VUČIĆ U SPECIJALNOJ EMISIJI: Poljoprivrednicima ograničena cena nafte, od četvrtka ne izvozimo ulje, pšenicu, brašno i kukuruz

Autor:

Vesti

08.03.2022

20:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić gostuje u specijalnoj emisiji na televiziji B92.

VUČIĆ U SPECIJALNOJ EMISIJI: Poljoprivrednicima ograničena cena nafte, od četvrtka ne izvozimo ulje, pšenicu, brašno i kukuruz

Foto: Printskrin

Predsednik će predstaviti nove mere koje će Srbija preduzeti oko nafte, benzina, pšenice, brašna i svega onog što zabrinjava građane.

Upitan da li je moguće očekivati primirje u Ukrajini, kako je Zelenski najavio, predsednik je rekao:

- Ne mogu da znam, nadam se tome, ali ne verujem. Za nas je važno da analiziramo šta se dešavalo juče, šta se dešava danas i šta će se dešavati sutra.

 

 

- Sutra očekujemo odluku EU. Oko toga postoje različiti stavovi.

 

Republika

Foto: Printskrin

 

 

Kako je naveo, od sutra će nafta biti u nabavci 193 dinara a na pumpama 179 dinara.

- Ja ne mogu da znam da li će doći do dogovora oko krize u Ukrajini, ali mogu da kažem da se tome nadam. Za nas je važno da analiziramo sve što se dogodilo danas. Došlo je do velikih poremećaja što će ostaviti velike posledice na dešavanja u Srbiji. Amerika je donela odluku da zabrani uvoz ruske nafte, gasa i uglja. Velika Britanija je donela odluku o nafti, ali ne i o gasu i uglju. Nas najviše zanima odluka Evropske unije. Građani Srbije treba da znaju da 40 odsto potreba EU gasom oni nadomešćuju od Ruske Federacije, oko 30 odsto je nafte. Kada to imate u vidu, znate da to ne možete da nadoknadite iz Amerike. Za nas zavisi kakva će odluka da bude. Za nas je to veliki problem. Ne može ni gas ni nafta sa neba da nam padne. Ja sam došao sa konkretnim odlukama. Danas je pripremljena odluka Vlade za smanjenje carina na određenu robu. To će se odnositi na naftu iz trećih zemalja ako bude bilo potrebe da bismo uspeli da obezbedimo punu snabdevenost tržišta. Cena evrodizela je sada 179 dinara, a sutra već će biti 193. To se odnosi na veleprodaju. To NIS može da izdrži, ali ne mogu maloprodajni objekti. Sutra ili prekosutra će Vlada doneti odluku - rekao je Vučić.

- Ljudi moraju da znaju da sada trošimo ušteđevinu. Ponašali smo se odgovorno, zato smo i uštedeli. Nalazimo se u najtežoj svetskoj krizi od Drugog svetskog rata.

Predsednik je naglasio da od četvrtka država Srbija zabranjuje izvoz pojedinih namirnica kao što su ulje, brašno, pšenica i kukuruz.

- Od četvrtka zaustavljamo izvoz brašna, pšenice, kukuruza i ulja iz Srbije.

- Pamuka nema na svetskom tržištu, Kina je kupila sve. Mi smo reagovali sa osam milijardi, pre svega privrednim subjektima u vreme korone. Ovo nam se nadovezuje na koronu, a ona još nije ni prošla. Ovo je ogromna opasnost, ceo sve se ruši pred nama. Mi ne razmišljamo o tome šta je naša briga. Rojters večeras saopštava inflatorne procene. Mi gledamo da nam ne pobegne iznad zacrtanog, ali to niko ne može da vam kaže. Moraćemo da idemo na nominalno povećanje plata više od planiranog. Svet ide u recesiju, to je treća godina recesije, a mi se i dalje nadamo da ćemo imati plus 4 ili 5, ukoliko se ovo ne završi sutra, a mislim da neće. Svi su ušli u neki sveti rat, niko ne razmišta o svojim interesima. Bugarski i mađarski premijer su danas rekli - naše stanovništvo mora da preživi. Kafanske su priče da će neko istupiti iz Unije. Ko je u klubu, ne izlazi iz njega. Mnogo truda ulažemo u sve ovo.

- Kad vam neko pre mesec dana da će imati rast 5 ili 4,6 odsto, a sada kaže da ide u recesiju, to znači da je došao ili smak sveta ili svetski rat. Meni liči na smak sveta, pre svega u ekonomskom smislu. I to je tako razarajuće da za to ne postoji lek.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading