MOĆNI MIGOVI ČEKAJU POSADE! NOVI NAČIN POPUNE: Do 31. marta otvoren prvi konkurs za pilote u Vojsci Srbije

Autor: B. K. - E. S. T.

Vesti

06.02.2022

09:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Načelnik štaba Komande Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane (RViPVO) Vojske Srbije pukovnik Gordan Pavlović pozvao je devojke i mladiće koji žele da postanu piloti da se prijave na konkurs koji je otvoren do 31. marta.

MOĆNI MIGOVI ČEKAJU POSADE! NOVI NAČIN POPUNE: Do 31. marta otvoren prvi konkurs za pilote u Vojsci Srbije

Foto: pixabay.com

- Ovo je jedinstvena prilika, prvi put otvaramo mogućnost da se mladići i devojke prijave i da postanu piloti RViPVO - rekao je Pavlović, navodeći da su osnovni uslovi da su kandidati završili akademske studije, da su mlađi od 27 godina i da su državljani Srbije.

MNOGO RAZLOGA

Na pitanje zašto bi mladi trebalo da se prijave i šta im posao u VS nudi, on je rekao da smatra da je to odlična prilika za mlade koji žele da se bave tehnikom, rade na najsavremenijim oružanim sistemima, najsavremenijem naoružanju i avionima koji su u sastavu RViPVO.

- Imaće stalan posao, sigurna primanja, priliku da se usavršavaju u zemlji i inostranstvu, da životna pitanja rešavaju u okviru sistema odbrane - poručuje pukovnik Pavlović.

On kaže da će se nakon procesa prijavljivanja početi s nizom medicinskih, psihofizičkih i bezbednosnih provera, nakon čega će se sprovesti kurs padobranske obuke i selektivnog letenja.

Po završetka tog procesa, kako je objasnio načelnik štaba RViPVO, odabrani kandidati biće primljeni na kurs rezervnih oficira pilota RV i PVO, koji treba da počne u septembru i koji će trajati šest meseci.

- Za nas je veoma važno da svi kandidati prođu padobransku obuku, a zatim proces selektivnog letenja da bi stekli uvid u svoje sposobnosti, da li oni poseduju mogućnosti da jednog dana postanu piloti. Na selektivnoj obuci leteće na avionu utva-75 - ističe pukovnik Pavlović i dodaje:

- Po završetku tog kursa, svi polaznici biće proizvedeni u čin potporučnika i biće primljeni u stalni radni odnosu u profesionalnu službu u jednu od jedinica RViPVO, gde će kasnije nastaviti i s programima letačke obuke za osposobljavanje i dobijanje zvanja pilota ratnog vazduhoplovstva.

Letačka obuka realizuje se na avionu lasta, predviđenom za početnu obuku i pripremu pilota za prelazak na mlazne avione, helikoptere i druge vazduhoplove. Po završetku letačke obuke, kaže načelnik, u skladu s afinitetima, postignutim rezultatima i stečenim letačkim veštinama, mladi piloti biće u mogućnosti da lete najsavremenijim letelicama koje imamo u naoružanju, kao što su G-4, mig-29, helikopteri mi-17, mi-35 ili "Erbasov" H-145.

SPECIJALNA ZVANJA

Na pitanje da li je put do zvanja pilota drastično skraćen i da li su time možda diskriminisani oni koji se četiri godine školuju na Vojnoj akademiji za to, pukovnik Pavlović kaže da je to tačno, ali da će pitomci s Vojne akademije i dalje ostati okosnica RViPVO.

- Oni na programu za avijaciju Vojne akademije, pored specifičnih znanja potrebnih za pilota, stiču i opšta vojna znanja potrebna za dalju vojnu karijeru, ali ovo vidimo kao jedan savremeni trend. Sva vazduhoplovstva na svetu jedan deo ljudi popunjavaju i na taj način - naglašava načelnik štaba RViPVO.

NA ČEMU SE LETI

- Selektivna obuka: utva-75

- Letačka obuka: lasta
- Letenje u jedinici: G-4, mig-29, helikopteri mi-17, mi-35 i "Erbasov" H-145

PROCEDURA

1. Prijavljivanje

2. Medicinske, psihofizičke i bezbednosne provere
3. Kurs padobranske obuke
4. Kurs selektivnog letenja
5. Odabrani kandidati primaju se na kurs rezervnih oficira pilota RViPVO, koji treba da počne u septembru i trajaće šest meseci

USLOVI ZA PRIJAVU

- da su kandidati završili akademske studije

- da su mlađi od 27 godina
- da su državljani Srbije

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Jura ZG

06.02.2022 09:30

Pa vi nemate pilote??? Uzmite nekog iz artiljerije, s tim odlično baratate.

Anonimno

07.02.2022 12:31

Da li se sa završenim fakultetom ekonomije može raditi na aerodromu na nekom drugom radnom mestu, da ne budem pilot nego u neku drugu svrhu u RV PVO?