Mirović: Odluka Skupštine Vojvodine o preuzimanju osnivačkih prava nad UKCV nezakonita i nestatutarna

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

06.12.2021

13:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je danas da je Skupština AP Vojvodine usvojila nezakonitu i nestatutarnu odluku kojom je preuzela osnivačka prava nad Univerzitetskim kliničkim centrom Vojvodine i zatražio povlačenje te odluke.

Mirović: Odluka Skupštine Vojvodine o preuzimanju osnivačkih prava nad UKCV nezakonita i nestatutarna

Foto: TANJUG/JAROSLAV PAP

Mirović je naveo da je ta odluka usvojena na sednici Skupštine 30. novembra i da je time prekršen Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Statut APV, kao i da je uneta konfuzija u organizaciju dela zdravstvenog sistema i to u najvažnijoj ustanovi - Kliničkom centru.

- Odluka je doneta sa neskrivenim ciljem da se izvrši pritisak na upravu UKCV da sakrije nezakonitosti uočene u radu Klinike za infektivne bolesti, koja je primala kovid pacijente i nakon otvaranja nove bolnice na Mišeluku, iako to nije smela prema zdravstvenim propisima i uputstvima - naveo je Mirović u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Kako kaže, posledica toga, na osnovu stručnog nadzora, je određen broj novoobolelih pacijenata koji su, navodi Mirović, bili u kontaktu sa pacijentima koji su lečeni mimo uputstava, a koji to nisu znali.

Prema njegovim rečima, to nije znao ni deo zaposlenih jer nije bila označena tzv. crvena zona i nisu primenjivana druga epidemiološka pravila.

Mirović navodi da je nakon reakcije uprave Univerzitskog kliničkog centra prema odgovornima, nastupila ''politizovana'' reakcija Skupštine AP Vojvodine, odnosno pokrajinskih poslanika od kojih, kako kaže, velika većina nije istinito informisana o čemu se zaista radi.

Mirović je najavio da će od Skupštine Vojvodine zatražiti povlačenje te odluke jer je, kako je istakao, to jedini način da ovlašćeni organ - Pokrajinska vlada, odnosno Sekretarijat za zdravstvo, nastave da koordiniraju poslove zdravstvene zaštite u UKCV.

- Posebno je zapanjujuće što je ovaj, strogo zdravstveno-stručni problem, iskorišćen za širenje neistina, obmanjivanje najvišeg državnog rukovodstva i političku kampanju većeg broja aktera u političkom životu - naveo je Mirović.

Dodao je da su Pokrajinska vlada i resorni sekretarijat spremni da stručnoj i najširoj javnosti stave na uvid sva dokumenta koja pokazuju, kako kaže, zabrinjavaju

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading