VUČIĆ O BLOKADAMA: Tri zahteva su ispunjena, jasno je da su ovi novi politički (VIDEO)

Autor:

Vesti

10.12.2021

10:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju fabrike električnih motora japanske grupacije NIDEC Corporation.

VUČIĆ O BLOKADAMA: Tri zahteva su ispunjena, jasno je da su ovi novi politički (VIDEO)

Foto: Tanjug/printscreen

Vučić je, na pitanje o blokadama, rekao da se nadao da će danas dobiti pitanje o važnim investicijama, ali da to pokazuje koliko je Srbija napredovala.

- Ja sam mislio da, kada dođete na ovako lep događaj, da će nekoga da interesuje kako smo uspeli da dovedemo ovakvog investitora, ekonomiji, uspehu Srbije.. Do pre nekoliko meseci niko nije pitao za ekologiju, već kako će da prežive. Danas kada se živi mnogo bolje nego nekada, kada je prosečna plata veća od one iz 2012. godine, e, sada se govori o ekonomiji. Već u decembru prosečna plata će biti iznad 600 evra. Danas kada žive neuporedivo bolje, dobro je da se vidi da zahtevi rastu. Nije baš uvek fer prema onima koji su se borili, ali je opet dobro da se bavimo pitanjima koja su karakteristična za najrazvijenije zemlje.

Istakao je da su tri zahteva ispunjena.

- Jasno je da su novi zahtevi politički, to svi danas znaju. Slušali smo narod, ja sam slušao ljude u Gornjim Nedeljicama, narod koji je direktno ugrožen. Šta kažu političari, za to nisam zainteresovan. Uradili smo sve što je bilo moguće, a čak i neke političke hirove ispunili, ono što danas radimo sa Zakonom o referendumu. Ili to da referendum ne može da se ponovi u roku od dve ili tri godine, ali ni to sad nije dovoljno. Rešavamo sva pitanja koja su toliko bila bitna da ste morali da blokirate auto-puteve... Evo, sve smo rešili.

Kada je reč o "neformalnoj kovid zoni" predsednik ističe da o tome ne zna ništa, ali ako neko pokušava da pronađe nešto ružno samo kako bi skrenuo pažnju sa današnjeg lepog događaja, nema problem s tim, kako ističe, neka svako radi svoj posao.

- Ako hoćete da me pitate da li su mi se majka i otac lečili u "neformalnoj kovid zoni" nisu. Lečili su se na Bežaniji - istakao je Vučić i dodao da njega ne zanimaju priče, već samo rad i dobar život ljudi u Srbiji.

Na pitanje da li je vraćanje Zakona o eksproprijaciji poraz SNS politike, kako će se kretati cena struje ove godine s obzirom na rast cena, Vučić kaže da što se cene struje tiče, mi imamo veliki problem.

- Samo oni koji se ne razumeju kažu "šta nas briga kakva je cena na tržištu". Pre nekoliko dana smo krenuli akumuluacije da punimo, velika je muka - rekao je i dodao da će večeras imati sastanak sa javnim preduzećima po ovom pitanju

- Velika je potreba regiona za strujom, a u Severnoj Makedoniji je teška situacija. Treba nam više gasa, a njega ni nema, sve i da hoćete da ga nabavite. Imamo bezbroj problema, zato sam Bajatovića zamolio da ode u Moskvu da pokušamo da izmolimo za dodatne količine gasa - rekao je i istakao je da je zabrinut i zbog političke situacije u svetu.

Na pitanje o izborima rekao je da je jedino važno da "ne porazi građane".

- Biti poražen u politici ništa nije strašno, uobičajeno je u svim demokratijama sveta, važno je da ne porazim građane, da radim za njih. Moja sujeta nije kao kod nekih drugih političara, ne mislim da mogu biti poražen od naroda. Ceo život sam se spremao da gradim puteve i pruge - podvukao je Vučić.

Kada je reč o povlačenju Zakona o eksproprijaciji, predsednik ističe da ne može biti poražen od naroda, jer je narod jedini koga predsednik sluša, a u političkom smislu, poraz nije strašan niti neuobičajan.

- Ja sam siguran da Đilas i njegove pristalice imaju velike šanse za pobedu na izborima. Kada pogledate užasni pritisak medija, društvenih mreža i ostalih sredstava informisanja, jasno je da imaju velike šanse - rekao je Vučić i dodaje da se njima lepi samo dobro, a da se politici SNS traži samo nešto loše kako bi se zalepilo kao etiketa.

Predsednik je istakao da novinarima i njihovim pitanjima nikada nije zamerio ništa, niti će, zbog pritiska kojem su izloženi.

- Ja imam rezultate, dobra radna mesta i plate i to je jedino što je bitno za nas - istakao je predsednik Srbije.

"Ovo je fantastičan uspeh za našu zemlju"

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, rekao je da smo u poslednjih nekoliko godina uspeli da napravimo veliki korak u konkretizovanju odnosa izneđu Srbije i Japana.

Na samom početku obraćanja predsednik se zahvalio svima na ovom prelepom dočeku i ovoj investiciji koja će Srbiji doneti mnogo, a pogotovu Novom Sadu.

- Ovo je fantastičan uspeh za našu zemlju. Za godinu dana obeležavamo 140 godina diplomatskh odnosa i moći ćemo da učestvujemo u otvaranju dve fabrike i završićemo desumporizaciju u Obrenovcu koja je veoma važna.

Kako je rekao, ovo je osma fabrika koju otvaramo u Novom Sadu za samo sedam godina.

- To mnogo govori o tome koliko se Srbija promenila. Ovo su fabrike koje suštinski menjaju poziciju naše zemlje, koje jačaju našu ekonomiju na najbrži mogući način.

Takahito Kacumata, ambasador Japana u Srbiji naveo je da je danas "jedan od najhladnijih dana u Srbiji, ali i najaktuelnijih i najuzbudljivijih".

- Ovo je početak budućnosti inovacije Nideka iz Srbije - rekao je i istakao zahvalnost Vučiću "zbog kontinuiranog napora da obezbedi poslovnu sredinu za kompanije i investitore".

- Ne plaši se sporog hoda, nego stajanja - citirao je predsednik staru poslovicu iz Japana i zahvalio se na prilici i poverenju u Srbiju.

Rekao je da je "strahovito važno da unapređujemo saradnju sa Japanom i da vidimo možemo li da dobijemo još investicija".

Naveo je da se nada da će svet uspeti da prevaziđe trenutne političke tenzije.

Predsednik je rekao da "ne postoji svetski lider sa kojim nije razgovarao".

- Ali sa takvom odgovornošću i disciplinom i ozbiljnim pristupom ponašanju sam razumeo zašto je Japan tako uspešan i zašto, iako na teškom mestu geografski, je uspeo da prevaziđe sve krize i katastrofe i da se iznova obnavlja.

 

 

"Verovatno ćemo dostići novi rekord u prodaji i profitu"

Đun Seki, glavni i izvršni direktor Nidek korporacije rekao je da su pre osam meseci potpisali ugovor o ovoj investiciji, dobili odobrenje od Aleksandra Vučića, uspostavili kancelariju koju podržava Novi Sad i predsednik Srbije.

- Mi smo velika kompanija, a pravimo mali motor koji košta jedan do dva dolara, ali ih pravimo više od 80 miliona - istakao je Seki i dodao da kompanija prodaje više od tri milijarde motora godišnje.

- Verovatno ćemo dostići novi rekord u prodaji i profitu. Da bismo rasli potrebna nam je nova lokacija. Zato smo ovde. Želimo da se širimo i na Evropsko tržište - dodao je Seki i najavio velike investicije i otvaranje velikog broja radnih mesta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Goran

10.12.2021 10:06

Ne postoji svetski lider s kojim nisam razgovarao...

Boki

10.12.2021 10:06

To je nas predsednik Aca. Najbolji na svetu!!!

Nevena

10.12.2021 10:18

Vučić punom parom radi da bi obezbedio svojim gradjanima investicije koje stvaraju nova radna mesta koja su nam i te kako potrebna.