Umro LEGENDARNI Vladeta Živković (61)! Mogao je da se povuče, ali odlučio je da ostane! Ostaće zauvek upamćen kao HEROJ!

Autor:

Vesti

16.03.2022

21:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpukovnik Vladeta Živković preminuo je 8. marta u 61. godini, u Beogradu.

Umro LEGENDARNI Vladeta Živković (61)! Mogao je da se povuče, ali odlučio je da ostane! Ostaće zauvek upamćen kao HEROJ!

Foto: printskrin

Ostaće zauvek upamćen kao heroj.

Kada se JNA povlačila iz tadašnje SR BiH, on je ostao, postao jedan od organizatora odbrane na Vučijaku (prostor između Dervente, Modriče i Podnovlja) i postavljen je za komandanta Prve vučijačke lake pešadijske brigade Vojske Republike Srpske.

U saopštenju Udruženja "Veterani Republike Srpske" kaže se da je Živković odmah na početku rata, sa činom kapetana, postavljen za komandanta Prve vučijačke lake pešadijske brigade VRS, koja je bila u sastavu Prvog krajiškog korpusa, a sa kojom je vodio teške borbe u Posavini, u sadejstvu sa Drugom posavskom brigadom iz Šamca protiv šest brigada hrvatske vojske koje su se nalazile na teritoriji Bosne i Hercegovine.

- Ozrenci i Vozućani ga pamte kao omiljenog komandanta i odličnog stratega u borbama na Svinjašnici leta 1994. kada je, u sadejstvu sa Četvrtom ozrenskom lakom pešadijskom brigadom, slomio ofanzivu Trećeg korpusa tzv. AR BiH u operaciji 'Brana-94" - navodi se u saopštenju.

Potpukovnik Živković je rođen je 24. aprila 1961. godine u Donjem Krčinu, opština Varvarin, a sahranjen je na Bežanijskom groblju u Beogradu. Opelo je služeno u Beogradu, kao i u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Donjem Krčinu.

Pomenu legendarnom komandantu u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Donjem Krčinu prisustvovo je zamenik predsednice opštine Varvarin Dejan Milanović. Nakon pomena, Milanović je podsetio na hrabrost ovog junaka koji je u najtežim trenucima ostao u Posavini i stao u odbranu srpskog naroda u Republici Srpskoj, gde se junački borio protiv neprijateljskih snaga i gde je bio i teško ranjen 1995. godine, u rejonu sela Ševarlije kod Doboja, od nagazne mine.

Vladeta Živković je završio Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA, i sa činom potporučnika stupio u službu u Bileći. Nakon što se JNA počela povlačiti sa teritorije Bosne i Hercegovine u periodu mart-maj 1992. godine Živković je, tada kao kapetan, odlučio da ostane i da nastavi da se bori iako je imao mogućnost da se povuče u SRJ.

Penzionisan je u činu potpukovnika, a odlikovan je Ordenom Miloša Obilića.

Na njegovu inicijativu mesne zajednice Orašje (Opština Varvarin) i Dugo Polje (Opština Modriča) sklopile su bratske odnose 2010. godine i od tada svake godine se organizuju bratski susreti ovih mesnih zajednica iz Republike Srbije i Republike Srpske.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading