''NATO SNAGE SU IZVRŠILE RAKETNE NAPADE NA NAŠU ZEMLJU'': Ovako su izgledale prve vesti nakon početka bombardovanja SRJ, traume su još ŽIVE! (VIDEO)

Autor:

Vesti

24.03.2022

11:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas se navršava 23 godine od početka NATO bombradovanja SRJ, koje je trajalo 78 dana.

''NATO SNAGE SU IZVRŠILE RAKETNE NAPADE NA NAŠU ZEMLJU'': Ovako su izgledale prve vesti nakon početka bombardovanja SRJ, traume su još ŽIVE! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP, RTS

Za 11 nedelja, prema nezvaničnim izvorima poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće i vojni objekti.

Jugosloveni su sa zebnjom čekali prvi Dnevnik posle početka NATO agresije, kada su saopštene strašne vesti.

- Neprijateljski avioni agresorskih NATO snaga oko 20 časova izvršili su prve raketne napade na našu zemlju. Avijacija NATO-a je u prvom talasu agresija gađala ciljeve u Prištini, Kuršumliji, Danilovgradu, Novom Sadu, Pančevu i Podgorici. Prilikom napada korišćeni su vazdušni prostori Hrvatske, Mađarske i Albanije. Vojne snage severoatlanske alijanse grubo su narušile teritoriju suverene Jugoslavije i brutalno ugrozili živote njenih građana - bile su reči koje je voditelj izgovorio na početku Dnevnika.

Vest o bombardovanju naše zemlje prvi je objavio Studio B, a potom i RTS.

Akcija NATO-a, koju su vlada SRJ, ali i pravni stručnjaci nazvali ilegalnom agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu, vođenih u Rambujeu i Parizu februara i marta 1999.

Bombardovanje SRJ okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija, a usledilo je povlačenje vojske i policije iz pokrajine i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

Po podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo 230.000 Srba i Roma, a vratilo se 800.000 izbeglih Albanaca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading