PAVILJON SRBIJE NA EXPO 2020: Dočekan MILIONITI posetilac pred sam kraj svetske izložbe! (FOTO)

Autor:

Vesti

21.03.2022

14:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tokom skoro šest meseci predstavljanja na Svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai Srbija je ostvarila više od 10.000 poslovnih kontakata i postala tema svetskih medija zahvaljujući nauci i inovacijima.

PAVILJON SRBIJE NA EXPO 2020: Dočekan MILIONITI posetilac pred sam kraj svetske izložbe! (FOTO)

Foto: Promo/EXPO 2020 Dubai

Ponedeljak, 21.03.2022. Dok ističu poslednji dani Svetske izložbe Expo 2020 Dubai, prve u arapskom svetu, Paviljon Republike Srbije dočekao je milionitog posetioca.

U pitanju je Sally iz Egipta koja nije krila oduševljenje što je baš ona jubilarni posetilac našeg Paviljona:

- Drago mi je da sam baš ja milioniti posetilac Paviljona Srbije, veoma mi se dopada način na koji ste predstavili vašu kulturu i inovacije i svakako ste me zainteresovali da posetim vašu zemlju u budućnosti što ću sigurno i učiniti - izjavila je ona.

Republika

Foto: Promo/EXPO 2020 Dubai

Milioniti posetilac

Srbija je na veličanstvenom Expo 2020 osvojila svet i svetsku medijsku javnost dostignućima i inovacijama pre svega iz sektora kreativnih industrija, najmodernijih tehnologija i vrhunske nauke, predstavljajući se prvi put na ovoj manifestaciji pod modernim brendom nacionalne platforme Srbija stvara / Serbia creates.  Na najbolji mogući način predstavili smo svoje ekonomske, tehnološke, inovacione, investionice i turističke potencijale. Od oživljavanja praistorijskog čoveka, do predstavljanja prvo gejming sela, strategije za veštačku inteligenciju, vrhunske VR tehnologije, nezaboravnih koncerata, atraktivnih susreta koji su nas povezali sa svim meridijanima.

- Oborili smo rekorde dosadašnjih predstavljanja Srbije na Svetskim izložbama i postavili nove standarde našeg međunarodnog prezentovanja u svetu. Svaki posetilac našeg Paviljona poneo je sa sobom sliku moderne i inovativne Srbije, o nama su pisali brojni svetski mediji, kreirali smo novi imidža Srbije i opravdali razloge zbog kojih su nas organizatori Expoa videli kao lidere u oblasti kreativnih industrija i inovacija, koje Vlada Srbije sistemski podržava poslednjih nekoliko godina - kaže Ana Ilić viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam i koja predvodi tim platforme Srbija stvara. 

U okviru poslovnog programa koji realizuju Vlada Srbije, Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije, tokom 9 tematskih nedelja u Dubaiju, predstavilo se više od 1200 privrednika iz naše zemlje, koji su ostvarili više od 10.000 poslovnih kontakata sa potencijalnim partnerima iz preko 100 zemalja sveta.

Republika

Foto: Promo/EXPO 2020 Dubai

Milioniti posetilac

Održano je pet investicionih konferencija koje su okupile preko 400 investitora iz celog sveta, potpisano je više od 40 ugovora i predugovora, a više od 20 komapnija iz Srbije se priprema da otpočne poslovanje u Ujedinjenim Arapskim Emiratama i na Bliskom istoku.

Nastup Srbije na Ekspou obeležile su brojne inovacije, o kojima je govorio svet:

OŽIVLJAVANJE PRAISTORIJSKOG ČOVEKA

Prvi put u pred očima sveta je virtuelno oživljen praistorijski čovek koji je pre 10.000 godina živeo u Lepenskom viru. Brojni svetski mediji pisali su o ovom revolucionarnom projektu srpske naučnice Sofije Stefanović i gejming kompanije “3lateral” iz Novog Sada (deo Epic games), a koji je realizovan pomoću jedinstvene MetaHuman tehnologije razvijene u Srbiji.

PRVO GEJMING SELO

Najveća e-sport produkcijska kuća na Balkanu "Relog media" zajedno sa TV Arena E-sportom premijerno je predstavila projekat izgradnje prvog svetskog Gejming sela (Gaming village) u Srbiji kao i prve Gejming arene u svetu za organizaciju svetskih esport turnira. Inače, gejming industrija u Srbiji je jedna od najbrže rastućih grana kreativnih industrija.

“SILICIJUMSKA DOLINA BALKANA”

Našu zemlju nazivaju još i rasadnikom IT talenata, liderom u kreiranju blockchain i fintech tehnologija, digitalizaciji… Srbija je jedna od retkih država sveta koja ima Strategiju razvoja veštačke inteligencije, a predstavljeni su i Institut za veštačku inteliganciju, mreža Naučno-tehnoloških parkova, budući kreativno-inovativni multifunkcionalni centar “Ložionica”.

DIGITALNA POLJOPRIVREDA

Srbija je kao ponosni domaćin Evropskog centra izvrsnosti za IKT rešenja u poljoprivredi, predstavila digitalnu baštu i novu viziju budućnosti poljoprivrede, u kojoj senzori postavljeni na robote (simbolično nazvane „Lala“ i „Sosa“) Instituta “Biosens” iz Novog Sada,  mogu da detektuju  stanje zemlje i biljke i da joj pomognu da bolje raste.

POBEDA SRPSKOG STARTAPA

Na takmičenju “Supernova izazov” u okviru Gitex Future Stars u Dubaiju, najvećem događaju posvećenom razvoju startapova u regionu Bliskog Istoka, Severne Afrike i Južne Azije, startap iz Srbije – “Joberty Technologies” osvojio je nagradu za najbolji u kategoriji Marketing Technology u konkurenciji od 750 najboljih startapova iz celog sveta

MODERNA TRADICIJA

Kroz bogat kreativni muzički program predstavili su se najveći talenti Srbije, koji su u skladu sa temom “Inspirisani prošlošću, oblikujemo budunoćnost” srpsku muziku i tradiciju prezentovali u potpuno novom i modernom ruhu. Među njima su Stefan Milenković i Nele Karajlić, Slobodan Trkulja, DJ Satori, maestro Petar Marić …

Svetska izložba Expo 2020 Dubai do sada je ugostila 20 miliona posetilaca, a na njoj su učestvovale 192 zemlje. Expo Dubai svoja vrata zatvara 31. marta, nakon 6 meseci izložbe najvećih svetskih dostignuća sa svih meridijana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading