PONOŠ HTEO DA UKINE ELITNE JEDINICE: Pripadnici 72. brigade za specijalne operacije održali obuku u zimskim uslovima! (FOTO)

Autor:

Vesti

10.02.2022

09:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobro obavešteni izvori otkrivaju da je Zdravko Ponoš svojevremeno naredio ukidanje 63. padobranske i 72. specijalne brigade Vojske Srbije.

PONOŠ HTEO DA UKINE ELITNE JEDINICE: Pripadnici 72. brigade za specijalne operacije održali obuku u zimskim uslovima! (FOTO)

Foto: printscreen

Pripadnici 72. brigade za specijalne operacije Vojske Srbije ove nedelje su, uz podršku Ratnog vazduhoplovstva i PVO, realizovali kondicionu obuku u zimskim uslovima. Reč je o istoj specijalnoj jedinici VS, koju je nekadašnji načelnik Generalštaba i Đilasov kandidat za predsednika Srbije, Zdravko Ponoš, ukinuo 2006. godine, zajedno sa legendarnom 63. padobranskom brigadom!

Republika

Foto: Tanjug

 

Tokom višednevnih aktivnosti pripadnici bataljona za specijalne operacije „Grifoni“ i „Sokolovi“ iz sastava ove brigade desantirani su na udaljene lokacije, gde su na nepoznatom planinskom terenu u skladu sa svojom namenom i zadatim scenarijom rešavali taktičke i vatrene zadatke.

Pripadnici specijalnih snaga su uvežbavali vertikalni manevar u sadejstvu sa helikopterskim jedinicama, i potom taktičke radnje prilikom izviđanja, prikupljanja obaveštajnih podataka i izvođenja prepadnih dejstava, diverzija i zaseda, te savlađivanje vertikalnih prepreka veranjem uz upotrebu savremene alpinističke opreme.

Republika

Foto: Tanjug

 

Višednevno obučavanje je završeno realizacijom taktičke vežbe sa bojevim gađanjem, na kojoj je potvrđen visok nivo osposobljenosti timova za obavljanje namenskih zadataka snaga za specijalne operacije.

Ova obuka je samo deo kompleksnog obučavanja u 72. brigadi koje se realizuje tokom cele godine radi očuvanja i unapređenja sposobnosti za izvođenje specijalnih operacija i drugih dejstava u svim uslovima, prvenstveno u neprijateljevom rasporedu na taktičkoj i operativnoj dubini.

Đilasov kandidat za predsednika Zdravko Ponoš naredio je ukidanje 63. padobranske i 72. specijalne brigade Vojske Srbije neposredno pošto je obavio konsultacije u jednoj zapadnoj ambasadi u Beogradu, otkriva Informer.

Republika

Foto: Tanjug

 

Odlično obavešteni diplomatski i bezbednosni izvori kažu da je prvi zahtev za ukidanje legendarnih srpskih vojnih jedinica iz NATO pakta stigao još neposredno posle Petog oktobra. Ipak, sve do Ponoša niko se nije usudio da to i učini.

Prvi koraci ka ukidanju 63. i 72. brigade učinjeni su 2005. godine u vreme SCG, dok je načelnik Generalštaba bio general Ljubiša Jokić, inače crnogorski kadar. Ponoš je tada bio Jokićev zamenik i on je pripremio novu sistematizaciju, kojom je bilo predviđeno ukidanje elitnih brigada.

- Zdravko Ponoš je načelnik Generalštaba postao 2006. godine i jedna od prvih njegovih odluka bilo je ukidanje 63. i 72. brigade. On je odluku o tome saopštio saradnicima u Generalštabu neposredno pošto se vratio sa konsultacija u zapadnoj ambasadi u Ulici kneza Miloša. Najmanje trojica bliskih Ponoševih saradnika oštro su se pobunila protiv toga, ali je on ostao neumoljiv. Rekao je: "To je nalog s vrha, a i stranci baš insistiraju" - prenosi izvor Informera, u to vreme visokopozicionirani pukovnik na službi u Generalštabu.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
ex

10.02.2022 11:10

Pa mislio sam da generalstab i ministartsvo nisu sluge nacelnika GS-a. Dobro smo prosli, mogao je da rasproda kompletno naoruzanje i ukine armiju potpuno, zar ne? Ko je bio ministar odbrane tada? Sta je doticni uradio po tom pitanju? Kako je reagovaoi predsednik vlade? Sta je rekao "vrhovni komandant" vojske tada, mislim na predsednika Tadica?