MINISTAR POPOVIĆ U DUBAIJU: Srbiji je potrebna nuklearna elektrana

Autor:

Vesti

18.01.2022

15:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

”Nuklearna energija je najpouzdaniji, najjeftiniji i najčistiji izvor energije. Srbija treba da gradi nuklearnu elektranu kako bi obezbedila stabilno snabdevanje električnom energijom u budućnosti”, poručio je ministar Nenad Popović.

MINISTAR POPOVIĆ U DUBAIJU: Srbiji je potrebna nuklearna elektrana

Foto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ

U obraćanju na Međunarodnom samitu o nuklearnim tehnologijama u Dubaiju, Popović je naveo da će potrebe za strujom u sledećih 15 godina porasti za 50 odsto.

- Stabilno snabdevanje električnom energijom je uslov za svaku državu da se ekonomski razvija, da bude nezavisna i slobodna. Najefikasniji način da obezbedimo stabilno i održivo snabdevanje je izgradnja nuklearne elektrane - rekao je Popović.

On je istakao da vetar i sunce ne mogu da zamene nuklearnu energiju, jer nuklearne elektrane rade 365 dana u godini obezbeđujući stabilno i jeftino snabdevanje strujom za privredu i građane.

Popović je naveo da bi izgradnja nuklearne elektrane značajno doprinela i povećanju zapošljavanja, jer, prema njegovim rečima, na jedno radno mesto u nuklearnoj elektrani dolazi 10 do 15 radnih mesta u povezanim industrijama.

- To su natprosečno plaćena radna mesta i prilika da naše mlade inženjere zadržimo u Srbiji - naveo je Popović.

On je izrazio očekivanje da će Srbija u narednom periodu razgovarati sa potencijalnim partnerima u ovom projektu kako bi se postigla najbolja cena i u Srbiju privukle najbolje tehnologije.

Ranije danas Popović je održao bilateralni sastanak sa rukovodstvom ruske državne korporacije Rosatom na kojem se razgovaralo o izgradnji Centra za nuklearne tehnologije u Srbiji. Ministar je naveo da se početak izgradnje ovog centra očekuje do kraja 2022. godine.

Popović je istakao da će ovaj centar značajno doprineti podizanju kapaciteta Srbije u oblasti medicine, a posebno je značajan za onkološke pacijente koji će kada centar bude izgrađen sve potrebne terapije, koje su se do sada uvozile u Srbiju, moći da imaju u našoj zemlji.

- Centar je značajan i za razvoj srpskih kadrova u oblasti nuklearnih tehnologija u čemu je Srbija nekada prednjačila u Evropi - rekao je Popović.

Na Svetskoj izložbi EKSPO2020 u Dubaiju od 17. do 24. januara održava se Međunarodni samit o nuklearnim tehnologijama ”Rosatom nedelja” na kojem učestvuju brojni državni zvaničnici, rukovodioci kompanija i vodeći svetski stručnjaci i naučnici iz oblasti nuklearnih tehnologija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ajduk

18.01.2022 20:21

Ako mora, treba razmotriti nuklearke kontejnerskog tipa koje ne stvaraju nuklearni otpad.