''NATO SNAGE SU IZVRŠILE RAKETNE NAPADE NA NAŠU ZEMLJU'': Ovako su izgledale prve vesti nakon početka bombardovanja SRJ, traume su još ŽIVE! (VIDEO)

Autor:

Vesti

24.03.2022

11:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Danas se navršava 23 godine od početka NATO bombradovanja SRJ, koje je trajalo 78 dana.

''NATO SNAGE SU IZVRŠILE RAKETNE NAPADE NA NAŠU ZEMLJU'': Ovako su izgledale prve vesti nakon početka bombardovanja SRJ, traume su još ŽIVE! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP, RTS

Za 11 nedelja, prema nezvaničnim izvorima poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće i vojni objekti.

Jugosloveni su sa zebnjom čekali prvi Dnevnik posle početka NATO agresije, kada su saopštene strašne vesti.

- Neprijateljski avioni agresorskih NATO snaga oko 20 časova izvršili su prve raketne napade na našu zemlju. Avijacija NATO-a je u prvom talasu agresija gađala ciljeve u Prištini, Kuršumliji, Danilovgradu, Novom Sadu, Pančevu i Podgorici. Prilikom napada korišćeni su vazdušni prostori Hrvatske, Mađarske i Albanije. Vojne snage severoatlanske alijanse grubo su narušile teritoriju suverene Jugoslavije i brutalno ugrozili živote njenih građana - bile su reči koje je voditelj izgovorio na početku Dnevnika.

Vest o bombardovanju naše zemlje prvi je objavio Studio B, a potom i RTS.

Akcija NATO-a, koju su vlada SRJ, ali i pravni stručnjaci nazvali ilegalnom agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu, vođenih u Rambujeu i Parizu februara i marta 1999.

Bombardovanje SRJ okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija, a usledilo je povlačenje vojske i policije iz pokrajine i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

Po podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo 230.000 Srba i Roma, a vratilo se 800.000 izbeglih Albanaca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading