VUČEVIĆ I ŠTARK POLOŽILI VENCE NA SPOMENIK ŽRTVAMA HOLOKAUSTA: Ponosan sam što su srpski i jevrejski narod bili uvek puni saosećanja i razumevanja jedni za druge

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

27.01.2022

13:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark položili su danas vence na spomenik žrtvama Holokausta na Jevrejskom groblju u Novom Sadu.

VUČEVIĆ I ŠTARK POLOŽILI VENCE NA SPOMENIK ŽRTVAMA HOLOKAUSTA: Ponosan sam što su srpski i jevrejski narod bili uvek puni saosećanja i razumevanja jedni za druge

Foto: printskrin

Miloš Vučević ministar odbrane Republike Srbije

- Jako je važno da ovaj događaj zajedno obeležavamo i da se zajedno sećamo žrtava i da se, naravno, ovo nikada više ne ponovi - rekao je Štark posle polaganja venaca.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta moramo doživeti kao neprekidnu i odlučnu borbu protiv antisemitizma, jer se i danas u raznim delovima sveta mogu videti antisemitske poruke.

- Ako neko može da razume stradanje Jevreja tokom Drugog svetskog rata, onda je to srpski narod. Ponosan sam što su srpski i jevrejski narod bili uvek puni saosećanja i razumevanja jedni za druge. I ako neki grad može da razume stradanje Jevreja onda je to Novi Sad, grad stradalnika ali i grad pobednika, grad koji je pretrpeo velike žrtve - rekao je Vučević.

- Pre četiri dana smo obeležili 80 godina od novosadske racije, nešto ranije i osam decenija od racije u Bačkoj. Zajedno su i tada stradali i Srbi i Jevreji i naša braća i prijatelji Romi. To je nešto što nas je vezalo tugom i bolom za sve vremena iz sve lepe stvari koje nas vezuju - kazao je Vučević.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2005. godine usvojila rezoluciju kojom se 27. januar proglašava za Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta. Tog dana 1945. godine oslobođen je Aušvic, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading