ŠTA JE "KORNET" I KOLIKA JE NJEGOVA MOĆ!? Ponos ruske vojne tehnike sada i dika Srbije! UBICA TENKOVA!

Autor:

Vesti

03.01.2022

10:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u poseti 72. brigadi za specijalne operacije i prisustvuje prezentaciji protivoklopnog sistema "kornet", kao i prikazu sposobnosti dela te jedinice.

ŠTA JE "KORNET" I KOLIKA JE NJEGOVA MOĆ!? Ponos ruske vojne tehnike sada i dika Srbije! UBICA TENKOVA!

Foto: printscreen

Ne postoji tenk, oklopno vozilo ili bunker koji ruski prenosni protivoklopni sistem Kornet ne može da uništi. Tako kažu fabrički podaci i ispitivanja na poligonima, ali i podaci sa terena.

Šta je "Kornet"

Kornet 9M133 konstruisao je čuveni zavod u gradu Tulu. Stručnjaci iz ovog zavoda osmislili su i Pancir S1 i čitav niz inovacija u svetu raketnog i topovskog naoružanja koje se odlično pokazalo u praksi.

"Kornet" je napravljen tako da posada od dva vojnika može brzo da zauzme položaj i lansira raketu na cilj. Prvobitni domet bio je 5,5 kilometara i razorna moć bila je zastrašujuća.

Tandem odnosno dupla kumulativna bojeva glava probijala je oklop jačine više od metra pancirnog čelika, a prethodno uništi aktivni reaktivni oklop. Probojnost betona je tri do tri i po metra.

Teško ga je uhvatiti

Tako je bilo od 1998. godine. Dobro uvežbana posada mogla je za manje od jednog minuta da zauzme položaj, lansira raketu koju operater laserski navodi na cilj. Raketa do maksimalnog dometa leti 22 sekunde.

"Kornet" može da gađa i cilj koji se kreće brzinom od 70 kilometara na čas ili sve tenkove i najveći broj oklopnih vozila na terenu.

Težina celog sistema sa raketom i lansirnom jedinicom je 67 kilograma. To je jedina uslovno rečeno mana sistema, ali se problem reši tako što posadu čine fizički jači vojnici.

"Kornet" je takođe ugrađivan na kupole oklopnih vozila, koje dizajnira i pravi ista firma. Postoji i samohodni lanser "Korneta", odnosno guseničar sa posadom i borbenim kompletom od 16 raketa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading