgovoru za Republiku Đurić je otkrio o čemu je razgovarao s Bajdenom, prisetio se razgovora i s bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom. Kada je reč o domaćoj političkoj sceni, Đurić kaže da mu priče o kadrovskim kombinacijama buduće vlade nisu u fokusu.

Republika

Foto: Twitter

 

 

* Nedavno ste se sreli s Bajdenom. Koje teme su bile prioritet u razgovorima?

- Kao ambasador Srbije i izaslanik našeg predsednika, priliku za susret s predsednikom SAD doživeo sam kao veliku čast za našu zemlju i, naravno, dragocenu priliku da u raspoloživom vremenu pošaljem pozitivne poruke od značaja za rastuće odnose između naših zemalja. Srbija danas ima šta pozitivno da predstavi partnerima u međunarodnoj zajednici i to maksimalno koristimo.

Republika

Foto: Twitter

 

 

* Taj susret naljutio je mnoge u regionu, posebno u Prištini?

- Nema razloga, uspesi Srbije nisu bilo čiji neuspeh. Prošlo je, međutim, vreme kada su političari u Prištini i drugde imali monopol na dobre odnose sa SAD i EU. Proći će i vreme onih koji na uspeh jednih gledaju kao na neuspeh drugih. Mi tako ne gledamo na stvari. Srbija se ne bavi tužakanjima i ogovaranjima. Vidim da mnogi u odsustvu rezultata i vizije traće vreme građana na to. Za nas najbolje govori naš rast BDP, odgovoran odnos prema građanima Srbije i regiona, postojano miroljubiva i odgovorna politika. Vizija predsednika Vučića je ekonomski rast celog regiona, "Otvoreni Balkan" i pružena ruka prijateljstva i saradnje. Ne vidim kako će bilo čija frustracija podmlađenom i osnaženom Srbijom pomoći u rešavanju problema građana. Zajedno bismo mogli mnogo toga. Znam da ovo nervira one kojima je mržnja prema drugima okosnica politike i koji traže prostor, vršeći pritisak na Srbe na neuralgičnim tačkama u celom regionu. Vreme više ne radi za njih.

* Razgovor s predsednikom Amerike zaboleo je i neke predstavnike opozicije u Srbiji.

- Građani odlično razumeju značaj snaženja međunarodnog položaja Srbije za celu zemlju. Poštujem sve za koje su građani Srbije glasali u ma kako malom broju i želim im daleko više boljih ideja, mnogo svežih i poštenijih kadrova i da zasluže, a zatim i opravdaju, poverenje građana Srbije. Standardi koje je postavio i postavljaće predsednik Vučić su veoma visoki i neće im biti nimalo lako da ih dostignu. Ne istupam generalno dok sam na trenutnoj dužnosti u stranačkom svojstvu, ali s vama želim da podelim da mislim da će i standarde SNS teško neko dostići u dogledno vreme, pogotovo što i ova najveća stranka u Srbiji ubrzava rad na sebi. Za početak stvari koje su očigledan rezultat pretendenti na podršku građana ne bi trebalo da osporavaju. Kada bi stvarnost posmatrali manje kroz prizmu uskostranačkog, a više kroz vizuru državnog interesa, možda ne bi iznova ostajali u opoziciji. Sve zađevice po strani, trebalo bi da nastavimo s radom na jačanju sloge oko osnovnih društvenih pitanja.

* Koliko je bilo teško ugovoriti susret sa šefom Bele kuće?

- U Srbiji smo posebno zadovoljni zbog pažnje pokazane našoj zemlji na najvišem nivou u SAD u vremenu u kom je pritisak na dnevni raspored najviših zvaničnika ogroman.

* Da li vam je rekao da pamti Skadarliju i posetu Beogradu?

- Jeste. I da mu je ta poseta ostala u veoma lepom sećanju.

Republika

Foto: Twitter

 

 

* Planira li možda posetu našoj zemlji?

- Preneo sam našu želju da predsednika SAD, prvog koji bi na toj dužnosti nakon Džimija Kartera 1980. posetio Beograd, ugostimo u Srbiji. Bio bi to veliki događaj za naše odnose, pa i šire. n Bili ste oči u oči i s Trampom. Kako biste opisali jednog, a kako drugog predsednika? - Moj posao, ali i želja, zaista jeste da radim s izabranim predstavnicima američkog naroda, u srpskom državnom i nacionalnom interesu. Za to me i plaćate. Lična zapažanja ostaviću za memoare i najstariju srpsku demokratsku instituciju - kafanu. 

Nisam u trci za funkcije

* Iako ste u Vašingtonu, vaše ime se pominje u kombinacijama za sastav nove vlade. Očekujete li poziv za Nemanjinu?

- Radim svoj posao zaista vredno koliko god mogu i ne bavim se kalkulacijama. Na ta pitanja gledam trenutno sa strane.

* Ana Branabić kaže da biste bili i odličan premijer. Vidite li sebe na čelu Vlade?

- Nisam u trci za bilo koju funkciju. Nikada se politikom nisam bavio s digitronom u ruci i ne planiram da se ikada bavim politikom podređući stvari ličnim i profesionalnim ambicijama. Ponosan sam što mi je punu deceniju data prilika da služim Srbiji. Želim da vaše pitanje iskoristim da kažem da mislim da Ana Brnabić ostvaruje fenomenalne rezultate kao premijerka, da je bila i jeste sjajan partner predsedniku Vučiću u sprovođenju reformi i modernizaciji zemlje i da nas je ceo taj tim zaista učinio ponosnim u mnogo navrata.

Vaskršnja atmosfera za Amerikance

* S porodicom ste u Americi. Uspevate li velike praznike poput Vaskrsa da proslavite kao da ste kod kuće?

- Otac sam tri ćerke, koje imaju šest, četiri i dve godine. Nije moguće utvrditi koja od njih je lepša, pametnija i bolja. Sledeći vikend će one biti domaćini drugarima i njihovim roditeljima na Spring Serbian day kod nas kući. Tu ćemo i njima, na radost dece, približiti naše običaje za Vaskrs.

Jokić, Nole i ekonomski uspesi.

* Po čemu ili kome Amerikanci danas prepoznaju Srbiju?

- Nikola Jokić i drugi naši NBA igrači, Novak Đoković, ali sve više i uspesi koje beležimo na ekonomskom i drugim poljima. To su za mnoge iznenađujuće novosti.

Ukrajinske zastave i vrtoglav rast cena

* Kako se rat u Ukrajini odražava na život u SAD?

- Vašington je okićen ukrajinskim zastavama, postoji i široka društvena mobilizacija da se toj zemlji pomogne u humanitarnim aspektima, ali i ratnim naporima.

* Znamo da je velika inflacija, da li postoje nestašice, šta su tu najveći problemi?

- Rast cena je vidljiv i osetan. Vlada SAD pribegava raznovrsnim merama da ograniči rast inflacije, koja se u političkom smislu pripisuje ratnom sukobu i pandemiji KOVID. Treba da imamo na umu veličinu i snagu američke ekonomije. Država Virdžinija, u neposrednoj blizini mesta gde trenutno živim s jedva osam miliona stanovnika ima BDP 476 milijardi dolara.

Vučić kao najveći oslonac

Republika

Foto: Twitter

 

 

* U kontaktu ste s predsednikom, koje vam on savete i smernice daje?

- Predsednik Vučić je pokretačka snaga pozitivnih promena u Srbiji i njegova podrška i smernice su sasvim objektivno najveći resurs koji imam u ostvarenju ciljeva misije u SAD. Uz to, on je, u ljudskom smislu, jedan od najčvršćih i najpouzdanijih oslonaca koje čovek može poželeti. činjenice iz Beograda s opancima od 70 evra Bajden je Beograd posetio 16. avgusta 2016. domaćin mu je bio tadašnji premijer Aleksandar Vučić on je Bajdenu na jednoj od tezgi kupio poklon opanke, koje je platio 70 evra tokom obilaska Skadarlije Bajden je zaplesao uz pesmu Zvonka Bogdana "Kraj jezera jedna kuća mala" dok se na klupi odmarao, ženi koja je bila pored njega rekao je: "Ja neću da idem kući" u vreme posete Bajden je obavljao funkciju potpredsednika SAD.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading