Intervju sa Milicom Đurđević Stamenkovski, predsednicom Zavetnika: Dres ne menjamo, nema trgovine sa Đilasom

Autor:

Vesti

08.04.2022

09:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Možemo da razmislimo o predlogu Dveri o tehničkoj vladi u Beogradu.

Intervju sa Milicom Đurđević Stamenkovski, predsednicom Zavetnika: Dres ne menjamo, nema trgovine sa Đilasom

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Predstavnici Zavetnika prisustvovali su sastanku opozicije za Beograd, ali to, pojašnjava predsednice te stranke Milica Đurđević Stamenkovski u razgovoru za Republiku, ne znači da su svojim prisustvom pokazali ambiciju u pogledu koalicije s nekim, već privrženost zakonu jer su tema bile izborne nepravilnosti. Direktnu koaliciju s koalicijom koju predvodi Dragan Đilas isključuje, ali ne i predloge ostalih opozicionih kolega, konkretno, ideju lidera Dveri o tehničkoj, oročenoj vladi u Beogradu.

Predstavnici Zavetnika prisustvovali su sastanku opozicije za Beograd, da li to znači da ste već izabrali stranu?

- Mi smo već deset godina na istoj strani. Na srpskoj. Dresove ne menjamo, principima ne trgujemo. To su građani prepoznali i nagradili na izborima. Jedina smo stranka koja je samostalno ušla u Skupštinu. Otuda napadi pristižu s različitih adresa. Mi, kao i narod koji nam je dao poverenje, ne prihvatamo podelu Srbije na Vučićevu i Đilasovu. Ostajemo na poziciji na kojoj smo i bili - svoji na svome.

U tim pregovorima (koji su bili) da li vam je nešto nuđeno, da li ste vi nešto konkretno tražili? Da li ste dobili poziv za naredni sastanak, hoćete li se odazvati?

- To nisu bili politički pregovori, već sastanak na temu izbornih nepravilnosti u Beogradu. Prisustvom takvom sastanku nismo pokazali ambiciju u pogledu koalicije s nekim, već privrženost zakonu i neporecivosti prava građana na izbornu volju. To je stvar odnosa prema Ustavu i narodu, a ne prema strankama iz opozicije ili vlasti. Đilas nema monopol nad opozicijom. To su pokazali i rezultati izbora. Samim tim, ne dopuštamo njegovo nametanje da on u ime opozicionih stranaka pregovora s Vučićem oko Beograda.
Republika

Foto: Tanjug/RADE PRELIĆ

Dragan Đilas

Konkretno, ukoliko se sve kockice slože, možete li da zamislite sebe i svoju stranku kao deo vlasti u Beogradu zajedno s "Ujedinjenima", "Moramo"...? Za koje pozicije želite da preuzmete odgovornost?
- Srpska stranka Zavetnici je spremna da preuzme odgovornost na svim nivoima, ali za nas politika nije trgovina. Imamo naš plan i program i za razvoj Beograda i borićemo se da ga sprovedemo u delo. Predlog kolega iz Dveri o formiranju tehničke vlade Beograda, u kojoj bi sve stranke delegirale eksperte, a ne partijske funkcionere i čiji bi mandat bio oročen na godinu ili dve, sa zadatkom borbe protiv korupcije, može biti predmet razmišljanja. Direktne koalicije s Đilasovom koalicijom nisu opcija. Mi smo dosledni i odgovorni ljudi. Za nas data reč ima težinu. Strpljivo smo gradili politički put i tako ćemo nastaviti. Vodeća smo stranka državotvorne opozicije, a u republičkom parlamentu smo u ukupnom bilansu peta stranka po broju mandata. To jasno govori i o našoj snazi sada i o potencijalu koji imamo.

Ističete da ste patriota, da je KiM južna srpska pokrajina i da u Srebrenici nije bilo genocida, a Marinika Tepić, nosilac liste koalicije "Ujedinjeni", govori sve suprotno od onog za šta se vi zalažete. Kako je došlo do promene pošto niste isključili mogućnost saradnje s tom Đilasovom listom na lokalu?

- Podsećanja radi, gospođa Marinika Tepić je političko dete Nenada Čanka, koalicionog partnera Srpske napredne stranke. Goran Vesić i Aleksandar Šapić su nekadašnje partijske kolege s Draganom Đilasom. Toliko o političkim blizancima, a o lokalnim koalicijama smo izneli jasan stav.

n Da li su vas iz SNS zvali na sastanak i u kojim okolnostima ne biste odbacili mogućnost saradnje s njima (oko Beograda)?
- Nije bilo razgovora sa SNS o formiranju vlasti u Beogradu. Ne bi nas iznenadilo da Vučić i Đilas ugovore nekakav oblik saradnje u Beogradu. Oni su čak i ideološki bliži. Obe partije su za bržu integraciju u EU, a i oko Rusije imaju slične stavove.

U Skupštini ću se boriti za Kosovo i RS

Republika

Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Aleksandar Vučić

Da li biste prihvatili poziv SNS, ukoliko ga bude, da preuzmete deo odgovornosti za vođenje zemlje naredne četiri godine?
- Kao šef poslaničke grupe Srpske stranke Zavetnici, razgovaraću s predsednikom Srbije jer naša je ustavna obaveza da obavimo konsultacije oko izbora mandatara za sastav nove vlade. Naši zahtevi su da se nastavi s povlačenjem priznanja nezavisnosti tzv. države Kosovo i podrškom Republici Srpskoj, da se pruže garancije da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji, da se izmeni Zakon o izvršiteljima i omogući lečenje dece u inostranstvu o trošku države. Za te principe i vrednosti borićemo se kao državotvorna snaga u Skupštini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Hercegov grad

08.04.2022 11:47

Brzo ce mo te videti na suprotnoj strani,nema dileme.Prevarila si narod!

Odgovori 13 3
Vesna

11.04.2022 09:44

Pokazala he ko je i sta he kad je brze bolje uspela da se udruzi sa opozicijom, sram je bilo

Super Srbin

12.04.2022 22:35

Providni su vam ti napadi na nju, kao i sve provokacije.

Rade R

14.04.2022 04:40

Pa nije volja naroda da se Dragan Đilas vrati na vlast! A sa vašom, kako vi kažete "tehničkom vladom" on bi bio na vlasti, on izdajnik! Pustite vi te priče "Vučićeva Srbija", nije to uopšte tako! Ovo je jednostavno samostalna Srbija, a to što se vama ne sviđa što niste vi na vlasti, to je vaš problem! A vi gospođo Stamenkovski kao da neznate ko je Đilas i ko je Boško Obradović, Boško koji je bio otvoreno Đilasova udarna pesnica a sada kao pere ruke od njega, pa bi da sa njima dvojicom i Milošem pravite "tehničku vladu u Beogradu" i to kao nema veze, to je uredu! Sramota živa! To samo pokazuje da samo gledate kratkoročno svoje lične interese a uopšte vas narod ne interesuje!