VUČIĆ U KRAGUJEVCU U DRŽAVNOM DATA CENTRU: Inovativnost je sposobnost da se promena percipira kao prilika, a ne kao pretnja (VIDEO)

Autor: Republika

Vesti

06.12.2021

12:23

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje puštanju u rad prve Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju u Srbiji, u Državnom data centru u Kragujevcu.

VUČIĆ U KRAGUJEVCU U DRŽAVNOM DATA CENTRU: Inovativnost je sposobnost da se promena percipira kao prilika, a ne kao pretnja (VIDEO)

Republika.rs

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da on pripada starijoj generaciji koja slabije razume savremene tehnologije, ali da je tek danas shvatio šta je urađeno u Kragujevcu.

- Deo naše dece, koji bi išli u Beograd, a nažalost mnogi i u beli svet, imaće priliku da ostanu u Kragujevcu i da rade pod najboljim mogućim uslovima. Osim što smo ušli u tih 26 zemalja koja ima platformu za VI, jedna smo od retkih zemalja koja ima i institut za VI. I to otvara neslućene mogućnosti - rekao je predsednik.

Vučić je istakao da smo izgubili stotine hiljada ljudi od početka devedesetih, i da je ovo prvi put da imamo ljude koji se vraćaju iz SAD i drugih zemalja u Srbiju.

- Vi imate ljude iz Nvidie koji se vraćaju u Srbiju. A za ljude je važno da znaju da je Nvidia jedna od najboljih kompanija u svetu u ovoj oblasti. Danas kada sam video koliki je taj superkompjuter, to je prosto da se uplašite - ističe Vučić.

On je rekao da će država za 50 odsto uvećati platu ljudima koji rade na veštačkoj inteligenciji.

- Ja nisam neki veliki stručnjak, ali sam razumeo nešto. Koncentrisaću se ne na startapove, već na onome što znači život za ljude u Srbiji. Na zdravlje. Evo primera. UAE ima dva superkompjutera, i nije im dovoljno. Mi imamo jedan, prvi u regionu. I videćemo da nastavimo da ulažemo. "Daca", robot, nam je danas govorila ovde o bolestima. Mi smo u stanju da sve primimo iz naših zdravstvenih centara, sve snimke sa mamografa, sve rendgenske snimke i da ih obradimo milion u jednom danu - rekao je predsednik.

Vučić je rekao da pravimo institut za sekvenciranje genoma, gde se mogu raditi analize svakoga od nas i utvrditi ko je sklon kojim bolestima.

- Sve to kada uradite, na takav način, procena je da se produžuje život za 10 ili 15 godina. To su sjajne stvari. Milion stvari je počinjalo u Šumadiji, pa evo i ovaj superkompjuter. I ne mogu ni da istaknem koliko je ovo važno za našu naučnu zajednicu, za naše fakultete, za naučne parkove - rekao je predsednik.

On se posebno zahvalio američkom ambasadoru i predstavniku Nvidie koji se putem video bima obratio okupljenima.

- Hvala vam na tome što vidite napredak Srbije u savremenim tehnologijama, i što vidite koliko nam je važno sve od digitalnih auto-puteva i superkompjutera. Moji arapski prijatelji su rekli - Kada preteknete neku zemlju, ne možete biti zadovoljni, već nastaviti da napredujete i pretičete još veće i jače - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da će biti izgrađen i poseban informatički objekat za bezbednosne službe i vojsku.

- Ja ću da završim sa rečima Stiva DŽobsa, osnivača Epla. Ja sam se tome često odupirao. "Inovativnost je sposobnost da se promena percipira kao prilika, a ne kao pretnja". I to je suština, i nešto što svako od nas treba da zapamti. Ovaj superkompjuter i Data centar je velika šansa za Srbiju, i možda ne možemo da stignemo SAD ili Nemačku, ali možemo prestići mnoge zemlje slične veličine - kazao je on. 

- Radostan sam i ponosan što Srbija sebi ovo može da priušti. Samo superkompjuter košta 2 miliona evra. Ali nije to bio problem, već sve ovo napraviti, instalirati, povezati se sa stranim partnerima. Živela Šumadija, živela Srbija - rekao je predsednik.

"Superkompjuteri menjaju svet oko nas"

Ambasador SAD Entoni Godfri je rekao da je ovaj Data centar najmoderniji u regionu, i da predstavlja korak napred za Srbiju koja je na putu da postane regionalni informatički lider.

- Superkompjuteri menjaju svet oko nas. Čestitam predsedniku Vučiću i premijerki Ani Brnabić na trudu da privuku investicije u rastući sektor IT. Kao što mnogi od vas znaju, neke od najvećih američkih informatičkih kompanija posluju u Srbiji, i nadaju se da će moći da razvijaju partnerstvo sa vašom zemljom - rekao je Godfri.

On kaže da bez velike podrške države poslovanje mnogih stranih informatičkih kompanija ne bi bilo moguće.

- Živela saradnja naših kompanija i naših zemalja - zaključio je Godfri.

"Ovakav Data centar ne postoji u regionu"

Direktor Kancelarije za IT Mihailo Jovanović rekao je da danas sa radošću ispunjavamo još jedan korak iz programa Srbija 2025.

- U pitanju je superkompjuter najboljih performansi. Primer koji pokazuje kako se Srbija razvija može se videti ovde danas. Srbija je sada drugačija zemlja u odnosu na pre nekoliko godina. Godine 2017. digitalizacija je postala jedan od prioriteta tadašnje vlade, i mnogi su se tome podsmevali, a danas svi shvataju koliko je to važno za privredu i sve nas - rekao je Jovanović.

On je potom dodao da su se mnogi podsmevali i kada je počela gradnja Data centra, ali su prestali da se smeju kada je izgrađen za samo godinu i pet meseci.

- Ovakav Data centar ne postoji u regionu. Naša Vlada je takođe donela Strategiju razvoja veštačke inteligencije, čime smo postali jedna od samo 26 zemalja u svetu - rekao je Jovanović, i nabrojao sve prednosti novog superkompjutera.

Direktor Kancelarije za IT je objasnio da će mnogi naučni parkovi, univerziteti i obrazovne ustanove, kao i zdravstveni sistem imati velike koristi od Data centra.

Vučić obišao Data centar

Okupljenima se prvo obratila "Daca", sistem veštačke inteligencije, koji je objasnio prednosti savremenih tehnologija.

Direktor Data centra je objasnio da je cilj privući što više mladih i obrazovanih ljudi.

Republika

 

Predsednik Vučić je prilikom obilaska razgovarao sa zaposlenima i studentima koji će nakon završenog fakulteta upravo ovde nastaviti i da rade.

- Vi nakon školovanja imate već obezbeđen posao, što je odlično - konstatovao je Vučić.

Predsednik Vučić je u razgovoru sa čelnicima, komentarisao o mogućem proširenju objekta, što je, kako je i premijerka Brnabić podvukla, izvodljivo.

- Ovo je stvarno nestvarno, da mi je neko pričao, ne bih mu verovao - rekao je Vučić.

Republika.rs

 

Predsednik je od studenata dobio i poklon, a potom sa američkim ambasadorom Godfrijem zaigrao i stoni fudbal.

 

 

Republika

 

Događaju prisustuvju i predsednica Vlade Ana Brnabić, američki ambasador Entoni Godfri, kao i direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović, koji će potpisati Sporazum o korišćenju prve Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju sa tehničkim fakultetima, svim naučno-tehnološkim parkovima i sa tri instituta.

Kako je saopšteno, platforma predstavlja superkompjuter poslednje generacije, visokih performansi, spreman da obradi ogromnu količinu informacija u kratkom vremenskom periodu.

Zahvaljujući toj platformi, kako se navodi, Srbija je spremna da napravi novi iskorak u procesu digitalizacije i obezbedi alat za još brži i snažniji razvoj istraživačke i inovativne zajednice.

Komentari (13)

Loading
Tadija

06.12.2021 11:46

Ovo je veliki korak za Srbiju ka boljoj budućnosti.

Denkovic

06.12.2021 11:54

E ovo je vest dan!Nasi IT strucnjaci zasuzuju da rade u najnovijim tehnoloskim sektorima!

Sanja

06.12.2021 12:11

Veliki korak i napredak za Srbiju! Bravo!