ŠIPTARI SU ŠVEĐANE HTELI ŽIVE DA SPALE: Ispovest norveškog oficira o Martovskom pogromu na Kosovu

Autor:

Vesti

18.04.2022

10:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Scene iz marta 2004. nikada neću zaboraviti, ali sam ponosan što su moji sunarodnici spasli živote kolega iz švedskog Kfora, koje su Albanci želeli žive da zapale, ispričao je u intervjuu za Kosovo onlajn nekadašnji norveški oficir Knut Flovik Toresen.

ŠIPTARI SU ŠVEĐANE HTELI ŽIVE DA SPALE: Ispovest norveškog oficira o Martovskom pogromu na Kosovu

Foto: youtube.com/printscreen

Knut Flovik Toresen dobro je upoznat sa situacijom u našem regionu

On je te godine bio stacioniran kod Gračanice, koja je bila jedna od meta podivljale šiptarske rulje.

- Prvo smo poslali jednu od naših četa u Gračanicu, ali smo zaključili da je bolje da skupimo snagu u Čaglavici i tamo zaustavimo gužvu. Prilično sam siguran da je cilj bio napad i uništenje manastira u Gračanici. Svi na Kosovu, pa i Albanci, znaju koliki je značaj Sveti manastir Gračanica za sve pravoslavce, on je deo srpskog identiteta i istorije. Videli smo da su namerno išli na crkve i manastire na drugim mestima na Kosovu da bi ih uništili. U Prizrenu na primer - priseća se Torensen tog 17. marta.

Prisetio se kako je okupljena masa pokušala da spali švedske vojnike, koje su spasle kolege iz Norveške.

- Jedna od naše dve čete je morala silom da se probija do Čaglavice, tada su nam četiri vozila oštećena, a jedan vojnik povređen, ali smo stigli na vreme da zaštitimo Šveđane. Neki od demonstranata bili su naoružani kalašnjikovima, a drugi pištoljima, neki su imali ručne bombe, Molotovljeve koktele, kamenje i gvozdene šipke. Veoma je važno u ovakvim situacijama da se zaštite nedužni jer su se naoružani Albanci krili u masi gde je bilo i dece. Bilo je kritično kada je Albanac u plavom kamionu krenuo ka našim vojnicima da ih pregazi, pa smo bili prinuđeni da ga ubijemo, kao i još jednog, koji je napao našeg vojnika. Da nismo zaustavili taj kamion, prošao bi kroz našu liniju i demonstranti bi popalili i pobili preostale Srbe - uveren je Toresen.

Činjenice o martovskom pogromu

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

 

 

- trajao od 17. do 19. marta 2004.

- 4.000 proteranih Srba

- ubijeno 17 Srba i 11 Albanaca

- spaljeno 935 kuća

- uništeno 35 pravoslavnih svetinja

SLIKE UŽASA

Tada je povređeno više od 20 norveških vojnika, uglavnom kamenicama, a jedan je dobio metak u koleno.

- Dok je masa nadirala, bilo je teško imati kompletan pregled događanja pošto je bilo toliko izveštaja sa različitih mesta, ali uspeli smo da steknemo kontrolu i sliku situacije. Sećam se da sam razmišljao: imam zadatak ovde, ovo je mesto gde je pitanje života i smrti i osećao sam se smireno i bio sam fokusiran na svoj posao. Ponosan sam što su se i moje kolege ponašale hladnokrvno i profesionalno - priča norveški oficir i istoričar.

Orden od Vučića

Sagovornik Kosovo onlajna je i dalje u kontaktu s kolegama iz tog vremena.

- Znam da su neke od mojih kolega bile odlikovane. Neki su postali pukovnici. Imao sam veliku čast da na Dan državnosti Srbije od predsednika Vučića dobijem Orden Miloša Obilića. Ovu čast doživljavam kao priznanje, ne samo meni lično već i celoj jedinici i poslu koji smo obavili 17. marta 2004.

Kaže da mu je najteže bilo kada je sutradan prolazio kroz zapaljena srpska sela:

- Osećao sam se beznadežno i tužno. Sela opljačkana, neke kuće spaljene, čak i psi i svinje ubijeni, ljudi nema, praznina... Kasnije sam otišao u drugi logor Kfora, gde su neki Srbi tražili zaštitu, a posebno se sećam jednog srpskog dečaka, možda četiri godine, s velikim zavojem na glavi. Držao se za majku, nikad neću zaboraviti uplašene oči tog izbezumljenog dečaka. I dan-danas ponekad pomislim na njega, posebno nakon što sam i sam postao otac. atf činjenice o martovskom pogromu - trajao od 17. do 19. marta 2004. - 4.000 proteranih Srba - ubijeno 17 Srba i 11 Albanaca - spaljeno 935 kuća - uništeno 35 pravoslavnih svetinja atf Progon dugo pripreman Toresen je uveren da su neredi 17. marta 2004, izazvani lažnom vešću da su Srbi u Ibru udavili trojicu albanskih dečaka, bili planirani. - Cilj je bio da se ostali Srbi proteraju s Kosova. Incident s decom bio je samo izgovor za početak pogroma, ali je nesumnjivo pripreman mnogo ranije. Pojedini albanski mediji snose veliku odgovornost za eskalaciju situacije koja je, nažalost, koštala mnogo života. I danas Srbi na Kosovu žive u situaciji koja nije dostojna Evrope 2022. - kaže Norvežanin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading